Életmód

Nagyobb lesz a hasad, akkor is, ha alkalmankét iszol alkoholt

Aki sokat iszik, kiváltképp, ha a sört szereti, hamar pocakot növeszt - ez szinte már közhelynek számít. Egy új tanulmány azonban azt bizonyította, hogy a sörhas méretében nemcsak a kiürített korsók számának, hanem az ivási szokásoknak is jelentősége van.

Az alkohol remekül beépülő kalória: nem véletlen hát, hogy a szeszes italok kedvelői hamar meghíznak. Az utóbbi években vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy a túlsúly önmagában is nagyon egészségtelen, és az is kiderült, nem mindegy, a fölös kilók hol helyezkednek el. Az egész testben, nagyjából arányosan megoszló zsírokat sem könnyű cipelni, de az igazán veszélyes forma a hasi elhízás.

A hasra hízás a koszorúér-betegség fontos kockázati tényezője, de a cukorbaj kifejlődésében is szerepet játszik. Érthető, hogy mind több vizsgálat kutatja, miképpen lehet ennek esélyét csökkenteni. Martin Bobak és munkacsoportja a volt kommunista tábor három országának területén gyűjtött össze 30 000, önként jelentkező vizsgálati személyt. Ezek az orosz, lengyel és cseh férfiak és nők rendszeresen és nem kevés alkoholtartalmú italt fogyasztottak. A kutatók, akiknek tanulmányát a Magyar Távirati Iroda idézi, az Európai Szívgyógyász Kongresszuson, Barcelonában mutatták be vizsgálatuk eredményeit

A kutatók igen részletes kérdőíven gyűjtötték össze a tanulmány résztvevőinek alkoholfogyasztási szokásait, ezen kívül gondos orvosi vizsgálatoknak is alávetették őket, a testsúlyuk, testmagasságuk és a derékbőségük mérése mellett.
Följegyezték, hogy a szeszkedvelők mikor, hogyan itták meg a jó közérzetükhöz szükségesnek érzett alkoholmennyiséget. Külön figyeltek a vedelésre: az orvosi szakirodalom meghatározása szerint ezek az emberek egy alkalommal minimum öt korsó sört vagy tíz pohár vodkát ittak meg, és ezt legalább havonta egyszer megismételték.

Az európai szesztestvérek így összegyűjtött csapatában a férfiak 18 százaléka, a nők 1,5 százaléka minősült vedelő alkoholistának. Ennek az ivási szokásnak a jelentősége akkor látszott világosan, amikor ezeknek a személyeknek a súlyát, derékbőségét azokéval hasonlították össze, akik ugyanennyi szeszt ittak meg hetenként, de egyenletes elosztásban.

A vedelő stílusban ivó férfiaknak – ugyannyi szeszt egyenletesen elszopogató társaikhoz képest – átlagosan hat centivel kellett derekukon hosszabbra engedni az övet. A nők csoportjában a vedelés még hizlalóbbnak bizonyult. Az ilyen ivási szokásnak hódoló nők derékban tíz centivel lettek vastagabbak a többiekhez viszonyítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top