Életmód

Mit mond rólad a nyelved?

Ha valami nem stimmel odabent, akkor azt a szervezetünk számos módon tudatja velünk. Egészségi állapotunkról árulkodik a szemünk, a bőrünk, a körmünk, és bizony a nyelvünk is. Állj a tükör elé, és nyújtsd ki! Lássuk, mit mond a nyelvdiagnosztika!

1. Fakó, halovány nyelv

Ha a nyelv jelentős része „sápadt”, halvány, lazacra emlékeztető színű, és a szélét fognyomok által okozott bemélyedések szegélyezik, az a szervezet legyengült állapotát tükrözi. Általános immungyengeségre, vérszegénységre, esetleg alacsony vérnyomásra utal. A téli hónapokat követően vagy egy súlyosabb betegség után gyakori ez az elváltozás.

Gyógymód: Azonnali vitaminpótlás szükséges, mert a szervezeted kimerült állapotban van. Az Aloe vera és a homoktövis-készítmények, a noni, a kasvirág, az algák jó immunerősítők. A vérképzésben pedig a csalántea segíthet, vagy a gyógyszertárban kapható, gyógynövényekből készült Kräuter Blut szirup.

 

Repedések a felszínen

Ha repedést látsz a nyelveden, akkor figyeld meg a méretét, és hogy melyik részén található. A kínai orvoslás szerint a nyelven, ugyanúgy, mint a fülön vagy a talpon, leképeződnek a szerveink. A mélyedés helyzete alapján meghatározható, hogy melyik szerv működésével lehet probléma. A nyelv elején, középen található a szív, kétoldalt mellette a bal és jobb tüdő. A szív feletti rész a gyomor területe, majd felette a bélrendszer található, illetve itt húzódik végig a gerincvonal is. A hátsó terület jobb oldalon a lép, bal oldalon a máj problémáit jelzi, a nyelvgyöknél leghátul pedig a vesék területe található.

2. Duzzadt nyelv

A megduzzadt nyelv a szervezet vízmegtartási problémáját jelezheti. Akár attól is kialakulhat, ha túleszed magad, vagy túl sok só, esetleg alkohol kerül a szervezetedbe. Ennek következtében felborul a szervezet folyadékegyensúlya, és elkezdi megkötni a vizet. Amikor a nátrium és a só közötti arány megváltozik, a vese vizet tart vissza, hogy fel tudja hígítani a nátriumot. Megduzzadhat meleg és párás időjárástól is, mivel a szervezet vízkészlete ilyenkor hűtőberendezésként működik.

Gyógymód: Mivel szervezeted érzékenyen reagál a sóra, csökkentsd a mennyiséget. Az áfonyalé, a fekete és zöld teák jól ismert vízhajtók, de ezenkívül az uborkának, a spárgának, a zellernek, illetve a magas víztartalmú gyümölcsöknek – mint a görögdinnyének is – van vízhajtó hatásuk. Azonban mindegyik vízhajtóval óvatosan kell bánni, ugyanis ha túlzásba esel, létfontosságú folyadékot és ásványi anyagokat is veszíthetsz, ami a szervezet dehidrációjához vezethet.

 

3. Lepedékes nyelv

Amikor vastag lepedék fedi a nyelvet, az valamilyen gyulladásra utaló tünet. Jellemzően lázas betegeknél fordul elő, bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében, de utalhat felgyülemlett váladékra az emésztőrendszerben is. Ha csak a nyelv az egyik fele lepedékes, akkor az érintett oldalon lévő gyulladt fog is okozhatja. Rontja a helyzetet a sok szénhidráttartalmú étel fogyasztása, illetve ha hosszabb ideig visszamaradnak a szájban a táplálékok, mert hozzájárulnak a fokozott savtermeléshez. Mivel a lepedékben a baktériumok savakat termelnek, hosszú távon fogszuvasodást is okozhatnak.

