Életmód

Új veszély a láthatáron?

Talán a te postafiókodba is megérkezett az az e-mail, mely egy rejtélyes betegségre, a mellrák egyik típusaként említett Paget-kórra hívja fel a figyelmet. Vajon mennyire aggasztó a helyzet, és kinek kell tartania a betegségtõl? Összeállításunk választ ad a legfontosabb kérdésekre.

„Novemberben egyik barátnőm nővérének a mellén kiütés keletkezett, hasonló ahhoz, amely a szoptató anyákon jelenik meg. Mivel a mammográfiája negatív volt, az orvos fertőzés elleni antibiotikumokkal kezelte. Két kezelés után állapota rosszabbodni kezdett. Orvosa újabb mammográfiára küldte, és ezúttal találtak egy csomót, amelynek szövettani vizsgálata gyorsan növekvő, rosszindulatú daganatot jelzett. Először kemoterápiát rendeltek neki, hogy csökkentsék a növekedést. Aztán eltávolították a mellét, majd komplex kemoterápia következett, ezután pedig sugárkezelés. Kilenc hónap intenzív kezelés után gyógyultnak nyilvánították. Egy év múlva a rák megtámadta a máját. Négy kezelést csinált végig, és végül úgy döntött, hogy minőségi életet akar, és nem kér a kemoterápia mellékhatásaiból…”
Ezek a sorok az üzenet elindítójától származnak, akinek az e-maillel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kórra. Így talán kevesebben esnek áldozatul csak azért, mert nem tudják, milyen veszélyes lehet ez az egyszerűnek tűnő elváltozás.


Fogalmak keveredése

„Alapvető félreértések adódnak abból, hogy összekeveredett két betegség, a Paget-kór és a Paget-rák fogalma” – magyarázza dr. Köves István, az Onkológiai Intézet Általános- és Mellkassebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. – Paget-kórnak az orvostudományban egy ritka csontvázrendszeri rendellenességet neveznek. Ez a második leggyakoribb csontbetegség, a csontok törésével, torzulásával járhat, sok fájdalmat okozva a betegnek. A betegségre nemrégiben egy új gyógyszert kísérleteztek ki a kutatók, emiatt került újra a köztudatba, és egyúttal a világhálóra. Teljesen más típusú megbetegedésről van szó, amikor Paget-rákról (Paget-carcinoma) beszélünk. Ilyenkor valóban az emlőrák egyik típusát emlegetjük, mely az emlőbimbó rosszindulatú daganata. A Paget-carcinoma átmenetet képez a bőrrák és az emlőrák között, kiváltó oka nem ismert. A betegség nem új keletű, tüneteit 1874-ben írták le először. Mivel ritkán fordul elő, ezért kevéssé ismert. A melldaganatos esetek mindössze egy százalékában fordul elő a Paget-rák.”


Ügyelj a tünetekre!

A rákos megbetegedés első tünetei az emlőbimbó bőrének tartós elváltozásaként jelennek meg. Érdemes szakemberhez fordulnod, ha a következő tüneteket észleled magadon:
– A mellbimbó bőre kisebesedik.
– A mellbimbón és a bimbóudvaron ekcémaszerű, hámló, barnás színű elváltozás figyelhető meg. A pici sebek eleinte nem okoznak különösebb panaszokat, nem viszketnek vagy váladékoznak, ezért nehéz a betegség felismerése.
– Szoptatós anyukáknál a mellbimbó bőrének kisebesedése 2-3 hétnél tovább tart.
– Erősebb, kiterjedtebb elszíneződés és nedvedzés előrehaladott esetekben figyelhető meg. Ilyenkor feltétlenül és azonnal szakember segítségét kell kérni.
Fontos, hogy ne ess azonnal pánikba, ha valamilyen gyulladást találsz a mellbimbón, hiszen ez sok esetben ártalmatlan jelenség. Amennyiben azonban a gyulladás néhány héten belül sem múlna el, feltétlenül keresd fel bőrgyógyászodat.


Jól kezelhető

Első lépésben a szakorvos valószínűleg gyulladáscsökkentő kezelést fog előírni. Amennyiben 1-2 héten belül sincs javulás, és bebizonyosodik, hogy nem egyszerű gyulladásról van szó, onkológiai vizsgálatra van szükség. A Paget-rák meghatározása több összetett vizsgálat alapján történik. Először egy röntgenfelvételt készítenek, majd egy kis metszéssel az érintett terület széléről mintát vesznek, melyet szövettani vizsgálatnak vetnek alá. Fontos a mell mammográfiás vizsgálata is, mert így állapítható meg, hogy az emlő többi részét érinti-e daganat. Ha valóban Paget-carcinomáról van szó, az elváltozott részt teljes terjedelmében el kell távolítani.
„A Paget-rák sebészileg jól operálható, és jó eredménnyel kezelhető – mondja dr. Köves István. – Korai stádiumban elegendő lehet a beteg bőrfelület, esetleg a mellbimbó eltávolítása. A mammográfiás vizsgálat eredményétől függ a további kezelés. Súlyosabb esetben a daganat átterjedhet a mellben található tejutakra is, ilyenkor az egész emlőt eltávolítják, hogy elkerülhetővé váljék a további kiújulás.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top