Életmód

Vízben oldódó stressz – vízben gyógyuló betegségek

A víz nyugtató, gyógyító hatását régóta ismerik, és számos területen ki is használják. Most két olyan, nálunk még újdonságnak számító módszerrel ismerkedhetsz meg, amelyek a lebegés kellemes élménye mellett tökéletes relaxációt és testi-lelki gyógyulást eredményeznek.

Testmeleg víz, csend és nyugalom, ahol semmi más nem számít, csak te. A fürdőruhán kívül ennyi kell, hogy meditatív állapotba kerülj, és megszabadulva a rád telepedő feszültségtől, betegségektől, megkönnyebbülj, és visszajuss az igazi egészség, a testi-lelki-szellemi egység állapotába. Két, néhány évtizedes múltra visszatekintő gyógymóddal, a floatinggal és a Watsuval mindezt elérheted.

Floating – a lebegőfürdő

Zuhanyzás után fürdőruhában – vagy a tökéletesebb ellazulás érdekében anélkül – egy három méter hosszú, másfél méter széles fény- és hangszigetelt tartályba lépsz, amely 36 fokos, kb. 30 cm magas, tömény, mézsűrűségű tengeri sós vízzel van töltve. A kabint bátran magadra zárhatod, még akkor is, ha félsz a sötétségtől. A belső falán levő gombokkal ugyanis szabályozhatod a világítást, és találsz egy segélyhívó gombot is arra az esetre, ha végképp nem bírod a bezártságot. Ezután a vízre fekszel, amely olyan töménységű, hogy elsüllyedni akkor sem tudnál benne, ha akarnál, ezért nem baj, ha nem tudsz úszni. Sőt, a fejed is bátran beteheted, nem fog az orrodba és a szemedbe folyni a sós víz. Majd 45-60 percig ringatózol a sóoldatban, csendben, vagy meditációs zenét hallgatva, a külvilág zavaró hatásaitól elzárva, szinte a teljes súlytalanság állapotában. Közben elveszíted tér- és időérzéked, az egész csupán tíz percnek tűnik, mégis annyira feltöltődsz, mint egy ötórás mély alvás után.

A súlytalanság gyógyító ereje

A gravitációs erő elleni küzdelem központi idegrendszerünk működésének mintegy 80-90%-át veszi igénybe. Míg járás, mozgás közben végig az izmok mozgatására koncentrál, a súlytalanság állapotában, ahol a gravitáció szinte egyenlő a nullával, idegrendszerünk felszabadul. Ilyenkor nem kell a mozgást felügyelnie, mivel csont- és izomrendszerünk nincs terhelésnek kitéve. Óriási agyterületek és energiák szabadulnak fel így, amelyek különféle gyógyító folyamatok felgyorsítására fordítódhatnak. Gyorsabban szűnnek az ízületi panaszok, a hát-, nyak-, váll- és végtagfájdalmak, az izomfeszülések és -merevségek, hamarabb gyógyulnak a csonttörések, a bőrbetegségek és a hegek. Tartásunk egyenesebb lesz, szervezetünk megtisztul a méreganyagoktól, és egész testünk regenerálódik, megkönnyebbül. Testünkkel együtt tudatunk is felszabadul. A szinte tökéletes súlytalanságban eljutunk egy olyan relaxált állapotba, ahol elménk már csak a belső ingerekre figyel, és lehetőségünk van a külvilág teljes kizárásával gondolatainkra koncentrálni. Választhatunk, hogy egy adott probléma feldolgozásával foglalkozunk, vagy teljesen kikapcsolunk, és csak a pihenéssel törődünk. A floating nyújtotta tökéletes ellazulás fokozza az endorfintermelést, aminek hatására már-már euforikus hangulatba kerülünk. A lebegés oldja a stresszt és az azzal kapcsolatos betegségeket. Javítja a koncentrációs és tanulási készséget, segít a tudatosság fejlesztésében, a függőségek megszüntetésében, egyensúlyba hozza a két agyféltekét és ezzel fokozza a kreativitást.
Gyógyító hatása óriási, különösen mozgásszervi és bőrbetegségekkel küszködőknek ajánlott rendszeres terápiás alkalmazása, de egészséges embereknek is érdemes beiktatniuk életükbe, ha hangulatuk javítására, energiáik megújulására és felfrissülésre vágynak.

Nem mar és nem fertőz

A magas sókoncentrátum miatt a víz legfeljebb csak pár pillanatig csípi az apróbb sebeket, de fájdalmas marástól semmiképp sem kell tartani. A só vízelvonó hatása miatt elpusztít minden kórokozót, részben ez segíti a különféle bőrbetegségek gyors gyógyulását. A magas sótartalmú víz tehát erőteljesen fertőtlenítő hatású. Ennek, valamint a rendszeres szűrésnek és a tisztítás során alkalmazott fertőtlenítőszereknek köszönhetően a floating vize sokkal tisztább és egészségesebb, mint a strandoké vagy fürdőké.

Hol érhető el?

Európában nagy sikernek örvend ez a rekreációs mód, számos gyógyfürdőben, szépségszalonban, fitneszközpontban, sportklubban, sőt nagyvállalatoknál és családi otthonokban is megtalálható. Magyarországon azonban eddig még nem terjedt el, Budapesten két helyen, valamint Sárváron érhető el egyelőre a szolgáltatás.

