Életmód

Készüljünk a várandósságra…

Hogy a „terhesség” szó helyett a sokkal szebb „várandósságot” használhassuk, kezdjük el idõben a felkészülést a babavárásra. Nem is hinnénk, mennyi minden tõlünk függ…

1. Folsav- és vaspótlás

Mit látunk/észlelünk?

Egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás mellett vitaminokból, ásványi anyagokból ritkán alakul ki hiány a szervezetben. A vas és a folsav pótlását azonban már a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni (és az első három hónap alatt is folytatni kell).

Mit okozhat?

A folsavhiányban szenvedő kismamák magzatánál magas a velőcsőzáródási rendellenesség és a nyitott gerinc kialakulásának kockázata. A folsav a méhlepény beágyazódását is elősegíti. A vashiány pedig a kismama vérszegénységét okozhatja.







Megoldás

A terhesség 12. hetéig napi 0,4 mg folsavra van szüksége az anyai szervezetnek, a korábban folsavhiányban szenvedő kismamáknál ez több is lehet. Ez a mennyiség a napi étrend mellett értendő, melyben a normál folsavmennyiséget 0,2 mg-nak tekintik az orvosok. A következő ételek fogyasztásával feltölthetjük folsavkészletünket: müzlifélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, káposzta, brokkoli, spenót, kelbimbó, zöldborsó, kelkáposzta, hüvelyesek (bab, borsó, lencse). Magas vastartalmú ételek: a különféle csírák (különösen a szójabab- és a búzacsíra), vörös húsok, spenót.

Vashiányos anémiánál alkalmazható a China rubra 9 CH-s kiszerelésben (amelyet „homeopátiás folsav”-nak is neveznek) és a Ferrum metallicum 9 CH, mely az ásványi vasból készül. Napi 2×5 szem szedése ajánlott. A hiányállapotok következtében könnyebben kialakuló gombás vagy más kórokozót kimutató folyásokat is lehet eredményesen kezelni a tünetileg megfelelő szerekkel. (Erről a homeopátiás szakorvos ad tájékoztatást!)

+1 tipp

A folsav könnyen elvész a főzés során, ezért inkább csak pároljuk a zöldségeket, ne pedig lobogó bő vízben főzzük!









2. Immunerősítés

Mit látunk/észlelünk?

A kilenc hónap alatt szervezetünknek majd sokféle változást, eddig nem tapasztalt jelenséget kell átélnie. Könnyebb lesz mindez, ha egészségesen, megerősített immunrendszerrel indulunk neki ennek az időszaknak.

Mit okozhat?

Mivel a várandósság alatt rengeteg gyógyszer „tiltólistára” kerül, s jó néhány pedig csak alapos orvosi megfontolás mellett szedhető, ezért a kismamának már egy influenzából való kigyógyulás is gondot, kellemetlenségeket okozhat. Egy súlyosbodó betegség pedig a magzat egészségét, a kilenc hónap végigvitelét veszélyeztetheti…







Megoldás

Nem lehet elégszer elmondani, hogy alapvetően ajánlott a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, hiszen ezáltal a legkülönfélébb vitaminok és ásványi anyagok jutnak a kismama szervezetébe. A homeopátiás alkati szer kiválasztása és gondos szedése az egész szervezetet erősíti, a krónikus betegségek tünetei csökkennek, szerencsés esetben elmaradhatnak. Kifejezetten az immunrendszert erősíti az Echinacea alkalmazása. A talpmasszázs segíti a vér- és nyirokkeringést, szabályozza a veseműködést, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Ha nem megyünk szakemberhez, egy kevés finom krémmel magunk is jól átnyomkodhatjuk a talpunkat. Lényeges, hogy a lábujjaktól a sarok felé haladjunk!

+1 tipp

Az Echinaceát választhatjuk cseppekben is, de akkor figyeljünk arra, hogy ez alkoholt tartalmaz! A homeopátiás változat természetesen alkoholmentes. A pontos szedést szakorvossal beszéljük meg!







3. Stresszoldás



Mit egyenek a leendő apukák?

Számos kutatás szerint, a férfiak alacsony cinktartalmú táplálkozása negatívan befolyásolja a spermaszámot. A túlzott alkoholfogyasztás még inkább csökkenti az életképes spermiumok számát! A megváltoztatott életmód (kevesebb alkohol, egészséges táplálkozás) után a spermiumok minősége kb. három hónap múlva javul.

Magas cinktartalmú ételek: hús, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri ételek, tojás, hüvelyesek.  


Mit látunk/észlelünk?

