Életmód

Munkahelyi stressz – Ne a családon csattanjon az ostor!

A munkahelyi stressz és a gazdasági válság miatti feszültség nemcsak a felnőtteket, hanem a családokat és a gyermekeket is érinti közvetetten. Ugyanis ha a szülők a munkahelyről hazahozzák a gondokat, ha eleve feszültebben reagálnak mindenre, és ha a fizetések lecsökkenése megnyirbálja a családi költségvetést, azt érzik a gyerekek is. Ebben a helyzetben különösen időszerű a Szívbarát Munkahely pályázat, amely az egészséges munkahelyi légkört megteremtő vállalatokat keresi.

 A közelmúltban jelent meg egy amerikai tanulmány, amely azzal foglalkozik, hogy a szülők az anyagi problémákat, a munkahelyről hazahozott gondokat miként tudják úgy megértetni a gyermekekkel, hogy a családi béke és jó hangulat ne sérüljön.

1.       A szülők minden esetben gondoljanak arra, ha belépnek az otthonukba, hogy a munkahelyi stresszről nem a gyerekek és nem a család tehet.

2.       A nehéz anyagi körülmények között nem szabad, hogy a gyerekek azt higgyék, a pénz egy láthatatlan dolog, ami bármikor rendelkezésre áll a pénzautomatánál vagy a bankkártyán keresztül. Meg kell velük értetni, hogy a pénz hátterében milyen kemény munka áll, és ismerniük kell a fontossági sorrendet is: először a rezsit és hitelköltségeket kell kifizetni, ezután az étel és a ruhaköltségek jönnek, végül lehet költeni szórakozásra és játékra.

3.       A munkahelyről hazahozott stresszt a szülők közös családi testmozgással és játékkal vezethetik le a leghatékonyabban. Egy közös gyaloglás, kirándulás, labdajáték nem kerül sokba és jókedvet okoz, ráadásul az egész család egészségére válik.

4.       A munkahelyi stressz leküzdésében fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás. Ha otthon készítjük el a másnapi ebédet, kisebb lesz az esélye, hogy a sok munka mellett kihagyjuk az ebédet vagy ismét a rántott húsos zsömlét választjuk a büfé kínálatából. Az ebéd elkészítésében a gyerekek is segíthetnek.

5.       Ha lehet, akkor esténként a közös időtöltés idején ne foglalkozzanak munkával! Egy esti meseolvasás vagy közös beszélgetés társasjátékozás eltereli a szülők figyelmét a munkával járó feszültségről, ellenben olcsó és kellemes, hasznos időtöltés.

Természetesen a családok megóvását nagyban befolyásolja az is, hogy a munkaadó vállalat miként áll a dolgozókhoz. A korrekt munkafeltételek, az egyértelmű elvárások, a nyitott munkahelyi légkör és olykor a rugalmas munkaidő mind sokat segíthetnek abban, hogy a munkahelyi stressz minél kevésbé érintse a dolgozókat.  

 A munkahelyi stressz leküzdése és a megfelelő munkakörnyezet megteremtése azonban nemcsak a dolgozók, de a cégek, vállalatok érdeke is egyben. A nyugodt, kiegyensúlyozott munkavállalói közösség ugyanis sokkal eredményesebb és hatékonyabb teljesítményre képes. 

Munkahelyi stressz - Ne a családon csattanjon az ostor!Ezt szem előtt tartva keresi a Szívbarát Munkahely Pályázat azokat a cégeket, amelyek tesznek dolgozóik kiegyensúlyozottabb mindennapjaiért.

A versenybe bárki nevezheti a saját munkahelyét 2009. április 1. és május 31. között. A pályázatot három kategóriában hirdetik meg: kis-, közép és nagyvállalatok számára, és idén is lesz a korábbi évekhez hasonlóan különdíj, amellyel a legaktívabb munkahelyeket díjazzák. Az idei különdíj a vállalati társadalmi szerepvállalást, a jótékonyságot állítja középpontba. A Szívbarát Munkahely pályázat részletes kiírását bárki elolvashatja és letöltheti a www.szivbaratmunkahely.hu weboldalról, ahol a nevezés feltételei is megtalálhatóak, illetve számos cikk, interjú foglalkozik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a rendszeres testedzés, illetve a munkahelyi stressz és stresszoldás témakörével.

 

Forrás_ http://www.exchangemagazine.com/morningpost/2009/week14/Monday/033023.htm

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top