Életmód

Kérdések és válaszok: mindent a menstruációról

A menstruációs ciklust az agyalapi mirigy, a hipotalamusz, és a petefészek nemi hormonjai szabályozzák. A ciklust a menstruáció elsõ napjától számítjuk és a következõ vérzés elsõ napjáig tart.




Ez átlagosan 28 nap, de ettől – főként pubertás korban – lehetnek eltérések: 21-35 nap is lehet a ciklus hossza.
Ez idő alatt a méh nyálkahártyája felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására. A ciklus elején az egyik petefészekben érni kezd egy petesejt, amely a ciklus közepén – kb. a 14. napon – elszabadul annak felszínéről s a petevezetőben haladva 3-4 napos vándorlás után a méhbe jut. Ha hímivarsejttel találkozik, megtermékenyül, beágyazódik a már felkészült méhnyálkahártyába, s megkezdődik egy új emberi lény 9 hónapos fejlődése.

Ha a petesejt a petefészek felszínéről elszabadulva 1-2 napon belül nem találkozik hímivarsejttel, nem termékenyül meg. Emiatt a méh nyálkahártyája olyan változásokon megy keresztül, melynek hatására a ciklus utolsó napján – általában a 28. napon – némi vérzés kíséretében leválik és a hüvelyen át kiürül. Ezt nevezzük menstruációnak, amely a véren kívül méhnyálkahártyát, valamint hüvelyváladékot tartalmaz.

A menstruációs vérzés megkezdődésével új ciklus kezdődik, melynek során a fent leírt változások ismétlődnek a méhben és a petefészekben.


Melyik a jobb, a betét vagy a tampon?




Mindenkinek magának kell eldöntenie, melyiket választja, melyik a számára legmegfelelőbb. Van aki a betétet, van aki a tampont tartja jobbnak. Az alapvető különbség, hogy a tampon testen belül, a betét pedig testen kívül helyezkedik el.
A betét a hüvelyből már kifolyt vért fogja fel. Magja magába szívja a nedvességet és szétoszlatja a betét teljes hosszában. Öntapadó csíkkal rögzítjük a fehérneműhöz, hogy ne csússzon el.
A tampon viszont már a hüvelyben felszívja a menstruációs folyadékot. A hüvely középső részébe kell felhelyezni, ahol alig találhatók érzőidegek, így a helyesen felhelyezett tampont nem is lehet érezni. A tampon annyira tágul ki, amennyire a hüvely engedi. Így a tampon nem dugóként, hanem szivacsként működik: a menstruációs folyadékot magába szívja, de ha megtelt átereszti. Ezért is fontos a megfelelő időközönkénti csere. A tampon a kihúzószállal problémamentesen eltávolítható.


Melyek a tampon előnyei?
A tampon összes előnye abból származik, hogy testen belül használandó: nem látszik, nem lehet érezni, kis helyen elfér, kényelmes és diszkrét. Már a hüvelyben felszívja a menstruációs folyadékot, így nem keletkezik kellemetlen szag és nem alakul ki nedvességérzet sem. A medencealji izmok a tampont a helyén tartják, így intenzív mozgás esetén sem mozdul el, ezért a menstruáció alatt korlátlan szabadságot nyújt.


Milyen gyakran kell a tampont cserélni? A barátnőm szerint 2-3 óránként. Én is hasonlóképpen próbálom, de a kihúzás gyakran fáj. Mit csinálok rosszul?




Az, hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, a vérzés erősségétől függ. Lehet, hogy a menstruáció első napjaiban, amikor a vérzés erősebb, 3-6 óránkénti csere szükséges. Amikor már kevesebb a vérzés, akkor egy kisebb nedvszívóképességű tampon, pl. az o.b.® ProComfort™ Light Flow is elegendő lehet. Ez 6-8 órán keresztül is bent maradhat.

Mindig a vérzés erősségének megfelelő legkisebb méretű tampont használd, és ügyelj arra, hogy a menstruáció végén távolítsd el az utolsó tampont.
Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy megállapítsd, hogy szükséges-e már kicserélned a tampont vagy sem.

Finoman húzd meg a kihúzószálat. Ha a tampon a finom húzás eredményeképpen kicsúszik, akkor cseréld ki. Ha nem, akkor korai még a csere. Amíg nem vagy benne biztos, mikor kell cserélned, használj tisztasági betétet is.
Az sem igaz, hogy a tampont minden alkalommal ki kell cserélni, ha WC-re mész. A húgycső, a hüvely és a végbélnyílás egymástól különálló szervek. Ennek ellenére azt javasoljuk, cseréld ki a tampont, ha kihúzószála széklettel szennyeződött.