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a különféle kivizsgálások során semmilyen fizikai, testi okot nem találnak a szervezetben, a nő mégsem képes megtermékenyülni. Ennek oka nagyon gyakran a stresszes életmód, netán épphogy a gyermek utáni vágy szinte „görcsössé” válása.

Mit okozhat?

A sok stressz miatt rossz közérzet, gyomor- és szívpanaszok, hosszú távon esetleg magas vérnyomás vagy cukorbetegség is jelentkezhet. Ezek mindegyike súlyosbodhat a gyermekvárás idején, esetleg koraszüléshez vezethet. A foganás minél korábbi bekövetkeztén való aggódás is stresszelhet bennünket, márpedig a stressz hatására olyan hormonok szabadulhatnak fel, amelyek nehezítik a megtermékenyült petesejt beágyazódását.







Megoldás

A stresszel kapcsolatban két dolgot tehetünk: vagy csökkentjük a mennyiségét az életünkben, vagy megtanuljuk kezelni. Jól jöhetnek a lazító gyakorlatok, a jóga, az úszás, kedvenc tevékenységeink végzése – és lehetőleg kerüljük az idegesítő kérdéseket feltevőket („És mikor akartok gyereket…?”). Aki sokat jógázik, az könnyebben tud relaxálni, harmóniába kerülhet önmagával. Ez a szülésnél is nagyon fontos majd éppúgy, mint a begyakorolt légzőgyakorlatok. Segítenek az aromafürdők is: a citromfű- vagy levendulaolajjal gazdagított lazítófürdők. Érdemes kipróbálni az illatos aromamasszázst is, mely nem olcsó, de utána garantáltan jól érezzük magunkat.

+1 tipp

A kínai orvoslás is jó eredményeket ért el a stresszoldásban és a szorongásos állapotok megszüntetésében. Lapunk kínai orvos szakértője, Dr. Yu Funian várja kérdéseiket a témában.












Ájurvédikus javaslat

Az egész éjszakára beáztatott dió és mandula, valamint a főtt mungóbab mind a hét, a test egészségéért felelős szövetet támogatja. A gyermekre vágyók számára kiváló minden édes, friss és lédús gyümölcs: például körte, szilva, aszalt datolya, füge, mazsola.  
4. Peteérés és a ciklus szabályozása

Mit látunk/észlelünk?

A könnyebb fogantatáshoz nagyon fontos a menstruációs ciklus megfigyelése és szükség esetén szabályozása.

Mit okozhat?

A baba reményében pontosan ismerni kell a legtermékenyebb napokat. Minden reggel mérjük meg a hőmérsékletünket, és jegyezzük fel az értékeket! Sem a túl rövid, sem a túl hosszú ciklus nem szerencsés a peteérés szempontjából.

Megoldás

A homeopátiás szerek közül a Foliculinum és a Luteinum golyócska szedése ajánlott. Előbbi a peteérést és a ciklust szabályozza, utóbbi pedig a beágyazódást segíti. Figyelem! Magunktól ne kezdjük el ezek szedését, előtte mindenképpen konzultáljunk homeopátiás orvossal!







Az ájurvédikus szakemberek a pete egészségét segítő élelemnek tartják a quinoát, melyet tisztított vajjal (ghível) és római köménnyel főzve javasolnak. A papaja és az ananász szintén erősítik a petét, a kurkuma pedig az ösztrogén és a progeszteron megkötését segíti. Hiányzó vagy szabálytalan menstruáció esetén a kínai terápiák is segítenek, például célzott akupunktúra vagy masszázs.

+1 tipp

A cickafarkfűtea kiegyensúlyozza a hormonháztartást, ezáltal rendszerezi a menstruációt. Pontos adagolásáról konzultáljunk természetgyógyásszal!











Az írás elkészítésében az alábbi szakértők segítettek nekünk: Dr. Zarándi Ildikó belgyógyász-homeopátiás szakorvos és dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta.

Hamarosan egy nőgyógyász faggatunk arról, hogy orvosi szempontból mit javasol – miképp készüljünk a gyermekvállalásra.





 


 






Még több az e heti Nők Lapjából:

• „Anyu, meleg vagyok!” 2. rész »
• Ahol a gyerekeké és a pingpongé a főszerep…» 
• Kis pénz – nagy ebéd »
• Készüljünk a várandósságra…» 
• „Háromezer dollár, és magáé a kisbaba” »
• Miért nem kívánjuk egymást? »
• Nők és az életkor – Jakupcsek Gabriella »  
• A Da-Vinci kiállítást látni kell! »
• Loladoktor rendel » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top