Életmód

Válaszd a hozzád illõt!

Az alternatív gyógymódokat bemutató sorozatunkban eddig már megismerhettél néhány izgalmas módszert. Most bõvítjük a kört, hogy el tudd dönteni, melyik a neked való.

Fitoterápia

A fitoterápia, amely a növények hatóanyagainak betegségmegelőző és gyógyító hatását használja ki, évezredek óta ismert, de a kémiai gyógyszerek megjelenésével alkalmazásuk háttérbe szorult. Előnyük a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy nem okoznak függőséget, és minimális a mellékhatásuk. A növények felhasználása változatos lehet, teák, főzetek vagy a kivonataikból készült cseppek, tinktúrák, krémek formájában fejtik ki hatásukat. Alkalmasak lehetnek immunerősítésre, anyagcsere-szabályozásra, védelmet nyújthatnak a rákkal, valamint a káros baktériumokkal szemben, és hatékonyak sokféle betegség kezelésében. A fitoterápiát főleg más természetgyógyászati kezelések kiegészítőjeként javasolják a szakemberek. Mivel a gyógynövények ismerete nagy szakértelmet igényel, saját magunk gyógyítása helyett kérjük ki egy fitoterapeuta javaslatát az adagolás és a kúra hosszának megállapításához, mert a rosszul összeállított gyógynövényekkel többet árthatunk magunknak, mint amennyit segítünk.

Hang- és zeneterápia

Minden csakránk más-más frekvencián működik, és rezgésüknek megfeleltethető egy-egy hasonló frekvenciájú hang. Amikor testi vagy lelki problémával küszködünk, valamelyik energiaközpontunk rezgése a normálistól eltér. A hangterápia során a helytelenül működő csakrát megfelelő frekvenciájú hanggal stimulálják – az alsó hármat például gonggal vagy didgeridooval, a felső négyet pedig tibeti hangtálakkal vagy csengőkkel. De jótékony hatásúak a mantrázások és a torokhangénekek is. A hangok hatására a csakrák visszakerülnek eredeti harmonikus állapotukba, oldódnak a feszültségek, a testi blokkok, valamint a régi traumák, és az életenergia ismét szabadon folyhat.
A zene komplex rezgése szintén harmonizálja energiaközpontjainkat, másrészt lendületbe hozza testünk vízmolekuláit. Az emberi szervezet 70%-a ugyanis víz, a vízből felvett rezgések pedig közvetlenül befolyásolják az idegrendszert. A zeneterápia során kellemes zenével nyugtatják meg a felborzolt idegeket és segítik elő testi és lelki egyensúlyunk megteremtését.

Fórumajánló:
• Homeopátia
• Homeopátia a gyakorlatban

Homeopátia

A homeopátia speciális ingerterápia, melynek során a szervezet öngyógyító működését olyan anyagokkal érik el, amelyek az adott betegség tüneteihez hasonló elváltozásokat idéznek elő. A „hasonló hasonlót gyógyít” elvét a XVIII. században Samuel Hahnemann ismerte fel kísérletei során. Rájött, hogy az az anyag, amely nagy mennyiségben betegséget okoz, kis dózisokban gyógyíthatja azt. Azt is felfedezte, hogy minél inkább hígítja az alkalmazott szereket, annál hatásosabbak, ami azt bizonyítja, hogy nem a szer anyaga, hanem a benne rejlő információ, dinamikus erő az, ami gyógyít. Ezt a gyógyító információt az oldószer hígításkor a rázással átveszi, és molekulaszerkezete megőrzi akkor is, ha a kiindulási anyagból egyetlen molekula sincs az oldatban. A homeopátiás gyógyszerek általában kis golyócska formájában készülnek, amelyek kiválasztása és pontos adagolásának meghatározása a homeopata orvos feladata, aki a kezelés előtt alapos testi-, lelki- és szellemiállapot-felmérést végez. A homeopátia egyik nagy csodája, hogy ezzel a módszerrel szinte minden krónikus és akut betegség gyógyítható. Immunerősítésre és kisebb problémák, mint a fejfájás, megfázás vagy hőemelkedés leküzdésére érdemes otthon berendeznünk egy „mini homeopátiás házi patikát” a gyógyszertárakban elérhető szerekből.

Kézrátételes gyógyítás

Az energetikai gyógyítás speciális változata, melynek során a gyógyító csatornaként működik, és az univerzum gyógyító energiáját közvetíti a beteg felé, elérve ezzel az egész szervezet energiaharmonizációját. Két tradicionális módszere a Japánból eredő reiki, valamint a tibeti pránanadi. Technikáikat mindenki elsajátíthatja, és egy beavatás után – amelynek során avatott mesterek hangolnak rá a minden létsíkon ható finomenergiákra – alkalmazhatja önmaga és mások energetikai kezelésére. A kezelések minden életfolyamatunkat pozitívan befolyásolják. Támogatják a megelőzést és a gyógyítást, gyorsítják a regenerációt, javítják az anyagcserét és enyhítik a fájdalmat. Lelki síkon megerősítenek, segítenek a félelem, a harag, a depresszió, a kétely, az aggodalom, a kimerültség és más érzelmi problémák leküzdésében.