Gyógymód: Érdemes először is megszabadulni a nyelvet borító lepedéktől. Kiskanál vagy gyógyszertárban kapható nyelvkaparó segítségével távolítsd el. Fogkefét ne használj erre a célra, mert könnyen megtelepszenek sörtéi között a lepedékben tenyésző baktériumok. Nem túl higénikus megoldás. Akár bélhurut, akár betegség okozza, kerülendő a tejtermékek, szója, hüvelyesek fogyasztása, és javasolt hurutoldó ételeket fogyasztani, mint a hagymafélék, kamillatea. Étkezések után érdemes fogat mosni, mert a fluorid megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a savtermelést.

4. Barnás elszíneződés

A barnás, olykor feketés elszíneződés a nyirokrendszer alulműködését jelzi. A nyirokkeringés nem tudja megfelelően elszállítani az elhalt sejtmaradványokat a szervezetből. A nyelv felszínén is felgyülemlett káros anyagok tanyáznak, amelyeket a szervezet kiválasztott, de nem sikerült eltávolítani megfelelő módon.

Gyógymód: Támogasd a szervezeted méregtelenítő folyamatait. A leghatékonyabb módszer a rendszeres sporttevékenység, a nyirokmasszázs és a szauna. Bizonyos ételek, mint a banán, alma, cékla, fokhagyma, szilvafélék fokozzák szervezet méreganyagok semlegesítéséhez szükséges enzimtermelését.

5. Vörös, lángoló nyelv

A feltűnően vörös színű, vérbő nyelv magas vérnyomásra, vérpangásra utal. Ha élénk színe mellett még száraz is a felülete, akkor jelentheti a szervezet B12-, B3-vitamin-hiányát is. A száraz nyelv továbbá folyadékhiányra is felhívhatja a figyelmet, de cukorbetegség is állhat a rendszeresen tapasztalt nyelvszárazság hátterében.
A nyelv bevörösödése lázas állapot következménye is lehet, de egyszerűen reagálhat a szervezet így erősen fűszerezett étel hatására is.

Gyógymód: Fokozottan figyelj a folyadékpótlásra, illetve ellenőrizd a vércukorszintedet, hogy rendben vannak-e az értékek. A sörélesztő, a barna rizs természetes B-vitamin-dús táplálék.

6. Foltos nyelv

Ha nyelv felszínén elszórtan foltokat találsz, és látványra olyan, mint egy domborzati térkép, akkor a nyálkahártya megsérült. A foltokban lehámló lepedék a belső szervek közül a lép és a gyomor elégtelen működésére utalhat. Emésztési problémák, rejtett ételallergia vagy B-vitamin-hiány lehet a háttérben.

Gyógymód: Kerüld a fűszeres, nehéz ételeket. Támogasd a bélflórádat élőflórás joghurt rendszeres fogyasztásával, de probiotikum-tartalmú táplálékkiegészítők szedése is javasolt, amelyek segítik a sérült bélflóra felépülését.

 

A nyelv tisztítása

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szájüregi problémák egy részének kialakulásáért a nyelvlepedék a felelős, nagyon gyakran szerepel kórokként (85%) a kellemetlen szájszag hátterében is. Az éjszakai méregtelenítés során a szervezet a toxinok egy részétől a nyelven keresztül szabadul meg. A nyelvlepedék kialakulását elősegítik a modern táplálkozási szokások, a rágás hiánya, a pépes, „túlfeldolgozott” élelmiszerek és a tartós savas vegyhatás is. Mechanikus tisztítás nélkül a lepedék és annak mérgezőanyag-tartalma a napi táplálkozás során rendszeresen visszakerül a tápcsatornába. Így az egyszer már kiválasztott toxinok visszamérgezik a szervezetet. A reggeli fogmosásnál mindig tisztítsuk le nyelvünket egy lefelé fordított kanállal! Az indiai jógiknál – manapság is – a nyelv reggeli tisztítása a testi-lelki megtisztulás egyik tényezője.

Kinai orvoslás.lap.hu
Szájsebészet.lap.hu
Természetgyógyász.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top