Életmód

Szerettesd meg magad a munkahelyen!

Lehetetlen egy helyzet. Mindig élére vasaltan, fegyelmezetten, munkára készen, hibátlanul… és mindig jókedvûen, barátságosan, mosolygósan. Tippjeinkkel azonban te is az iroda kedvence lehetsz!






Első nap az irodában

Minden találkozásnál az első benyomás a legfontosabb. Így van ez a munkahelyen is, ahol különösen nagy hangsúlyt kap, hogy milyen képet adsz magadról az első napokban. A bemutatkozás, az első baráti hangok, az első ebédszünet, kávézás, de még a kosztümöd színe is hatással lehet később a karrieredre.






• Tipp: Ne az öltözékeddel hívd fel magadra a figyelmet! 



Ne bízz semmit a véletlenre! Mielőtt új munkahelyeden dolgozni kezdesz, végezz egy kis előtanulmányt! Milyen öltözet dukál a kollégák körében? A válaszok tükrében dönts a megjelenésedről, az első gesztusok felől. Ha farmeros-pólós a társaság, lehetőleg ne a galambszürke ruhára essen a választásod, és ugyanez igaz az ellenkezőjére is: ne legyél szakadt a kosztümösök között! Csak óvatosan a minivel és a dekoltázzsal is, erre a kolléganők különösen kényesek. A jelszavad az legyen: „beleolvadok a tömegbe!”





• Tipp: A mosolygás kötelező! 


Nem véletlen, hogy az amerikai menedzserek a „keep smiling”–ot már régóta tudják, mert fontos a megnyerő viselkedés az üzleti életben is. Bár az első napokban még nem sok mindent tarthatsz olyan viccesnek, mégis erőltesd meg magadat, és mosolygósan vészeld át ezt az időszakot! Amikor majd elhalmoznak munkával, megkapod az első kritikát, körbefut rólad az első munkahelyi pletyka… úgyse lesz kedved vidámkodni. De azért legyél óvatos: ne mesterkélt művigyorral szeld át az irodát, maradj természetes!







Tipp! Vállalj még többet!

Konfliktushelyzetek és megoldások


• Ki kinek a kicsodája? A pletykák és pletykások


Először csak a hallgatóságba kerülsz, később azonban már te is áldozat lehetsz. Nincs munkahely pletykák nélkül, az azonban rajtad áll, hogy miként kezeled a rosszindulatú híreszteléseket.





• Tipp! Ne figyelj a pletykázóra! 



Amikor először hallod, hogy a főnök kivel és mikor, tegyél úgy, mintha meg se hallottad volna a megjegyzést. (Még ha ki is fúrja az oldaladat a kíváncsiság.) Ha azt a képet adod magadról, hogy nem érdekelnek a pletykák, nagyobb eséllyel kerülheted el a rólad szóló történetek megszületését.





• Tipp! A rosszindulat ellenszere a kedveskedés!



Ha a füledbe jut, hogy egyik kollégád rólad is pletykálkodik, még véletlenül se cselekedj első dühödből! Ez csak olaj a tűzre, és azt a látszatot kelti, hogy a pletykás kolléga jó helyre tapintott. Miután lehiggadtál, tégy úgy, mintha nem is hallottál volna a rosszindulatú terjesztésekről. Hívd meg a kollégát egy kávéra, és kedveskedj neki! Ezzel annyira megleped, hogy talán abba is hagyja a félinformációk terjesztését!

• Én vagyok a jobb! Riválisok kivédése


Egy közvélemény-kutatás szerint az 1000 megkérdezett több mint fele szenved attól, hogy a kollégák megpróbálják elhalászni egymás orra elől a legfontosabb feladatokat. Ettől éppen a nők érzik leggyakrabban mellőzve magukat. A rivalizálásnak persze vannak jó oldalai is – erről azonban inkább a főnökök tudnának mesélni…






• Tipp! Félre a szerénységgel! 


