Életmód

A második évezred

Goethe szerint a múlt roppant kényes jószág, melyhez csak óvatosan ajánlott visszanyúlni. Viszont az is tény, hogy nincs szórakoztatóbb és tanulságosabb annál, mint olykor szembesülni régi önmagunkkal.

A világűr meghódítása, a Barátság kőolajvezeték üzembe helyezése, az első táncdalfesztiválok jellemezték a lendületes hatvanas éveket. Hazánkban diadalútjára indult a Trabant, megkezdődött a Balaton modern üdülőövezetté fejlesztése, elindultak a délelőtti tévéadások. Újra elérhető, mindennapi élvezeti cikké vált a babkávé, a gyógyszertárakban pedig megjelent az első fogamzásgátló tabletta. Az újság ideológiája, stílusa lassan, de jól érzékelhetően változott. Továbbra is tartották a frontot a fennálló társadalmi rendet propagáló és idealizáló írások.

Az olvasók megismerkedhettek a szövőnőből lett miniszter asszonnyal, a komádi Fogel Károlynéval, akit a helyi Petőfi TSZ stafírozott ki új konyhabútorral. Novellát olvashattak Lenin gondjairól, és együtt töprenghettek a szerkesztővel, hogy sört, avagy málnaszörpöt fogyasszanak a komlói bányászok. Ugyanakkor tűnőben voltak az ostoba babonákat ostorozó felvilágosítások. Patkányirtás helyett ízléses manikűrözésre buzdítottak a korabeli szerzők, a közölt szabásminták alapján pedig nem munkakötényt, hanem szoknyácskával ellátott fürdőruhát lehetett készíteni. Hiába, új idők jártak. A modern dolgozó nő méhpempős Royal Opera arckrémet kent magára, és 6500 forintos Lehel hűtőszekrényről álmodozott. Az ötvenes évek konyharovatai a minél táplálóbb étrendre fektették a hangsúlyt, a hatvanas évek derekára a kímélő ételek kerültek középpontba.

Gyakran felvetődött a túlzott és meggondolatlan hazai gyógyszerfogyasztás, valamint az óriási készleteket felhalmozó házipatikák veszélye is. Ugyancsak vesszőparipának számított a fogápolás ügye. Miközben honfitársaink fogainak épségéért folyt a küzdelem, a világpolitika történései is fel-felbukkantak a lap hasábjain. Az igazi figyelmet és közérdeklődést azonban egy, az olvasóknak minden szempontból „életbevágó” téma keltette fel. Az évtized vitájának középpontjában az abortusz állt. A hivatalos álláspont úgy hangzott, hogy az állam nem bízhatja teljes mértékben polgáraira a szaporulat kérdését. A hatékonyabb szabályzás érdekében a gyermektelenségi adó bevezetése is felmerült.
A Családi Lap Valamit tenni kell című, minden addiginál nagyobb vihart kavaró vitasorozatában 796 olvasó mondta el véleményét. S mire a nagy vitának vége szakadt, máris újabb, égető problémákat feszegető téma lépett az abortuszkérdés helyébe: a fészekrakás nehézségei. A Vöröskereszt keresőszolgálatának is fontos szerep jutott. A lap annyira megnyerte az olvasók tetszését, hogy az már havonta 230 ezer példányban jelent meg.





Egy élet elindult!
1963-ban a lap munkatársai cikksorozatban örökítették meg Szűcs Zolika világra jöttének történetét. Az olvasók végigkövethették a várakozás idejét, amikor a cipőfelsőrész-készítőként dolgozó Szűcs Károlyné terhesgondozásra járt, részesei lehettek az örömnek, amikor a kisfiú világra jött az Uzsoki Utcai Kórházban. Szerkesztőségünk várja az egykori kisfiú, Szűcs Zoltán jelentkezését. Hajdani lakcímük: Budapest XIV. kerület, Kántorné u. 12. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top