Életmód

Egyél a mellrák ellen!

A Magyar Rákellenes Liga kifejezetten emlõdaganatos betegek számára állított össze receptfüzetet "Mert hiszem, hogy van holnap" program keretén belül. A finom recepteket a két neves színmûvésznõ, Hámori Ildikó és Szinetár Dóra ajánlotta.

Napjainkban sokat hallhatsz a helyes étkezés fontosságáról. Nem véletlenül, hiszen táplálkozási szokásaid életed minden területére kihatnak – megalapozzák hangulatodat, erőnlétedet, koncentrálóképességedet, s nem utolsósorban felelősek egészséged állapotáért. Mégis előfordulhat, hogy homokba dugott fejjel és befogott füllel figyeled a híreket, olvasod az információs magazinokat arról, hogy hogyan kellene táplálkoznod, hogy elkerüld a bajt, vagy ha már itt van a baj, és betegek vagy.







Az étrend fontossága

Az emlőrák sem kivétel ez alól. Megfelelő étrenddel nemcsak csökkenteni tudod a kialakulás esélyét. Betegség esetén – a megfelelő terápia mellett – megőrizheted erőnlétedet és a változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulsz a betegség legyőzéséhez. – Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét – hangsúlyozta Dr. Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens.







Nagykövetek a konyhában

A Magyar Rákellenes Liga a “Mert hiszem, hogy van holnap” programot kiterjesztve, a tájékoztatás szerepét nemcsak a betegség lehetséges terápiáira korlátozza, hanem e kis receptfüzet segítségével a megfelelő életmód és táplálkozás kialakításának fontosságát is hangsúlyozza. A kiadványban a helyes étkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók, amelyek útmutatásként szolgálnak a betegeknek.

Amikor édesanyámmal, Hámori Ildikóval elvállaltuk, hogy a „Mert hiszem, hogy van holnap!” program nagykövetei leszünk, engem elsősorban az motivált, hogy jó ügy mellé állhatunk. A receptfüzetben szereplő ételek elkészítése nem bonyolult, és nem igényel nagyobb változtatást az étrendünkben. De az a pár apróság, amivel különböznek a hagyományos



Táplálkozz változatosan!

• Egyél naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
Válassz a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
• Igyekezz még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
• Olvasd el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásárolj elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
• Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használj az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
• Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsd előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsd el az ételeket.
• Biztosítsd a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
Mérsékeld az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.
receptektől segítséget nyújthatnak egy egészségesebb, teljesebb élet kialakításában – mondta Szinetár Dóra szí

nművésznő a „Mert hiszem, hogy van Holnap“ program nagykövete.

Amire érdemes odafigyelned

Törekedj arra, hogy minden ételféleséget egyél, és változatos legyen az étrended: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyassz több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás. Előfordulhat, hogy az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyod. Fontos, hogy igyekezz megtartani az ideális testsúlyt a megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc séta és torna egy nap). Hetente ellenőrizd testsúlyodat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelsz, fordulj orvoshoz, kérd ki egy dietetikus tanácsát.

Étrend-kiegészítők

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérd ki orvosod tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.







Receptfüzet jóba-rosszban

A receptfüzetben dietetikus és onkológus szakértők felügyelete mellett olyan ötletes recepteket és színes tippeket állítottak össze, amelyek nem csak egészségesek, hanem segítségükkel könnyen és gyorsan finom ételeket varázsolhatsz az asztalra. Akár érintettként ragadsz fakanalat, akár családtagként vagy barátként szeretnéd segíteni, egy ízletes vacsora mindig jó alap arra, hogy összejöjjetek, és jól érezzétek magatokat.





Elérhetőség:

Magyar Rákellenes Liga – RÁKÁSZ (Rákellenes Általános Szolgálat)
Telefon: 06-1-321-7445
1123 Budapest, Greguss utca 2.
E-mail: info@rakliga.hu



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top