Életmód

A jéghideg zöld tea az igazi?

Úgy gondoltuk, a szõke kóla ideje lejárt, traubit sem nyelünk már a forró nyáron. Aki igazán trendi akar lenni, az jéghideg zöld teát kortyolgat, párás üvegpohárból, a napernyõk alatt. De mégis melyiket?

Vannak szépen reklámozott üdítő zöld teák, és vannak olyanok is, amelyek a szupermarket polcain szerényen megbújva várják, hogy rájuk essen a választás. Nem kevés időt és energiát szánva a dologra, a legkimerítőbb zöld tea választékot kutattuk fel.
Szó sem volt napernyőkről, kemény munkával – akár a nagyok -, számozott mintákat kortyolgatva teszteltük valmennyit, és most leleplezzük a számok mögött megbújó italokat. Eláruljuk, melyik üdítő korty esett nekünk a legjobban!






Lipton Ice Tea Green 










Határozott sárga színe a gyöngébb japán zöld teára emlékeztetett minket, ez kezdésnek nem rossz. Friss illata ugyancsak bizakodásra adott okot, bár némely tesztelők a friss citromfű, illetve a citrompótló illatát vélték felfedezni. Kesernyés illata némileg emlékeztet a zöld teákéra, bár sokkal inkább egyszerű tea. Sőt megkockáztattuk az egyszerű “menzatea” minősítést is.



Értékelés:
 4 tealevél az ötből







POKKA Zöld tea őszibarackos 










Erőteljes sárga színű és aromás tea illatú ital. Kortyolásnál először az őszibarack íze sejlik fel, aztán egyre inkább a zöld tea kesernyés mégis üdítő íze veszi át a hatalmat. Nem harsány az édes íz, inkább visszafogott, kifejezetten üdítő. És zöld tea barack ízhatással!

Értékelés: 5 tealevél az ötből







Nestea Green Tea 










Nevéhez méltóan igyekszik zöld színűnek látszani, illatában hordozza az almalé és a citromos üdítő illatvilágát. Sajnos ízében is megmarad ennél, vagyis nem természetes ízű, savanykás üdítőital, ezért melegben frissítő hatású, de nem a zöld tea frissítése érezhető.



Értékelés: 3 tealevél az ötből








San Benedetto Thé Verde 










Határozott zöld színű üdítőital, édes, kellemes, gyümölcsös illatról számoltak be a tesztelők. Tapasztaltuk azonban azt is, hogy bármilyen édes üdítőital hasonló illattal hódít. Az intenzív illat málna képzetét is idézte. Az ízvizsgálat során gyümölcsös, kellemes tapasztalatokat szereztünk, bár volt, akinek ez túl édeskés volt. Ugyanakkor némi herbál hatást is véltünk felfedezni.

Értékelés: 3 tealevél az ötből


 






Pfanner The Green 







Megint csak egy sárga színű zöld tea, amely gyümölcsös ízével némi szintetikus érzetet is keltett. Zöld teához nem, sokkal inkább almaléhez hasonlatos az íze. Tesztelőink sima üdítőitalnak sem választanák, bár kétségkívül némi egzotikum felsejlik az ízvilágban, különösen jól lehűtött tea esetén.

Értékelés: 3 tealevél az ötből 




















Japán zöld tea – A Nők Lapja Cafe kedvence!

      



Hiába, meg kellett állapítanunk, hogy ismét egy dolog, amihez keleten jobban értenek. A japán zöld teában semmi nincs, csak víz és zöld teafű, mégis olyan kellemes, és olyan üdítő, amilyet egy forró nyári napon semmi sem tud túlszárnyalni. Üdítő kivétel a hamisítványok között.
Halvány zöld színű ital, nem édes, és pontosan annyira kesernyés, hogy jól essen.

Értékelés: 5 tealevél az ötből






Trendi a kelet!

Manapság a keleti életstílus és filozófia egyre divatosabbá válik. Naponta hallunk a feng shui-ról, igyekszünk kikapcsolódni a keleti harcművészetekkel, megismertük a szusit, és a moziban gésákat nézünk. Trendi a kelet, így nem csoda, hogy az üdítőitalgyártók is hamar felzárkóztak, és az olyan népszerű jeges teák között szinte mindegyik termékcsaládban piacra került a zöld változat is.
Ám legtöbbször a “zöld tea” meglehetősen visszafogott módon jelenik meg az üdítőkben. Senki ne gondolja, hogy a zöld tea ismert áldásos hatásait egy-egy zöld flakonos üdítő elfogyasztása után is élvezheti.
Az édes üdítők mellett szerencsére forgallomban van a vízből és zöld tea főzetből készült igazi változat is, bár a véletlen műve, hogy rábukkantunk egy sarki kisboltban, majd egy japán ismerős segítségével.

A zöld teáról

Már 300 évvel ezelőtt is alkalmazták az európai orvosok: kedvező hatású a vérkeringésre, az ereket tágítja, jó a migrén ellen, megőrzi a szellemi frissességet. A zöld tea F-tartalma miatt fogszúvasodás ellen

A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.





További információk, receptek, tippek és ötletek a zöld teáról:

Hogyan használjuk a teákat testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében?
A könyvben nemcsak a tea jótékony hatásáról, hanem a történetéről, a teázási szokásokról is olvashatsz!

• Zöld tea könyv BRAND Kiadó 2003. 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top