Életmód

Vállalkozol, majd megszüntetsz?

Milyen kritériumok segíthetnek a döntésben, amikor vállalkozásod átalakításán vagy megszüntetésén gondolkodsz? Hogyan és miért kell céged megszüntetni ahhoz, hogy tovább tudj lépni? Segítünk!

A kezdetekkor

Ha vállalkozási terveid megvalósításához gazdasági társaságot, azaz egy céget alapítottál, bizonyára attól függően döntöttél egyéni vállalkozás, Bt., (Kft.) között, hogy mekkora árbevételre számítottál, mennyi alaptőkét tudtál befizetni, illetve mennyi kezdő tőkét igényelt a tevékenységed. Az egyéni vállalkozás és Bt. beltag esetében a teljes vagyonoddal vagy felelős, míg Kft. esetében a törzstőke (min. három millió forint) erejéig.
Egy cég élete épp olyan eseménydús lehet, mint a tulajdonosáé: indulásánál, kevesebb árbevétel esetén még megfelelőnek tűnhet az egyéni vállalkozás. Ha ellenben bejön a vállalkozás, előbb utóbb felvetődik a Kft-vé átalakulás kérdése. Ám az ellenkezője is előfordulhat, amikor meg kell szüntetned a céged. Ebben az esetben nem árt tisztán látnod, amilyen költséges egy Kft-t megalakítani, kétszer annyi megszüntetni.

Adós fizess!

A gazdasági életben bizony előfordulhat, hogy nem megy a bolt, és bizony az is előfordulhat, hogy fizetésképtelenné válik a céged. „Ilyenkor, egy a bíróság által kijelölt felszámoló összegzi az addig felhalmozott összes bevételt és kinnlevőséget, azaz az adósságot. A felszámolási eljárás célja, hogy ha fizetésképtelenné vált, jogutód nélküli megszüntetés során a hitelezők meghatározott módon kielégítést nyerjenek” – mondta Molnár Anikó könyvelő, felszámolási szakértő.

Árak: Felszámolás esetén gyakorlatilag nincsenek költségek, hiszen a felszámolás kezdő időpontja előtti időpontra elkészíti a felszámolandó cég a mérlegét és a tevékenységét lezáró adóbevallásait, és azt átadja a felszámolónak. Innentől minden költség a felszámolót terheli, aki ezeket részben a cég vagyonából, részben pedig a felszámolói díja terhére köteles elszámolni.

Ha beüt a krach

Céged megszűnhet, ha adósságfelhalmozásod miatt képtelen vagy kinnlevőségeidet kifizetni. Csődeljárás esetén a hitelezőkkel megegyezel, abban a reményben, hogy az adósságkonszolidáció révén a ki tudod majd fizetni tartozásaid.

Tippek, linkek, további információk:
• Vállalkozás megszüntetése »

• Kényszervállalkozás: megszüntetés vagy altatás? »

• Törvénytár a témában »   

– kérheted önmagad ellen is, ami azért ritkán fordul elő;
– végelszámoló kérésére indul meg az eljárás, ez esetben az elszámolás során válik nyilvánvalóvá, hogy fizetésképtelenné vált a céged, így az átcsap felszámolásba;
– a társasági szerződésben (alapító okiratban, alapszabályban) meghatározott időtartam eltelt, vagy más megszűnési feltétel megvalósult;
– a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja, illetve elrendeli céged törlését, akkor, ha évekig nem nyújtottad be időben az adóigazolásaidat.
Árak: Végelszámolás esetén a végelszámolás időszakában felmerülő igazgatási költségek terhelik a cég vagyonát. Minél tovább húzódik el a végelszámolás folyamata annál nagyobb a vagyonvesztés.

Volt – nincs

Céged megszűnhet jogutód nélkül is (azaz nem adod el vállalkozásodat), ha nem vagy fizetésképtelen végelszámolást kell alkalmazni.

„A megszűnés általában a gazdasági társaságoktól függ, ha például eleve csak meghatározott időtartamra hozták létre, persze ebben az esetben ezt a létesítő okiratnak tartalmaznia kell. Előfordulhat az is, hogy a megszűnés a cégbíróság által alkalmazott szankció eredménye, vagy azt a tagok, egyéni okok miatt, elhatározzák” – mondta Molnár Anikó.
Vállalkozásod megszűnésének időpontja cégindexből való törlésre tevődik, ha:
– jogutód nélkül megszűnteted;
– jogutódlással megszűnteted (átalakul);
– tagjainak száma egy főre csökken, kivéve, ha a szabályok ettől eltérően rendelkeznek;
– a Gt. egyes társasági formákra vonatkozó szabályai azt előírják.

Van, csak másé

Az átalakulás nem más, mint a vállalkozás jogutódlással történő megszűnése, amellyel egy időben egy cégforma- vagy cégszám-változással új társaság jön létre. A céged jogutódlással megszüntetheted, ha: 

– egyesülés (összeolvadás, beolvadás) történik, azaz egy másik céggel egy újat hozol létre;
– szétválás (különválás, kiválás) zajlik, vagyis a cégedből kiválik pár tag, és ők újat alapítanak.

Árak: Beolvadás, szétválás, kiválás esetében szintén az adminisztratív költségek viszonylag magas összegével kell számolni. Független könyvvizsgálót kell fizetni az átalakulási mérleg, leltárak és vagyonértékelés feladatainak elvégzéséért. Szükség lehet egyéb szakértőre a vagyon értékelése kapcsán.

Tipp: Szólj hozzá a fórumon!
• Vállalkozás » 

  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top