Életmód

Fûszerezzünk!

Tudod mitõl finom egy étel? A friss hozzávalóktól, a szeretettõl, amivel fõzöd, és nem utolsó sorban, a fûszerezéstõl. A fûszerek pedig ott sorakoznak minden konyhában, arra várva, hogy megadják a tökéletes ebéd vagy vacsora ízvilágát.





Nem is hinnénk, hogy volt idő, amikor ezekhez, a fűszerekhez csak a leggazdagabbak jutottak hozzá, és az arany árában kellett fizetni érte. Pedig ez az igazság. Sőt hihetetlen kalandos utakra is vállalkoztak az emberek. Az ilyen felfedezőutak nemcsak az ismeretlen földrészek felfedezését célozták meg, hanem új fűszerek után is kutattak, a meggazdagodás reményében. A keleti fűszerek  közül a fahéj hódított legelőször, de gyorsan követte a bors és a gyömbér is. A manapság használatos, igazán “magyaros” fűszereinkről pedig nem is gondolnánk, hogy milyen messziről származnak.

Természetesen ma már nem kell értük vagyonokat fizetni, bárki hozzájuthat a régen különlegesen drága árucikkhez.

A mai magyar konyha három alapfűszerre épül.






A paprika

A fűszerpaprikát nevezhetnénk a magyar konyha védjegyének is. Eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származó növény. Kedveli a humuszos talajt, talán ezért tudott nálunk is meghonosodni. Különleges piros színe, és kellemes fűszeres illata azonnal meghódítja az embert. C-vitamint, illóolajokat, zsírt, cukrot, pektint, és ásványi anyagokat is tartalmaz. Sokféle változata ismert, de a legelterjedtebb az édes-nemes és a csípős, ami kapszaicint is tartalmaz. A kapszaicin az az anyag ami a paprikát csípőssé teszi. Minél többet tartalmaz, annál csípősebb. A hamisítatlan magyar pörkölt, halászlé és gulyás elképzelhetelen nélküle.






A fokhagyma


Ez a sajátos „illatú” fűszer is meghódította hazánkat. Eredete Elő-, és Dél-Ázsiához köti, de nálunk is termesztik, és használata is nagyon elterjedt. Levesek, főzelékek, szószok, mártások, öntetek sültek, saláták, kolbászok, szalámik, páclevek alapfűszereként használjuk ez a hagymás, gerezdekből összeálló növényt. Vérnyomáscsökkentő hatása minden kultúrában ismert. Érdekessége, hogy az ókorban amulettként hordtak egy gerezdet a nyakukban, a betegségek ellen. Azóta is talán a legtöbb jótékony hatását, ennek a fűszernek ismerjük.






A petrezselyem


Nem hiányozhat a magyar háztartásból. Leveseinket, főzelékeinket is fűszerezzük vele, de díszítésként is nagyon elterjedt. Karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat, és illóolajat is tartalmaz. Csokorba kötve, aprítva, morzsolva is felejthetetlen ízt ad ételeinknek.

A Knorr most ezeket a fűszereket piciny kocka formájában kínálja, új, izgalmas módját teremtve meg a fűszerezésnek.



Ismerkedj meg az Ízbombával, és morzsold bele az ebédbe! »


Próbáld ki receptjeinket!


Töltött paprika »


Spenót főzelék »


Spárgás borjúragu »


Látogass el a honlapra! »







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top