Életmód

Otthon segítenek

„A kisgyermekes család olyan, mint egy fiatal fa. Elõtte az élet, a növekedés lehetõsége. De sokszor segítségre van szüksége. Néha nem is kell több segítség, mint egy egyszerû karó.”





 „Otthon Segítünk” Alapítvány
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.
Tel./Fax: 36 1 209 34 30
Ez olvasható az Otthon Segítünk Alapítvány honlapján, amelynek önkéntesei kisgyerekes szülőknek kínálják fel a segítségüket. Anyáknak, akik úgy érzik, muszáj valakivel megosztani a gondjaikat, muszáj a bömbölős hétköznapokban valakivel beszélgetniük. Mert úgy érzik, eljött az a pillanat, amikor már nem megy egyedül.







… az egyforma napok verklijébe igen könnyű belefásulni…
Mikor még generációk éltek egy fedél alatt, biztosan nem lett volna szükség hasonló szervezetekre. A cseperedő gyerekeket nem csupán az édesanyjuk gondozta, etette, nevelte, részt vett a feladatokban a nagymama és család többi tagja. Közel lakott a rokonság, s még ha telefon nem is csörgött minden percben, elég volt a szomszéd utcáig sétálni, ha beszélgetni vágyott a kismama. Ma már minden másképp van. Ötven négyzetméteren jó, ha elfér egy négyfős család, a nagyszülők dolgoznak, minden ismerős kilométeres távolságban, ahova kisgyerekkel lehetetlen eljutni. Marad a négy fal, esetleg a szomszédos játszótér, és ha nincsenek fölös tízezrek bébiszitterre, takarítónőre, ebédrendelésre, játszóházra… az egyforma napok verklijébe igen könnyű belefásulni.
Sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen segítség. Csak a telefonkagylót kell felemelni, hogy elinduljon valami változás…

Nóra: Mamapótlék kellett


“Vidékről jöttem föl Pestre. Eleinte nagyon élveztem, hogy végre kiszakadtam a faluból, ahol felnőttem, és megvalósíthatom mindazt, amiről az otthoni barátnőim csak álmodozhattak. Aztán férjhez mentem, gyerekeim születtek, és hirtelen megtapasztaltam a városi lét hátrányait. Teljesen magamra maradtam a panelrengetegben a kicsikkel és házimunkával. Hiába küzdöttem, akartam, valahogy nem alakultak úgy a dolgok, ahogy azt én szerettem volna. Nem ment semmi: se a takarítás, se a főzés, se a gyereknevelés… a végén már ott tartottam, hogy a boltba se mentem el, mert olyan bonyolult dolognak tűnt.






A segítség először az volt, hogy kaptam egy minimális szabadidőt…
Fizikailag omlottam össze, pedig leginkább a lelkemnek hiányzott egy kis simogatás. Hiába beszéltem naponta anyukámmal telefonon, az mégsem volt olyan, mintha eljött volna. Leült volna a kanapéra, főzött volna egy kávét, aztán megnyugtatott volna, hogy egyszer vége lesz a hisztiknek, az üvöltésnek, vagy netán annyit mond, menj el egy kicsit sétálni, addig én maradok a gyerekekkel.
Egyik barátnőm révén hallottam az Otthon Segítünk Alapítványról. Nem mondom, hogy könnyű volt őket felhívni. Mintha országnak-világnak kikiáltottam volna saját kudarcomat. Hogy tessék, itt van egy fiatal, életrevaló nő, és még két gyerekkel se bír. Még egy ebédet se képes összedobni. Még a lakását se bírja kitakarítani… Első beszélgetéseim egyike az önkéntessel pont erről szólt. Hogy mire nem vagyok képes. Ő vezetett rá, de én mondtam ki: te jó ég, mennyi fronton akarok én megfelelni?! És még azon sopánkodom, hogy nem jutok el babaúszásra!
A segítség először az volt, hogy kaptam egy minimális szabadidőt. Napközben egy-egy órát, félórát. Aztán már nem is erre volt igényem, hanem olyan anyukás jótanácsokra. Mit csináljak másképp? Miért ellenkezik mindig a gyerekem? Miért piros a popsija? Tudom, kiolvashattam volna a babakönyvekből is, de így teljesen más volt. Egy kávé, egy normális emberi hang, és én is lassan visszakaptam önmagam.”









„Otthon Segítünk”
(eredeti angol nevén Home-Start) az angliai Leicesterben indult 1973-ban. Napjainkban számos szolgálat működik az Egyesült Királyság egész területén, valamint külföldön (a Home-Starttal kapcsolatos nemzetközi információk).
Az első hazai „Otthon Segítünk” szolgálat 2002. februárjában kezdte meg működését. Huszonhét településen működik a családlátogatás, és folyamatos az önkéntesek képzése.
Pécsett, Gödöllőn, Veresegyházon, Orosházán, Budakeszin, Szigethalmon, Pilisvörösváron, Székesfehérvárott, Gyöngyösön, Zalaegerszegen, Tatabányán, Esztergomban, Tiszavasváriban, Kevermesen, Dunaújvárosban, Fóton, Gödön, Békéscsabán, Budapesten II., III., VII., X., XI., XIV., XV., XVI., XX. kerületekben.


Judit: Kismamadepi helyett






“Ha felemelem a kagylót, talán másképp alakul. Talán nem kerülök olyan mélyre, ahonnan már csak a pszichoterápia tudott visszahozni. Mert bár tudtam, hogy kezdek belecsavarodni az otthonlétbe, a „nem sikerül” érzésbe, képtelen voltam bárkitől is segítséget kérni. Sőt, tartottam magam az elveimhez: egyedül csinálok mindent. Százszázalékos anya leszek. Először csak a férjemtől jött visszajelzés finoman: „nincs valami gond, kérjünk segítséget?”, később már az ismerősök is összesúgtak a hátam mögött, hogy valami nagyon nincs rendben. Valaki aztán ajánlotta az önkéntes segítséget. Utánakérdezgettem a dolgoknak, és szimpatikusnak tűnt. De mikor arról lett volna szó, hogy beszéljek valakivel a problémáimról, meghátráltam. Telefonálgattam, barátnőkre hivatkoztam, akiknek szüksége volna erre-arra, de azt nem tudtam kimondani, hogy velem van a gond. Inkább megvártam, míg teljesen összecsaptak felettem a hullámok. Gyógyszerek, kezelés, lassú lábadozás. Pedig ki tudja… ha bátrabb és őszintébb vagyok… “

Kisgyerekes családoknak


Az „Otthon Segítünk” sok szempontból egy hagyományos értelemben vett nagycsalád támogató szerepét tölti be. Olyan szervezet, amelyben saját szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesek segítik a család kiegyensúlyozott működését, lehetőséget kínálnak a gondot okozó kérdések baráti megbeszélésére, és gyakorlati segítséget nyújtanak a nehézségekkel küzdő kisgyermekes családoknak a saját otthonukban. Fontos azonban, hogy nem a szülők helyett, hanem velük együtt végzik a feladatokat. Szükség esetén felhívják a család figyelmét, milyen szakemberekhez fordulhatnak egy adott problémával. A segítők a családdal kapcsolatos információkat diszkréten kezelik. A szolgálatot a szociális és egészségügyi szervezetek munkatársai, az iskolák, a helyi közösségek ajánlhatják a családoknak, de ők maguk is jelentkezhetnek. A segítség ingyenes. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top