 

 

 

Kineziológia

A tudatalattinkban rejlő félelmek, negatív érzelmek energiablokkokat hoznak létre, és idővel képesek megbetegíteni lelkünket, testünket. A kineziológiát egy amerikai csontkovács fejlesztette ki a ’60-as években. Megfigyelte, hogy agyunk és izmaink között idegi kommunikációs kapcsolat van, és izomteszteléssel lehetőség van arra, hogy tudatos emlékezés nélkül is felderítsük azokat az eseményeket, amelyek egymásra épülve létrehozzák a jelenlegi problémánkat. A kezelés során a kineziológus kérdéseket tesz fel, melyre nem mi, hanem az izmaink adják meg a választ akaratunkkal nem befolyásolható, finom izomerő-változásokon keresztül, amit a terapeuta testünk bizonyos pontjaira gyakorolt enyhe nyomással érzékel. Így lehetőség van a jelen problémánk múltbeli okának pontos azonosítására, amit a kineziológus különféle korrekciós technikákkal segít feloldani. A jelen- és múltbeli stresszek feloldása következtében a test öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik, energia-egyensúlya helyreáll. A módszer számos fizikai és lelki betegség kezelésében hatékony.

Korábbi cikkünk a témában:
Kineziológia – az öngyógyulás gyöngéd eszköze
kineziológia.lap.hu

 

 

 

Kiropraktika

A csontkovácsolás, manuálterápia vagy oszteopátia néven is ismert gyógymód az ízületek és a gerinc területén kialakult, mozgáskorlátozottságot vagy túlzott mozgékonyságot eredményező funkciózavarokat, blokkokat oldja. A 19. század végén kifejlesztett módszer szerint a gerincoszlop ízületeinek blokkjai az idegi összeköttetések következtében belső szerveink megbetegedését eredményezhetik, és ezek a betegségek a blokkok feloldásával meggyógyíthatók. A csontkovács egy célzott, finom rántással vagy kis csavarással oldja fel a blokkot, amely roppanással jár, de fájdalommentes. Hatására csökken az izomfeszesség, és az ízület szabad lesz.
A kiropraktika segítségével megszüntethetők a gerinc-, a csípő-, az ízületi és izombántalmak, a hát- és derékfájás, a tarkó- és fejfájás, a krónikus fülzúgás, a szédülés, a látászavarok, és belső szerveink működése is helyreáll.

 

Klímaterápia

Egy vidék vagy helység klímáját használják gyógyításra. A magashegységek főleg légzőszervi betegségek esetén ajánlottak, mert a levegő tiszta, pollenmentes és oxigéntartalma alacsonyabb. Ezenkívül szív- és érrendszeri, valamint bőrbetegségek kezelésére is alkalmasak. A középhegységek enyhe éghajlata főleg szív- és érrendszeri, légúti, valamint reumatikus megbetegedések esetén hasznos. Az egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú, légszennyezéstől és virágportól mentes barlangok, sóbarlangok szintén segítenek légúti betegségek esetén. A thalassoterápia a tengervíz jótékony hatását használja. A sóban dús pára nemcsak légúti betegségek esetén segít, hanem kiválóan kezeli a bőrproblémákat is. Fürdők formájában Magyarországon is elérhetők a thalassokezelések.

Kristálygyógyászat

Az emberiséggel egyidős módszer a kristályok azon tulajdonságát használja fel, hogy különleges, stabil, szabályos szerkezetük miatt képesek energetikai információkat felvenni, és hosszú ideig, akár évezredekig is tárolni. Mivel a világegyetemben minden rezeg és hat egymásra, a kristályok is együtt tudnak rezegni az élő szervezetekkel. Ha megbetegszünk, szervezetünk valamely részén az energetikai egyensúly felborul. A kristályok képesek ezeket a negatív energiákat, káros információkat „levenni” és elraktározni, ezáltal megszüntetik energiablokkjainkat, és visszaállítják az egészséges egyensúlyt. A kristálygyógyászatban általában nagyobb méretű kristályokat használnak, a tojás nagyságún át a több kilogrammos kristálytelepig. Az egyes energiaközpontjaink frekvenciáját más-más kristállyal lehet erősíteni, és ezáltal a csakra által energiával ellátott szerveket gyógyítani. A megfelelő csakrákra és meridiánpontokra helyezett kristályok tisztító, méregtelenítő, nyugtató hatásúak, és csökkentik a fájdalmat. A 20-30 perces kezelés után a gyógyító mindig alaposan megtisztítja kristályt, hogy az eltárolt negatív rezgések ne adódjanak át a következő páciensnek.

Folytatjuk…

Alternatív gyógymódokat bemutató cikkünk első része:
Gyógyulj természetesen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top