Életmód

Hogyan vigyázz bankkártyádra?

Cseppet sem furcsa, hogy mint kártyabirtokost izgatnak a bankkártyád biztonsági kérdései, és minél többet szeretnél megtudni róla. Hiszen a pénzedrõl van szó! Adunk pár tippet és tanácsot – a gyakorlatból.

Jobban átgondolva bizony úgy tűnik, hogy egyáltalán nem mondható biztonságosnak ez a kicsi mágnescsíkos kártya. Az tagadhatatlan ugyanakkor, hogy ha elveszíted, van remény arra, hogy a készpénzzel ellentétben csak a kártyád vesszen el, a pénzed ne. A névjegykártya nagyságú és alakú plasztikdarabka sok-sok ezer forintot ér, tehát éppúgy vigyázz rá, mint a pénztárcádra.


„Aranyat ér”


• Nincs szaga, pont mint a bankóknak, viszont ugyanúgy kell rá vigyázni – hiszen a saját pénztárcádról van szó. Érdemes átolvasnod a különböző banki prospektusokat is, tartalmaznak jó tanácsokat. A gyakorlat további elővigyázatos tippel is szolgál.

• Bár a bankok általában adnak egy kis kinyitható tasakot, ahol számlád adatait tárolhatod, nagy hibát követsz el, ha miután megkaptad a bankkártyádat, az első dolgodként felírod egy cetlire a kártya számát, kibocsátásának dátumát, érvényességét.

• A kis kártyát soha ne tedd mondjuk a tajkártyád vagy a személyazonosságid mellé. Mindenesetre ha lehet, ne tartsd őket a bankkártyával egy helyen. Ha számítógéppel dolgozol, akkor figyelj arra, hogy a bankkártyádat ne tárold doboz tetején: a kártyád és a számítógép mágneses lemeze nincs jó hatással egymásra. A mobiltelefontól is tartsd lehetőleg távol.







• Az ATM automatából való pénzfelvétel előtt gondold át jól, hogy valóban szükséged van-e készpénzre. Világszerte több millió kereskedőnél (Magyarországon már mintegy 25 000) és a





 A bankkártya előnyei:

• Könnyű és gyors hozzáférés forint- vagy devizaalapú bankszámlához. 
• Díjmentes belföldi és külföldi vásárlás, így nem kell nagyobb mennyiségű készpénzt tartanod magadnál. 
• Készpénzfelvétel a bankjegykiadó automatákból (ATM) a hét minden napján a nap 24 órájában, a bankfiókokban pedig a hivatalos nyitvatartási időben, a kondíciós listában meghatározott díj ellenében.
• A legtöbb ATM-en PIN kód megváltoztatása tetszőleges négyjegyű számkombinációra.
• A kibocsátó bank felel azért a kárért, amely abból származott, hogy te mint kártyabirtokos technikai-műszaki ok miatt nem tudtad jelenteni a kártya elvesztését.

kártyán található emblémával jelzett kereskedelmi elfogadóhelyen, illetve a legtöbb áruházban fizetéskor elfogadják a kártyát, aminek előnye, hogy vásárláskor nem kell pluszdíjat fizetni, mint pénzfelvételkor. Ha azonban a zöldségpiacon szeretnél vásárolni, akkor valóban szükséged van a készpénzre.

• Nézz mindig jól körül, mielőtt pénzt vennél ki az automatából. Ha gyanús egyéneket látsz a környéken, inkább menj el egy másik automatához. Este későn, mellékutcában, egyedül inkább csak sétálj, de ne vegyél ki pénzt. Ha túl közel állnak mögötted a sorban, szólj bátran az illetőnek, hogy lépjen hátra pár lépést. Nem szükséges, hogy lássa, amint beütöd a PIN kódodat.

• Ha teljesen biztos akarsz lenni abban, hogy a pénzed nem vész el, vizsgáld meg a pénzkiadó automata nyílását, nincs-e valamilyen módon elzárva. A tolvajok előszeretettel használják ezt a trükköt: segítő szándékkal lépnek melléd, s míg kiderül, mi a gond az automatával, a pénzedet elvehetik, elvihetik.





• Ha egy automata képernyőjén hibaüzenet van, akkor az biztosan nem működik, ne is próbálkozz. Azt, hogy az automatából kifogyott a pénz – ez főleg hétvégén, ünnepek ideje alatt történhet meg –, egyes automaták nem jelzik, csak a műveletsor végén derül ki. Mindenesetre türelmesen várd végig, míg a bank saját programját végigfuttatja – a kártyádat visszaadja.

• Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha a kártya kikerült a birtokodból, azonnal jelentsd! A visszaélések rendszerint a lopást követő órákban történnek. Ha ellopják vagy elveszíted a bankkártyádat, azonnal hívd fel a bankot, és tiltsd le. A következő munkanapon menj be a bankba, ott egy új kártyát adnak a számládhoz. Ne érjen váratlanul, hogy a letiltásért a legtöbb bank illetéket számít fel. Az automata által lenyelt vagy letiltott kártyádat is bankodtól kell visszakérni.






Egy kis történelem

A kártyákat a XX. század elején szállodák és kereskedők kezdték kibocsátani. A rendszeresen visszatérő, megbízható ügyfeleik részére adták, és a szolgáltatásokat igénybe vevő vásárlók a tartozásukat utólag fizették ki. Később a kereskedők kölcsönös kártyaelfogadási megállapodásokat kötöttek egymással, amelynek eredményeképpen az ügyfél a kártyáját egy-egy áruházi láncban használhatta. Felismerve előnyeit, a telefontársaságok, autókölcsönzők is elkezdtek kártyákat kibocsátani. Magyarországra az ötvenes évek közepén jutott el a bankkártya, amikor a nemzetközi turizmus kezdett megélénkülni, az első itthoni kibocsátású kártyák a nyolcvanas évek végén jelentek meg, de tömeges elterjedésük a munkabér-átutalások megjelenésének köszönhető.

 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top