Bővebb információ: www.elysiumfloat.com

Watsu – a vízi shiatsu

Ugyancsak újdonságnak számít Magyarországon a water-shiatsu vagy Watsu, amely tulajdonképpen a pontnyomásos, energiakiegyenlítő és harmonizáló tradicionális japán gyógymód vízben alkalmazott változata. A Watsu kitalálója és megalkotója Harold Dull, aki a 80-as évek elején fedezte fel, hogyan lehet kihasználni a víz közvetítő erejét, és hatékonyabban gyógyítani egy olyan közegben, ahol a test felszabadul a gravitáció hatása alól. Testmeleg vízben, mélyen relaxált állapotban történik a kezelés, amelynek gyógyító, energetizáló, nyugtató és pihentető hatása világszerte elismert.

Mi vár rád a medencében?

Az 50-60 perces kezelés egy 1,2-1,3 méter mély, 35-37 ºC-os vízben történik, fürdőruhában, lábra csatolt úsztatószivacs segítségével, amely megkönnyíti a vízben lebegést. A medencében többen is tartózkodhatnak, mert egy embernek legfeljebb egy 2,5 méter átmérőjű területre van szüksége. A kezelt személy részéről csak nyitottságra és a gyógyítás befogadására van szükség, úszni tudásra nincs. Sőt, a Watsu inkább segít azoknak, akik valamiért nehezen tudnak megbarátkozni a vízzel. A kezelés során semmiféle kommunikáció nem történik, a kezdeti lényeges információ átadásán kívül a terapeuta csendben alkalmazza a különféle technikákat. A pácienst stabilan alátámasztja, majd légzésére koncentrálva ráhangolódik. Semmit sem erőltet, csak jelen van, és mindvégig hagyja, hogy elengedett, relaxált állapotba kerüljön, és saját tempójában „dolgozzon” páciense. A kezelés végén lehetőség van az élmények megbeszélésére, de ez nem kötelező.

 

Mit hoz fel a víz…?

Mint minden holisztikus gyógymód, a Watsu is az egész embert gyógyítja testi-lelki-szellemi szinten, nem a tünetekre koncentrálva, hanem a probléma okát kutatva. A kezelés során relaxációs állapotba jutunk, ahol mélyebb dimenziónkkal kapcsolatba kerülve, magzat-, gyermek- és felnőttkori feldolgozatlan érzelmi sérüléseinket, elfojtásainkból adódó traumáinkat hozhatjuk felszínre. A kezelés alatt vagy után felszabadultságot, egységélményt, de akár sírásig fajuló szomorúságot is átélhetünk a traumák oldódása miatt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezeket az érzelmi reakciókat megfigyeljük, majd elengedjük.

…és mit hoz ki a testedből?

A Watsu harmonizálja a vegetatív idegrendszert, egyensúlyba hozza a szimpatikus és paraszimpatikus működést. Ezáltal mélyül és lassul a légzés, csökken a vérnyomás, tágulnak a periferikus erek és erősödik az immunrendszer. Javul az alvás minősége, valamint az emésztés. A Watsu legnagyobb gyógyító ereje a stressz és a szorongás oldásán túl az izomzat lazításában, az izomgörcsök megszüntetésében rejlik. Növeli az ízületek mozgásszabadságát, segíti a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületi gyulladások, a nyaki, háti és gerincpanaszok gyógyulását. Ezért kiváló gyógymódja a mozgássérülteknek és a mozgásszervi betegeknek. Elősegíti továbbá a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, és hatékony a különféle neurológiai esetek, mint az agyvérzés, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, valamint a gerincsérülések kezelésében.

Ötéves kortól gyermekeknél is alkalmazható a módszer, sőt indokolt esetben előbb is. Náluk a hiperaktivitás, az általános feszültség és a koncentrációs zavarok kezelhetők jól és előzhetők meg a Watsuval.

Akiknek nem ajánlott

A Watsu panaszmentes esetekben is bárkinek ajánlott, akinek nincs nyílt sebe, nem küzd szívműködési, keringési, vérnyomászavarokkal, és tartózkodhat meleg vízben. Abszolút kizáró ok a hőemelkedés és a láz, az epilepszia, a légzési elégtelenség, az 1500 cm3 alatti vitálkapacitás, valamint a különféle fertőzéses megbetegedések. Alkalmazása meggondolandó szédülés, klórérzékenység, egyes viselkedési zavarok, a köhögési reflex hiánya, a bőr váladékozása, valamint külső intravénás és más hasonló eszközök használatakor.

Ahol elérhető

Különösen az Egyesült Államokban, Brazíliában és a nyugat-európai országokban terjedt el ez a vízi terápia, amelyet pszichiátriai intézetekben, gyógy- és wellnessközpontokban alkalmaznak feltöltődni, gyógyulni és önmagukat megismerni vágyó emberek kezelésére. Magyarországon az érdi Napsugár Életházban található Watsu-medence.

Bővebb információ:
www.watsu.lap.hu

Tipp:
Masszázsmedence.lap.hu
Shiatsu.lap.hu


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top