Életmód

Ha igazán elkap a szenvedély…

Kezdetben csak néhány tárgy került közel hozzád, amelyek valamiért megragadták a fantáziádat, s amelyeket „okvetlenül” meg kellett szerezned? Vajon miért és milyen tárgyakat szeretünk gyûjteni?

Általában eleinte azért kezdhettél gyűjteni mindenféle kiegészítő vagy haszontalan tárgyat, hogy a mindennapjaidban használd őket, például egy régi virágtartó edényt vagy egy szép térképet. De később, amikor már egyre több lett, valamilyen titokzatos kapcsolat lépett működésbe, amely egymáshoz fűz benneteket, és mára odáig jutottál, hogy nem tudsz megszabadulni „porfogóidtól”, sőt, mind többet kívánsz belőlük.






A gyűjtőszenvedélyről

„Veszélyessé” akkor válnak a vágyaid, ha már te magad is észreveszed, amit környezeted régóta gyanít, hogy az életedben egyre fontosabb szerepet kapnak az időközben gyűjteménnyé összerendezendő darabok. Az emberre általában gyerekkorában tör rá a gyűjtőszenvedély, ami a felnőtté válással éppen úgy múlik el belőle, mint arcáról a pattanás.
Porcelánfejű baba, játék, könyv, hanglemez, érme, porcelán, üveg, ásvány, kavics, képeslap, régi műszaki cikk, hangszerek, kulcsok – felsorolni is lehetetlen, mi mindent gyűjthet az ember. A fiúk bélyeget, matchboxot gyűjtenek és bogarakat, a lányok inkább szalvétát, csokipapírt és nyálasképű sztárok fényképeit. Ezek a holmik később emlékekké vagy fájó szívvel kidobandó kacatokká minősülnek vissza. Nemegyszer ez a szenvedély családon belül apáról fiúra száll: a könyvgyűjtők általában már gyerekkoruktól kezdve a betűk szerelmesei. Az utazás megszállottjai gyakran válnak térkép- és útikönyvgyűjtővé, aki szereti a szép ruhákat, kalapokat halmoz fel… Hall és lát az ember mindenféle furcsa szerzetről, aki meghökkentő dolgokat gyűjtöget. Tisztában kell lenni azzal, hogy míg másoknak nem okozol károkat, ez egy cseppet sem rossz szenvedély.











Helyek:

– Budapesten a Falk Miksa utca jó ideje a „régiségesek utcája”, ahol a komoly értéket képviselő antikvitások várnak vevőikre. 
– Budapesten a Maros utcában a szerényebb pénztárcájúakat könyvek, régi képeslapok, képkeretek, meghívók, társasági magazinok, nagypapa hintaszéke, tajtékpipa, régi edények és sok minden más csábítja.
– Az Ecseri piac – igaz, sajnos már kopott a hajdani bája – még mindig működik!

Kapcsolódó  fórumok:

• Óragyűjtők » 
• Mackógyűjtők, ide! »
• Ki mit gyűjt? »
• Képeslapgyűjtés »

További oldalak:
• Hobbi lap »
• Netpiac »

Kérdezd a témában szakértőnket!
• Golovics Lajos művészettörténész, festménybefektető »

Ha már elkaptad a kórt

A gyűjtőszenvedély lélektani magyarázata az, hogy szeretnél birtokolni egy darab „örökkévalóságot” – és a gyűjtemény soha nem lehet teljes. Az állandóságra, a bebiztosításra való törekvés fontos alkotórésze a pszichostruktúrának. A megszűnés megriaszt, és tudatára ébreszt a mulandóságodnak. Akit megérint ez a szenvedély, mindent megtesz annak érdekében, hogy gyűjteményét gyarapítsa, magáénak tudhasson különleges ritkaságokat.

 
Mutasd meg a gyűjteményed, és megmondom, ki vagy?

A gyűjtés olyan művészet, amit saját magad gyönyörködtetésére, szenvedélytől átitatottan művelhetsz. A másokból kiváltott elismerés, siker arra ösztönöz, hogy kollekciód még teljesebb legyen. Ha vérbeli gyűjtő vagy, az tesz boldoggá, ha egyes darabjait kézbe veheted, nézegetheted, tanulmányozhatod. Örömöd egyik forrása, ha képes vagy felismerni azt a szituációt, aminek során gyűjteményed – akár anyagi áldozat árán is – valamilyen jelentős szerzeménnyel gyarapíthatod. Vadászösztönöd erős birtoklási vágy motiválja, amihez az elhalasztott lehetőségektől való félelemérzet társul. A gyűjtés a leleményességen és ügyességen kívül sok energiát, küzdelmet, önfeláldozást és gyors alkalmazkodást feltételez.





Vagyis szenvedélyed nem más, mint egy felemelő élményt nyújtó játék. Nincs két egyforma gyűjtemény, mind érdekfeszítően egyedi és megismételhetetlen, mivel minden gyűjtő saját személyiségét adja bele felhalmozott ismeretanyagán és érzésvilágán keresztül.


Mit hova tégy?

Az összegyűjtögetett kedvenc tárgyaid ki- és elhelyezése, amellyel sokszor a szobák hangulatát is megteremted, a lakásszépítés egyik leghálásabb része. A falakon szépen elrendezgetett „tárlatod” nemcsak ízlésedet és érdeklődésedet tükrözi, hanem keretbe is foglalja a szobádat. Tárgyaid és azok elhelyezése rányomja személyiséged bélyegét a legszokványosabb bútorokkal berendezett, érdektelen szobabelsőre is. Gyűjteményednek nem kell feltétlenül drágának vagy különlegesnek lennie ahhoz, hogy a látogatóidra megtegye a kellő hatását. Természetesen figyelned kell a kompozícióra, és el kell kerülnöd a kimódoltság csapdáját is.







Ha egy igazán vérbeli gyűjtő vagy,

• akkor soha nem tudsz ellenállni a szerzés örömének. Még akkor is így van ez, ha már egy gombostűnyi hely sincsen az otthonodban.
• A gyűjtőszenvedélyed tárgyához – bármi is legyen – biztosan kötődik valami szép emlék, amely egyúttal ellágyulásra késztet, ám elképzelhető, hogy „csupán” az esztétikai értéke, a színe, a formája, az eredete az, ami vonzóvá teszi számodra.
• Kis lakásokban, nyaralókban szerencsés népi jellegű tárgyakat gyűjteni, ugyanis ezek „méreteiknél fogva” könnyebben helyezhetők el, és a hétköznapi életben is jól használhatók.
• Könyvek, fotók, porcelán- és üveggyűjtemények elhelyezésére a legjobb polcokat, vitrineket beszerezni. 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top