Életmód

Évszakok konyhája

Az étkezéshez nemcsak a szaglás és az ízlelés tartozik hozzá, hanem a látás is. Szép ételt jobb étvággyal, szívesebben eszünk. Hát még ha szép könyvbõl tudjuk a szép ételt elkészíteni. Mutatunk egy gyönyörû példát!





Életünk ritmusa kapcsolódik az évszakok változásához. És bár mostanában az időjárásra nem lehet alapozni a hónapok változását, mégis az évszakok különféle kincsei különböző alapanyagokat adnak az étkezőasztalra. Ez az alapja annak a gyönyörű albumnak, amelyet a Geopen Kiadó jelentetett meg.

A gyakorló háziasszonyok szinte fújják, mikor minek van szezonja, megállapodhatunk abban is, hogy a leggazdagabb a nyári és őszi időszak: a természet számtalan kincsével kényeztet minket. De vajon gondolkodunk-e azon főzés közben, milyen színeket és milyen formákat ajándékoz a tavasz?
A szokásos étkeken túl ez az album nemcsak megjelenésében különleges, de receptjeiben is rendhagyó. Articsóka, gyermekláncfű, cikória szerepel pl. a tavaszi alapanyagok között. Minden recept elején néhány mondatos ismeretterjesztő megjegyzés is olvasható. Megtudhatjuk belőle az adott recepthez kapcsolódó legfontosabb kertészeti, földrajzi, vagy éppen kultúrtörténeti adatokat. Minden étel leírása áttekinthető, könnyen követhető, kezdők számára is megvalósítható. A háziasszonyok többsége szívesen veszi, ha a szakácskönyvben megtalálja a kész étel képét is. Ebben az albumban meseszép fotók, hangulatos ételképek találhatók.
A könyv végén a szójegyzék mellett egy hasznos évszakonkénti fűszerjegyzéket is találhatunk, sőt a mesterfogásokról is készült összeállítást, melyet jól követhető fotók egészítenek ki.

Ne bánd, ha nincs időd a főzésre! Bújj be egy mély fotelbe, készíts egy jó teát, és lapozd fel az Évszakok konyháját. Garantáltan élménydús percek elé nézel! 

A könyvet Chuck Williams jegyzi, őt az amerikai főzéstudomány egyik megújítójaként tartják számon. A szerző, Joanne Weir San Fransiscóban él, de a mesterséget az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is oktatja.

A Williams-Sonoma könyvek közül ez a harmadik, amely megjelent magyar nyelven. A Geopen Kiadó karácsony előtt adta ki az Ünnepi étkek című – hasonlóan gyönyörű – albumot, és ugyancsak a kiadó gondozásában jelent meg a Hétköznapi ünnepek című kötet.

Williams-Sonoma: Évszakok konyhája      Geopen Kiadó 2005.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top