Életmód

A mikrohullám a felelős a meddőségért?

Praxisomban nemegyszer találkoztam olyanokkal, akik azzal kerestek fel, hogy nem sikerül teherbe esniük, majd a kivizsgálás során fény derült arra, hogy a pár valójában egészséges, csak a stressz okozta pszichés blokk áll a teherbe esés útjában.

Dr. Fülöp István
Dr. Fülöp István

Egy új emberi élet elindulásának alapvető feltétele egy érett petesejt és egy termékenyítőképes hímivarsejt találkozása, egyesülése. Amennyiben ezen feltétel valamilyen zavar következtében nem teljesül, a várva várt gyermekáldás elmarad. Orvosi értelemben akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, védekezés nélküli házasélet ellenére terhesség egy év alatt sem következik be. A reproduktív korú házaspárok mintegy 85%-ában a terhesség spontán, nagyobb nehézség nélkül bekövetkezik, a fennmaradó 15% esetében viszont valamilyen asszisztált reprodukciós eljárás kezdeményezésére van szükség a gyermekáldás teljesüléséhez. A következőkben azokat a tényezőket tárgyalom, amelyek életünk teljesen természetes részévé váltak, ám – sokak számára ismeretlenül – veszélyforrásai a férfi és női reproduktív képességnek.

Teljesítményorientált világban élünk, ahol az elismert társadalmi értékek a felhalmozás, anyagi gyarapodás, illetve az egyéni kiteljesedés irányába tolódtak. A megnövekedett munkaigények, a nagyobb társadalmi elvárások azt eredményezik, hogy a családalapítás és utódnemzés – mint a férfi- és női lét alapvető célja – háttérbe szorul olyan „álcélok” mögött, mint az önmegvalósítás, karrierépítés, külföldi tapasztalatszerzés, több diploma, egzisztenciaépítés. A hajszolt életvitel, a stresszes munka és ezek következményei, mint a dohányzás, mozgásszegény életmód, elhízás és szénhidrátanyagcsere-zavarok, jelentős kockázati tényezők a meddőség kialakulásában mind férfiak, mind nők esetében. Ezen túlmenően csökken a párok egymásra figyelése és a pszichés ráhangolódás a családtervezésre. Praxisomban nemegyszer találkoztam olyanokkal, akik azzal kerestek fel, hogy nem sikerül teherbe esniük, majd a kikérdezés és kivizsgálás során fény derült arra, hogy a pár valójában egészséges, csak a stressz okozta pszichés blokk, illetve időhiány következtében egyszerűen nem történt meg a megfelelő számú együttlét.

A nyári szünet után újra indul a Nők Lapja Cafe Klub Somával! Témánk ezúttal a meddőség és egyéb akadályok a gyermekvállalásban – ezek lelki háttere, (meg)oldása.
Bővebb információért katt ide! »

Egy kis szerencsével belépőjegyet nyerhetsz! Játssz velünk! »

A nőket is érintő elvárások, a munkahelyi követelményeknek való megfelelés és a karrierlehetőségek következtében az első terhességvállalás anyai életkora kitolódott. A szülési életkorra vonatkozó biológiai ajánlás – azaz az ideális reprodukciós kor – 20-25 év. Ezzel szemben manapság ha egy szülészeten 2-sel kezdődik egy szülőnő életkora, az már ritkaságszámba megy. A fokozódó társadalmi elvárások, a stressz emelik a nők prolaktinhormon-szintjét, ami gátolja a teherbe esést, és stresszaktivált meddőséghez vezet. Amikor a kívánt teherbe esés nem történik meg, az további pszichés gát a terhesség bekövetkeztében.

A mikrohullám a felelős a meddőségért?

 

 

Férfiak esetében a fentiekben tárgyalt romló általános egészségügyi helyzet, negatív technikai hatások és túlhajszolt életmód következtében romlik a spermalelet. Míg a normál spermalelet a WHO meghatározása szerint néhány évtizede még 60 millió/ml volt, ezt az értéket mára már 20 millió/ml-re csökkentették, így követve a társadalomra jellemző általános spermaleletértékeket. Ha a néhány évtizede elfogadott értékek élnének ma is, ennek alapján a társadalmunk férfinemzedékének nagy százalékát nemzőképességében sérültnek kellene tekintenünk.

Sokak talán nem is tudják, hogy az olyan technikai vívmányok, mint a mikrohullám is, kedvezőtlenül befolyásolják a férfi megtermékenyítőképességét. Egyes vizsgálatok egyértelműen kimutatták ugyanis, hogy a telefon és más mikrohullámmal vezérelt készülékek egyértelműen negatív hatással vannak a spermiumtermelő szövetre.

 

Napjainkban a divat is rányomja bélyegét szaporodási képességünkre.Talán kevesen hallottak róla, de a divat, a napjainkban divatos ruházkodási szokások is rányomják bélyegüket szaporodási képességünkre. A férfiak szoros alsónadrágja is ilyen veszélyforrás. A természet nem véletlenül alkotta úgy a heréket, hogy azok a testen kívül helyezkednek el, ugyanis azok normális működéséhez a belső testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérséklet az ideális. A szoros alsónemű ugyanis felhúzza a heréket a testhez, ezáltal „fűti” azokat, s így hozzájárul a romló spermalelethez. Hasonló „fűtő”-tényező az autókban egyre szélesebb körben elterjedő ülésfűtés vagy a testkultúra keretében teret hódító szauna.

 

Nők esetében rendkívül divatosnak számít manapság a csípőnadrág, a rövid kabát. A következményekkel azonban nem sok divatcég dicsekszik: a gyakori deréktájéki fájdalmak, felfázás, kismedencei gyulladások összenövéseket okoznak, ami jelentősen befolyásolja a nők teherbeesési képességét.

 

A fentiekben tárgyalt tények után nem meglepő, hogy az orvostudomány humán reprodukcióval foglalkozó ága egyre nagyobb teret hódít. Egyre több a meddő pár és egyre több a kései korosztályban fellépő gyermekvállalási szándék, így egyre nagyobb szerep jut a humán reprodukcióval foglalkozó intézményeknek.

Meddőség.lap.hu »
Terhesség.lap.hu »
Lombikbébi.lap.hu »

www.nemesekteherbe.hu


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top