Életmód

Agyserkentõ ételek

Néha úgy érezzük, lelassult az agyunk, jó lenne valami serkentõ. A legtöbben automatikusan kávét vagy kólát isznak ilyenkor. Ezek átmenetileg valóban felélénkítenek, de ha egyéb tulajdonságaikat is figyelembe vesszük, kiderül, nem jól választottunk. Csemegézzünk inkább a valódi agyfényesítõkbõl!





Agyunk üzemanyaga a szőlőcukor, amely főként a gyümölcsökben található, de szervezetünk bármilyen más szénhidrátból képes előállítani. Ez nem azt jelenti, hogy minél többet fogyasztunk, annál jobb. A fel nem használt szénhidrátot ugyanis szervezetünk zsírrá alakítja és elraktározza. Sokan számolnak be arról, hogy egy szelet sütemény vagy egy fagylalt után valósággal újjászülettek, beindult az agyuk. Ez a jelenség azonban nem az édesség cukortartalmának köszönhető, hanem annak, hogy a kellemes ízélmény hatására megemelkedik a vér szerotoninszintje. A boldogsághormonnak is nevezett szerotonin valóban fokozza agyunk teljesítőképességét. De sokan túlzásba viszik a nassolást, ami könnyen elhízáshoz vezethet. A túlsúlytól rossz lesz a hangulatunk, ami nem tesz jót az agyműködésnek. A folyamatos, egyenletes szénhidrátellátás érdekében a legjobb, ha az összetett, nagy molekulájú szénhidrátokat részesítjük előnyben, például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, illetve a barna rizst. Kedvezően hat az agytevékenységre a B1-, a C- és az E-vitamin, bár szervezetünknek az összes többi vitaminra is szüksége van, hogy az idegrendszer kiegyensúlyozottan működjön. A fáradtság, tompaság egyik leggyakoribb oka a vízhiány. A jó agyfunkcióhoz nélkülözhetetlen legalább napi két és fél liter friss víz, lehetőleg ásványvíz.







Elmefényesítők


* Friss gyümölcsök és ezek présnedvei: sok C-vitamint, szerves savat és enzimeket tartalmaznak, ezek mind élénkítő hatásúak, emelik a szerotoninszintet. Bármennyit fogyaszthatunk belőlük, édességek, cukrok, csokik helyett.
* Savanyított tejtermékek: jelentős mennyiségű B1-vitamint, könnyen, gyorsan hasznosuló fehérjéket tartalmaznak, nem terhelik az emésztőrendszert. Sütemény helyett inkább gyümölcsjoghurtot együnk.
* Méz: természetes édesítőszer, tele értékes enzimekkel, ásványi anyagokkal. Régebben hangulatjavítóként is alkalmazták. Gyógy- és gyümölcsteák ideális édesítőszere. Alapszabály, hogy csak kihűlt italba tegyük.
* Ginszeng: kiváló élénkítő. Számos kutatás bizonyítja, hogy fokozza az agy teljesítőképességét. Sokféle formában és minőségben kerül forgalomba. Vigyázzunk, akad silány minőségű is.






Tévhitek


* Csokoládé: agyserkentő hatásáról sokat hallunk, különösen a vizsgára készülő diákok körében népszerű. Valóban, a benne található teobromin átmenetileg serkentőleg hat az agyműködésre, de nagyon hamar hozzá lehet szokni. Ráadásul a csokoládénak magas a zsiradék- és cukortartalma. Ezért csak kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.
* Alkohol: kis mennyiségben oldja a feszültséget és a gátlásokat. Sokan ezért már reggel isznak egy kupica pálinkát. Az alkohol azonban e látszólag kellemes hatása ellenére káros, lassítja, megzavarja az agyműködést, csökkenti a koncentrálóképességet.
* Kávé, kóla: mindkettőnek koffein a hatóanyaga, amely könnyen függőséget vált ki. Vízhajtó hatású.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top