Életmód

Táplálkozás az öt elem jegyében

A hagyományos kínai orvoslás tana szerint öt elem befolyásolja életünket, testünk egész működését megszületésünktől halálunkig.

A fa, a tűz, a föld, a fém, a víz elem dinamikus körforgásban energiát, valamilyen irányú mozgást sugároz felénk.

Bővebben a témáról:

Az 5 elem és a lelked

Táplálkozz az öt elem tana szerint

A legfontosabb öt elem

Az öt elem az életerő öt különböző tulajdonságát jelképezi, amely meghatározott, ciklikus formában követi a természet körforgását. Ciklikus mozgásban következnek egymás után az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél + a nyárutó beékelődésével) vagy a napszakok (hajnal [reggel], délelőtt [dél], délután, este, késő este).
A fa jelképezi az újjászületést, a tavaszt, a mozgásba lendülést, a szelet, a belső dinamizmusra utaló tulajdonságot. Szerve az epe és a máj. A fa energiája élteti a tüzet.
A tűz szétterjed, növekszik, izzik. A forró nyarat jelenti. Szerve a szív és a vékonybél. A tűzből hamu lesz, pernye, amely a földbe olvad.
A föld semleges elem. A beteljesedést, a beérést, a termékenységet képviseli. Évszaka a nyárutó, szervrendszere a lép, a gyomor és a kötőszövetek. A földben képződik a fém.
A fém az ősz hűvösségét, tisztaságát és szárazságát sugározza. Szerve a tüdő és a vastagbél.
A víz elem a tél, a hidegséget, a megnyugvást és egyben a halált is jelképezi. Belső szerveink közül a vese és a húgyhólyag tartozik ide.
A víz energiát ad a fának a kirügyezéshez, és kezdődik elölről egy – lehetőség szerint – kiegyensúlyozott körforgás.

Ha az egyensúly megbomlik

A nyugati táplálkozási szokásoktól eltérően a hangsúly nem az étel kalória-, ásványisó- és vitamintartalmán van, hanem a bennük lévő energiatartalmon.
Az elemek akkor működnek ideálisan, ha szabályozzák egymás tevékenységét: a fa elem egyensúlyban tartja a földet, a föld elem a vizet, a víz elem a tűz elemet, a tűz elem a fa elemet, úgy, hogy a fent leírt ciklikus sorrend megmaradjon. Ha az egyik elemből – például helytelen táplálkozás során – több vagy kevesebb jut be a szervezetünkbe, a harmónia megbomlik, és különböző betegségek fejlődnek ki. Ennek gyógyítására, megelőzésére a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó szakemberek különböző kérdések, horoszkóp elemzése alapján úgynevezett kórelőzményt, anamnézist állítanak fel, amelynek fontos részét alkotják a táplálkozásunkra, étkezési, ételkészítési szokásainkra vonatkozó kérdések is.

Hová soroljuk az ételeket az öt elem szerint?

• Fa elem: tönkölybúza, paradicsom, petrezselyem, sóska, áfonya, ananász, citrusgyümölcsök, ecet, málna, eper, meggy, tejtermékek, élesztő, csirke, búzasör, hibiszkusz, mályva.

 

• Tűz elem: hajdina, rozs, cékla, jégsaláta, endívia, fejes saláta, pasztinák, birsalma, birskörte, piros retek, grépfrút, juhsajt, kecskesajt, bárány- és minden grillezett hús, kávé, fekete tea, zöld tea, cickafark, palástfű, apróbojtorján, zsálya, borókabogyó, kakukkfű, kurkuma, oregánó, pirospaprika, rozmaring.

• Föld elem: árpa, köles, kukorica, fehér rizs, avokádó, alma, bab, banán, brokkoli, burgonya, csicsóka, görögdinnye, mangold, karfiol, káposzta, körte, őszibarack, sárgabarack, paprika, padlizsán, sárgarépa, spenót, szilva, szőlő, tök, uborka, zöldborsó, zeller, tej, tejszín, édesebb sajtok, ánizstea, méz, juharszirup, tojás, tofu, olajos magvak, gesztenye, barna cukor, kókusz, sáfrány, szezámmag.

• Fém elem: barna rizs, zab, hagymafélék, karalábé, torma, pulyka, borsmentatea, szegfűszeg, szerecsendió, kapor, kömény, mustár.

• Víz elem: csicseriborsó, lencse, halak, lazac, kaviár, kagyló, ásványvíz, algák, szójaszósz, miszó.

