Életmód

Kelt tészta? Nem ördöngösség!

Sajnos még mindig hideg van, a napok szelesek, fagynak le az utak, szitál a hó. Jólesik még ilyenkor a magát illatosan kínáló kelt tészta.

Főleg, mióta szert tettem egy kenyérsütő gépre, amelyben a legritkább esetben sütök kenyeret, viszont remekül képes kidolgozni a tésztáimat. Így aztán semmi fizikai akadálya nincs annak, hogy desszertnek, vacsorára, vendégeknek valami finom kelt tésztával álljak elő.

A kelt tészta kiskátéja

A legfontosabb alkotóelem az élesztő. Figyeljünk rá, hogy mindig szavatos élesztővel dolgozzunk. Ha a recept száraz élesztőt ír elő, de nekünk csak friss van, vagy fordítva, akkor az alábbiak szerint járjunk el:

 

1 csomag szárított élesztő (11 g)=4 dkg friss élesztő.

1 dkg friss élesztő=1 tk. szárított élesztő.

Fontos, hogy a tésztának legyen ideje jól megkelni, viszont arra is oda kell figyelni, hogy ne hagyjuk túlkelni. Abban az esetben, ha kicsit korábban kel meg, mint ahogy sütni szeretnénk, érdemes újra átgyúrni.

Ha nagyon könnyű, levegős tésztát szeretnénk, akkor érdemes félkilónyi liszthez 2 dkg sikért is adni. A sikér nem más, mint búzacsíra, amely könnyen kölcsönhatásba lép az élesztővel, így segítve elő, hogy nekünk szép, magas, könnyű tésztánk legyen. Sikér (szejtán) minden bioboltban kapható.

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top