Mi a különbség az o.b.® és az o.b.® ProComfort™ között? Miért készül az o.b.® tampon többféle méretben?
A menstruáció erőssége nemcsak minden nőnél más és más, de a menstruáció ideje alatt is változik. A különböző méretű tamponok nedvszívóképessége is különböző, ez lehetőséget nyújt arra, hogy mindig a vérzés erősségének leginkább megfelelő méretű tampont válaszd.




Ezért az o.b. az egyedi igényeidnek megfelelően kétféle tampont, o.b. és o.b.  ProComfort variánst kínál. Az o.b. tamponok hosszú, csavart bordázata több folyadékot vezet a tampon belsejébe, így biztosítva felülmúlhatatlan o.b. védelmet. Az o.b. tamponok normal, super és super plus méretekben kaphatók. Az új o.b. ProComfort tamponok egyesítik a fent leírt csavart bordázatú o.b. technológiát és az egyedülállóan selymes, SilkTouch szálfátyol borítást. Így nyújtva számodra megbízható védelmet és az eddigi legkönnyebb o.b. felhelyezést és eltávolítást. Az o.b. ProComfort mini, light flow, normal és super méretekben áll a rendelkezésedre.
Az o.b. normal, super és super plus, valamint az o.b. ProComfort normal és super tamponokat a menstruáció erősebb napjaira fejlesztették ki. A super, illetve super plus méretű tamponok főként az erősebb, illetve nagyon erős vérzés esetén ajánlottak, utóbbi főleg azoknak, akik esetleg már egyszer szültek is. A menstruáció végén, amikor a vérzés fokozatosan gyengül, az o.b. ProComfort light flow és mini tamponok használatát javasoljuk. Ezeket az o.b. ProComfort tamponokat a fenti előnyökön felül karcsú formájuk és lekerekített csúcsuk is kiválóan alkalmassá teszi a gyengébb napokon való használatra, vagy akár a kipróbálásra is.


A barátnőm szerint éjszakára jobb betétet használni. Igaz ez?




Biztonságosan használhatsz tampont éjszaka is. Valójában ez egy nagyon kényelmes módja az éjszakai védelemnek. Forgolódhatsz és mozoghatsz kedved szerint és a tampon – a betéttel ellentétben – nem mozdul el a helyéről.
Sokan azt hiszik, hogy a tampon gátolja a vér távozását a szervezetből, így éjszaka ajánlatos a hüvelyt szabadon hagyni. Ez nincs így, hiszen a tampon nem avatkozik a szervezet természetes folyamataiba. Nem úgy működik, mint egy dugó, hanem mint egy szivacs, ami azt jelenti, hogy a nedvességet először magába szívja, majd a telítődés után átengedi.
Éjszakára is használhatod ugyanazt a méretű tampont, amit napközben, mert bár a használat ideje éjszaka hosszabb lehet, de fekvő helyzetben a vérzés erőssége is általában kisebb. Mindenesetre lefekvés előtt és felkelés után azonnal cseréld ki a tampont.


Lehet-e a tamponnal sportolni, úszni? Biztos, hogy a helyén marad a tampon a testben?




Ha sportolni szeretnél, a tampon ehhez a legmegfelelőbb menstruációs higiéniai termék. Pontosan az az egyik legnagyobb előnye, hogy használatával élvezheted a megszokott szabadságot és függetlenséget a menstruációd ideje alatt is. Úszhatsz is a tampon viselésekor, hiszen a menstruációs folyadékot a tampon a testeden belül szívja fel. A medencealji izmok a tampont a helyén tartják, így az nem mozdul el még erőteljes mozgáskor sem. A tampon nem tud a méhbe sem felcsúszni, hiszen a méhszájon található nyílás túl szűk ahhoz, hogy azon a tampon átférjen. Így o.b.® tampont használva nyugodtan sportolhatsz, úszhatsz a menstruáció bármely napján.

Ismerd meg az  o.b.® -t! »


Játssz velünk nyereményjátékunkban! »


Személyes tanácsadás
Ha a menstruációval vagy az intim higiéniával kapcsolatban további kérdésed van, vagy csak o.b.® termékmintát szeretnél, több fórum közül is választhatsz:

Dr. o.b.® – o.b.® Információs szolgálat:
cím:
Budapest 62 Pf. 974 – 1386
telefon: 06 (80) 203-381

Élő telefonos nőgyógyászati tanácsadásra is van lehetőséged:
Telefon:
06 (80) 203-381 / 9 menüpont
Minden csütörtökön 14.00-18.00 között.

Internet:
www.obtampon.hu

e-mail:
ob@jnjhu.jnj.com
vevoinfo@jnjhu.jnj.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top