Az ételek ízhatása

– Savanykás íz: faenergia. Elősegíti a testnedvek megtartását. Ha a szervezetünkben valahol gyulladásos állapot lép fel, fa elemekkel ellensúlyozni tudjuk. Idetartozik többek között: áfonya, alma, kefir, szőlő, paradicsom, savanyú káposzta.
– Kesernyés íz: tűz elem. Idetartozik többek között: hajdina, rozs, retek, endívia.
– Édeskés íz: föld elem. Idetartozik többek között: rizs, kukorica, banán, datolya.
– Pikáns/csípős íz: fém elem. A csípős íz legfőbb erénye baktériumölő hatása (megfázáskor ezért érdemes hagymát, tormát, retket enni) és az energiák felpezsdítése. Idetartozik többek között: hagyma, retek, vodka stb.
– Sós íz: víz elem. Kis mennyiségben segíti a testnedvek felépítését, nagy mennyiségben viszont kiszárítja. Idetartozik többek között: kaviár, kagyló, szardínia.

 

 

Táplálkozás az öt elemmel

Ahhoz, hogy az étel harmóniába kerüljön, a következő feltételeknek kell teljesülni:
– Alapvető követelmény, hogy a hozzávalókat az elemek sorrendjében tedd a lábosba, így alkotsz egy teljes energiakört. Vagyis a sorrend:
tűz – föld – fém – víz – fa.
– Mindig annak az elemnek lesz a legerősebb hatása, amely utoljára kerül bele a lábosba. Ha ez például a tűz elem, akkor annak a melegítő hatása fog érvényesülni.
– Lehetőleg minden elem benne legyen egy ételben! Különben felbomlik a harmónia egyensúlya.

Egy étel elkészítése során több energiakört is megtehetsz. Így növekszik az étel energiatartalma is.
Példák:

Ánizstea
Tűz – föld – fém – víz – fa
Forró víz, ánizs, méz, szegfűszeg, hideg víz, citromlé

Forrald fel a vizet, és tedd bele az ánizsmagot. Kis ideig hagyd állni, majd add hozzá a mézet, a szegfűszeget. Adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, majd a citromlevet.

Mákos guba
Tűz – föld – fém – víz – fa
Forró víz, tej, méz, mák, mazsola, őrölt szegfűszeg, só, kifli, citromhéj

Forralj fel kb. 1-1 deci tejet és vizet. Tegyél bele 3 evőkanál mézet, szegfűszeget és sót.
A szikkadt kiflit vágd fel karikákra, és tedd egy jénai tálba. Locsold meg a meleg tejes sziruppal. Szórj rá darált mákot és mazsolát és egy kevés reszelt citromhéjat.

 

Égesd a zsírt tűz elemmel

A hagyományos kínai orvoslás szerint nem szabad túl gyorsan megszabadulni a felesleges kilóktól, mivel a bőr nem tud gyorsan regenerálódni, ezért havonta 1,5-2 kilogramm fogyás ajánlott. Hosszabb távú fogyókúra és többkilónyi súlyfelesleg esetén ajánlott egy szakértőt felkeresni, aki személyre szabott étrendet állít össze, és segít az úgynevezett pontfogások elsajátításával, amelyek segítségével a bőr jobban tud regenerálódni.
Túlsúlyosság akkor lép fel, ha szervezetünkben anyagcserezavar jelentkezik. Ennek oka a tűz elem hiánya, amely nem tudja teljesíteni működését, nem égeti el a zsírt, és az a
vízzel együtt felhalmozódik testünkben. Ezért egészen addig, amíg az anyagcsere egyensúlya helyre nem áll, túlnyomórészt tűz elemet kell fogyasztani, a semleges föld elemhez tartozó ételekkel kiegészítve.

 

 

 

• Egynapos mintaétrend a tűz jegyében •

Reggeli előtt ajánlott egy csésze meleg tea elfogyasztása. Ez felkészíti a gyomrunkat a reggeli megemésztésére és elindítja a bélműködést.

Reggeli (ajánlott időpontja 7–9 óra között):
Teljes kiőrlésű pirítós (teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásakor a gyomornak többet kell dolgoznia, mint amikor fehér kenyeret eszünk, és már ezzel is beindul a fogyás). A tetejére kerülhet ghí (tisztított, vagyis megolvasztott, felforralt, majd átszűrt vaj), kecske- vagy juhsajt. Kiegészítésképpen fogyasztható hozzá fehér vagy fekete retek, vörös káposzta levele. Forró zöld tea. (Alacsony vérnyomásúaknál a kávé is megengedett.)
Tízórai (9–11 között):
Együnk valami édeset (ez megemeli a vércukorszintet), mint pár szem mazsola vagy 1 evőkanál méz és/vagy édes alma, vagy nem primőr zöldség (sárgarépa, paszternák).
Ebéd (13–15 óra között):
Zöldségleves, főzelék (nem rántva, hanem habarással készítve) vagy barna rizs, grillezett hús.
Uzsonna (15–17):
Valamilyen tűz elemű gyümölcs, például birsalma, birskörte, grépfrút.
Vacsora (17–19 óráig): pirítós kenyér tökmagolajjal vagy ghível megkenve, mellé 1-2 gerezd fokhagyma vagy bármilyen más hagyma. Elfogyasztható mellé kevéske vermut, keserű likőr vagy vörösbor (ebből nőknek maximum 1,5 dl, férfiaknak maximum 3 dl ajánlott).

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top