Ha arról van szó, hogy kié legyen egy feladat, ne legyél bátortalan, tedd egyértelművé a főnök számára, hogy mennyire érdekel téged ez a munka. Ragadj meg minden eszközt: írj mailt, kérj egy időpontot, harcolj! Ha a főnök végül úgy dönt, hogy más kapja meg az áhított munkát, ne hagyd annyiban. Kérdezd meg, miként képezhetnéd tovább magadat a cégnél.

Viták az irodában






Minden együttéléssel – és ebbe bizony a munkahelyi együttlét is beletartozik – járnak bizonyos súrlódások. (Gondolj csak az otthoni fogkrémre: középről nyomjuk, vagy szépen csavargatjuk.) Az irodában – különösen az egylégterű, nyugati típusúakban – sok dolgon el lehet vitatkozni. Rádiózzunk vagy sem? Hol dohányozhatunk? Mennyit telefonálhatunk? Szabad-e rendetlenséget hagyni az asztalunkon?





• Tipp! Óvatosan fogalmazz! 



Lehet, hogy már tizedszer hallgattad meg a kolléganőd esküvői beszámolóját a telefonban, mégse kapd fel egyből a vizet. Mint minden esetben, most is az a jó, ha legalább egyet alszol a mérgedre. Utána teremts alkalmat, hogy nyugodtan elbeszélgess vele, ahol legyél kedves, megértő, de határozott: a „Nekem az a gondom…” kezdetű mondat például jó kezdete lehet egy ilyen beszélgetésnek. Ügyelj arra, hogy ne a magatartását kritizáld az illetőnek (Ne légy már olyan vehemens!), hanem egy-egy dolgot kérj tőle (Ne beszélj olyan hangosan a telefonba!)

Ha valaki dühöngeni kezd


Bármilyen kellemetlenség előfordulhat. Akiken különösen nagy a nyomás, azok gyakrabban kelnek ki magukból, és a munkahelyükön vezetik le a feszültségüket. Az is előfordulhat, hogy a dühkitörés – ha méltatlanul is, de – pont rád irányul.






• Tipp! Maradj nyugodt! 




A legfontosabb, hogy őrizd meg a hidegvéredet. Kezeld a dühöngőt higgadtan, és hagyd el a szobát egy udvarias mondattal: „Úgy látom, most nem alkalmas…” Nagy valószínűséggel bocsánatot fog kérni a viselkedéséért, de ha mégsem, egy későbbi alkalommal szóba hozhatod – szigorúan négyszemközt – az ügyet. Végül is a dühöngőnek is visszajelzést kell kapnia a többiektől.


Aki mindig a főnök kegyeit lesi


Ahelyett, hogy a munkájával törődne, mindig a főnök sarkában kullog. Hízeleg naphosszat. Velünk azonban már kevésbé kedves.






• Tipp! Kerülj előtérbe! 


Ne hagyd, hogy a hízelgő befolyással legyen a főnökre! Bizonyítsd be, hogy a te munkád is ér annyit – ha nem többet –, mint a kollégádé. Ha nagyon elfajul a helyzet, akár dokumentálhatod is a feladataidat, ami vészhelyzet során nagyon jól jöhet. Mindig kerüld a személyeskedést, soha ne alkalmazd a hízelgő eszközeit! A munkánddal akarj kitűnni, de azzal nagyon!

Kritika is van a világon


Hibáztál. Sajnos, ez is megesik. A kritika ráadásul jogos – te pedig teljesen összetörsz. Nem csoda, ha nem tudsz helyesen reagálni.






• Tipp! Vállalj még többet! 


Mindenféle magyarázkodás helyett jobban teszed, ha egyszerűen bocsánatot kérsz, és megígéred, hogy legközelebb nagyon odafigyelsz. Bűnöd vezekléseképpen vállalj még több munkát, és bizonyítsd be, hogy nélkülözhetetlen munkaerő vagy. És ne feledd: mindenki hibázik. Felesleges ezért évekig ostoroznod magadat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top