Életmód

Út a csúcsra

Bizonyos idõközönként szükséged van kiszakadni a mókuskerékbõl, s más területeken különbözõ szituációs gyakorlatok segítségével felmérni a benned rejlõ készségeket.

Egy sikeres vállalkozás elképzelhetetlen csapatépítő tréningek nélkül.

Csapatra fel!





A munkatársak összecsiszolódásának egyik eszköze a csapatépítő és kommunikációs tréning, melyek nem csak – sőt elsősorban nem – a bulikról szólnak, bár a vidámság szerves részük. A mindennapos stresszre, kihívásokra mindenki másképpen, más módon reagál, a feszült munkatempó, az örökös versenyhelyzetek sem a munkahelyi légkörnek, sem a munkahelyi kapcsolatoknak nem használnak. Hiába dolgoznak együtt a szakma legjobbjai, ha egymást sem képesek megnyerni a cég elképzeléseinek. Felesleges a sok továbbképzés, ha a kollégák nem tudnak csapatban dolgozni. A megoldás az egymással való bánásmódban rejlik. A csapatépítő tréningeket a humánerőforrás-fejlesztés egyik eszközének lehet tekinteni, ezért elsősorban külsős trénercég bevonásával tartanak ilyen foglalkozásokat. A tréningek általában 2-3 naposak, és a hét második felében kerülnek megrendezésre.

Feladatok egymást segítve

Mindenképp fontos, hogy az esemény előtt a tréningcéggel konzultálj arról, hogyan szervezik a tréningeket, és miképpen zajlanak ezek a programok. Légy tisztában az igények pontos meghatározásával és ehhez mérten a feladatok összeállításával. Egy jó tréner az esemény előtt az adott vezetővel és lehetőleg minden résztvevővel interjút készít. Nem kell megijedned attól, hogy a program általában szabadtéri (outdoor) és beltéri (indoor) feladatok kombinációját tartalmazza. Munkatársaiddal egyenrangú partnerként, egymást segítve oldjátok meg a feladatokat, hiszen egy csapat sikere akkor garantált, ha az egyéni célok a csoportérdekkel összhangban érvényesülnek.






Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Csapatépítés – hol? »
• Csapatépítés »

Kérdezd szakértőinket!
• Gerlei Béla karrier-tanácsadó »
• Rácz István rendezvényszervezés- és protokollszakértő »
Megbeszélés előtte és utána

Mikor érdemes tréninget tartani? Három esetben mindenképp fontold meg egy tréning megszervezését: ha cégednél új szervezet jön létre, ha egy szervezetbe sok új munkatárs érkezik, vagy ha konfliktushelyzet alakul ki a csapaton belül. Ezekben az esetekben a tréner megbízásánál és kiválasztásánál a pszichológiai végzettséget részesítsd előnyben.
Fontos, hogy a HR-vezető vagy a közvetlen vezető a tréning előtt beszéljen a résztvevőkkel a korábbi foglalkozásokon szerzett benyomásokról és az elvárásokról. Ugyancsak szükséges a tréning után megbeszélni az élményeket.








Együtt, közösen

Új csapat létrehozására: kalandtréning

Ha teljesen új kollégák kerülnek egy csapatba, érdemes összecsiszolnod őket egy kalandtréninggel. Az extrém tréningeken kiválóan meg lehet ismerni egymást. Ajánlatos a kommunikáció javítása érdekében tájékozódási és kincskereső programot szervezned. Ezek a programok azoknál a csapatoknál is eredményesek lehetnek, akiknek a tagjai térben távol dolgoznak egymástól, csak telefonon, e-mailben kommunikálnak. A programok hatására archoz, közös élményhez, teljesítményhez tudják kötni a telefon másik végén beszélő kollégát. Könnyebben megtanulják azt is, ki hol helyezkedik el a szervezetben.


 
Jelszó: együtt, közösen

Igaz, nem a klasszikus csapatépítő tréning kategóriájába tartozik, de közösségépítő hatása lehet több céges programnak: buszos kirándulásnak, családi napnak, céges vacsorának vagy éppen egy táncos mulatságnak.


Válogass a tanácsadó cégek között!

A tanácsadó cég kiválasztásánál a trénerek és tanácsadók naprakész tudása, felkészültsége, személye és a szívélyesség játszik elsősorban döntő szerepet. Kevéssé fontos szempont például a szolgáltatási körök sokrétűsége vagy a nemzetközi módszertanok és technikák megléte. Információt szerezhetsz az adott tréning-tanácsadó cégekről mások ajánlásán keresztül, illetve dönthetsz a fejlesztőcég mellett saját szervezésű rendezvénye, kiadványa vagy konferencián, esetleg újságban történő megjelenése alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top