Életmód

Tavaszi vitamincsokor – a 8 legjobb vitaminforrás

Csokorba szedtük azokat a vitamindús, ásványi anyagokban és nyomelemekben bővelkedő friss tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekkel a méregtelenítőkúra után feltöltheted a szervezeted, hogy újra üdének és energikusnak érezd magad.

A méregtelenítés során szervezetedből távoznak a káros salakanyagok, de a „nagytakarításnak” a létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek egy része is áldozatul esik, ezért fáradékonynak érezheted magad. Ahhoz, hogy ismét jó formában legyél, fel kell töltened kiürült „raktáraidat”. A megújuló természet nyújtja ehhez a legnagyobb segítséget. Nincs ugyanis értékesebb az ízletes és zamatos friss tavaszi zöldségeknél és gyümölcsöknél, melyekből sokkal hatékonyabban szívódnak fel a hasznos anyagok, mint ha azokat mesterségesen juttatnád a szervezetedbe. Ráadásul a friss primőrökkel sok pótolhatatlan élő energiát is elfogyasztasz, ami felemeli az energiaszinted, duzzasztja az aurád.

Tavaszi vitamincsokor

Áprilisi primőrök

Fejes saláta: Az egyik leggazdagabb tavaszi vitaminforrás. Sok béta-karotint, B-, C- és K-vitamint, vasat, rezet és káliumot tartalmaz.

Spárga: Fás külseje ellenére rostjai könnyen emészthetők. Vitaminjai közül kiemelkedő C-, E-, K-, B-vitamin-, béta-karotin- és folsavtartalma, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, kalciumban, vasban és foszforban gazdag. Nyomelemként molibdént és fluort tartalmaz. A molibdén szerepet játszik számos enzim működésében, a daganatos betegségek kockázatának csökkentésében, az egészséges fejlődésben és növekedésben, a vörösvértestek termelésében, valamint a fogszuvasodás megelőzésében, a fluorhoz hasonlóan. Tartalmaz glutationt, amely az immunvédelemben és a rákmegelőzésben szerepet játszó számos antioxidáns enzim fontos alkotóeleme.

Májusi vitaminbombák

A földiepernek számos tisztító és gyógyító hatású bioaktív anyagot tartalmaz
A földieper számos tisztító és gyógyító
hatású bioaktív anyagot tartalmaz

Karalábé: Akkor a legértékesebb, ha friss, és kisebb, mint az öklünk. Minél fiatalabb, annál nagyobb a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, karotinban és B-vitaminban. Vértisztító, emésztésjavító és antibiotikus hatása is van. Újburgonya: Magas a C-vitamin-tartalma, kiváló béta-karotin-,B-vitamin-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas- és krómforrás. A króm az inzulin előállításához szükséges fontos mikroelem.

Sárgarépa: Sok béta-karotint tartalmaz: 100 g korai sárgarépa fedezi napi béta-karotin-, azaz A-vitamin-szükségletünk felét. Gazdag továbbá B-, D-, E- és H-vitaminban is.

Petrezselyem: Kiváló vas-, réz- és vanádiumforrás. A vanádium hozzájárul a szervezet nátrium-kálium egyensúlyához, gátolja a májban történő koleszterinképződést, és segít a káros mikroorganizmusok elpusztításában. Ilyenkor még főleg a petrezselyemzöldjét használjuk, amely C-vitaminban rendkívül gazdag.

Zöldborsó: Május végén és júniusban termő növény, melynek magját éretlenül szeretjük. Az értékes növény kiváló fehérjeforrás, gazdag béta-karotinban, B-, C- és E-vitaminban, valamint folsavban, foszforban, káliumban, vasban, cinkben, rézben, mangánban és molibdénben. Fejes káposzta: Május végétől már fogyaszthatjuk. Sok C- és B-vitamint, béta-karotint, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Luteintartalmának köszönhetően védi a gyomrot és a beleket.

Eper: A tavasz igazi hírnöke a zamatos, illatos földieper, amely rendkívül gazdag C-vitaminban – 15 dkg fedezi egynapi C-vitamin-szükségletünket. Tartalmaz E-vitamint, cinket, vasat és számos tisztító és gyógyító hatású bioaktív anyagot is. Bővelkedik gyümölcssavakban, ennek köszönhető arcbőr- és fogfehérítő hatása is.

• Cseresznye:
A görögök az istenek eledelének tekintették, Kínában és Japánban pedig a tavasz, a fiatalság és a megújulás jelképe. Gazdag béta-karotinban, B-, C- és P-vitaminban. A P-vitamin megakadályozza a C-vitamin tönkretételét a szervezetünkben, véd a fertőzések ellen, és fogápoló szerepe van. Az ásványi anyagok közül a cseresznye káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, a nyomelemek közül pedig vasat és kobaltot tartalmaz. Kiváló vértisztító, flavonoidjainak köszönhetően pedig gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású. A piros húsú gyümölcsök, így a cseresznye is, fontos szerepet töltenek be a rákos betegségek megelőzésében.

 

Extra tippek:

Tavasszal érdemes virágporkúrát alkalmaznod. A virágpor a virágos növények hímivarsejtjeiből áll, melyet a méhek gyűjtenek össze, miközben megporozzák a virágokat. Szinte minden létfontosságú aminosav megtalálható benne, közel százféle enzimet, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyassz napi 15-20 grammot 2-3 adagban étkezések előtt tisztán – vagy vízben, teában feloldva – 3-4 héten át. Erősít és tonizál.

Egészítsd ki táplálkozásod növényi csírákkal, amelyek szintén bővelkednek értékes vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban. Különösen jótékony hatású a búza-, a lucerna-, a vöröshere-, a repce-, valamint a retekcsíra.

 

Fogassz napi 15-20 gramm virágport teában feloldva
Fogyassz napi 15-20 gramm virágport vízben, teában feloldva

Tudtad?

  • A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásával növényi rostanyaghoz juttatod szervezeted, ezzel javíthatod az emésztésed, és elejét veheted az emésztőrendszeri betegségeknek.
  • A gyümölcsök és a zöldségek gazdagok flavonoidokban is. Ezek olyan antioxidáns vegyületek, amelyek csökkentik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • A zöld növényekben bőségesen található klorofill. Ez a zöld festékanyag tisztítja és regenerálja sejtjeinket, csökkenti a magas vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top