Életmód

Színek és illatok

Az emberi test különlegessége, hogy 5 érzékszervüket használva ismerjük meg a bennünket körülvevõ világot. Az érzékszerveink egyenként is információt továbbítanak, de a legjobb megismeréshez együttesen használjuk õket





A legegyszerűbben ezt a gyermekek viselkedésén tudjuk lemérni, hiszen ők ahhoz, hogy valamiről bizonyosságot szerezzenek, először megnézik, majd megtapintják, megszagolják, megízlelik a tárgyat, sőt meg is rázzák, hogy hangot tudjanak kicsalogatni belőle. Hihetetlenül rövid idő alatt nagy mennyiségű információt gyűjtenek be, amelyet azután egyben értelmeznek, vagyis ezzel megismerték a kiszemelt tárgyat.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, ezek az érzékeink tovább fejlődnek. Megismerjük, melyek a számunkra kellemes hangok, színek, illatok, de ezzel párhuzamosan azokat is, amelyeket majd kevésbé kedvelünk, vagy kifejezetten utáluk.

A rózsa csábító illata, a hullámzó tenger zaja, a természet friss, üde színe, a vérpezsdítő zene, a bababőr finom tapintása szinte minden ember számára jóleső érzést továbbít.







Szeretjük azt, ami színes, illatos, izgalmas, ami felrázza az érzékeinket. Ilyen lehet például a narancs és a piros szín, amelyek stimulálóan hatnak ránk. Intimitást, energiát, szenvedélyt sugároznak. Közben pedig a többi érzékünket is megmozgatják, hiszen a narancs szín előhívja a gyümölcs csodálatos illatát, a piros pedig a tűz melegét, vagy egy forró nyári éjszakát. Ugyanígy a zöld, ami a természet színe, örömmel tölt el bennünket. Szinte látjuk a buja növényzetet, érezzük az erdők hűsítő hatását, magunkba szívjuk a természet illatát. A sárgával idézzük fel a napot, a meleget, a nyarat, a szabadságot.


Igyekezzünk a környezetünkben olyan színeket, illatokat használni, amelyek jó hatással vannak ránk. Adjunk magunknak egy kis plusz energiát.
Vigyünk az életünkbe vidámságot, életörömet.
Válasszunk bátran színes ruhákat, csábító parfümöket, hallgassunk tácra ösztönző zenéket, és szabadítsuk fel érzékeinket!


Ismerd meg az új Coccolinot! »

Szabadítsd fel érzékeidet! »


Még több Coccolino! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top