Életmód

Csomók a mellben? Nem kell megijedni!

Szinte minden nő tapinthat a mellében kisebb-nagyobb csomókat, göböket, de ezektől korántsem kell megijedni, hiszen legtöbbjük ártalmatlan. A rendszeresen önvizsgálat jelentősége azonban óriási, hiszen egy új jelenség tapintásakor vagy kétség esetén azonnal orvoshoz lehet fordulni. De mi mindent érzékelhetünk a mellünkben, ami mégsem rosszindulatú emlődaganat?

Tévhitek és önvizsgálat

dr. Hintalan Albert szakorvos
dr. Hintalan Albert szakorvos

– A rendszeresen emlővizsgálat jelentősége óriási, hiszen így sokkal korábban juthat egy nő orvoshoz, mintha már csak a ténylegesen nagy elváltozásokat fedezi fel. A menstruáció után végzett, tükör előtti áttapintás és szemrevételezés során ugyanis hónapról hónapra nyomon követhetik a hölgyek a testükben zajló változásokat. Szinte mindenkinél érzékelhető néhány kisebb-nagyobb csomó vagy göb, ám ha ezek mindkét mellben tapinthatók, már valószínűbb, hogy nincs ok aggodalomra. Ha azonban olyasmit találunk, amit eddig nem érzékeltünk, vagy egy korábban is meglévő csomócska megváltozik, jobb, ha szakemberhez fordulunk, hiszen ma már nagyon korszerű diagnosztikus módszerek állnak rendelkezésre, így a korai felismerés akár életeket menthet. A legtöbb csomó azonban jóindulatú elváltozásként jelentkezik.- tájékoztat dr. Hintalan Albert szakorvos.

– Sok emlődaganattal jelentkező hölgy – legyen szó jó- vagy rosszindulatú elváltozásról – fordul azzal hozzám, hogy megütötte a mellét, nekiesett valaminek, és ezután vette észre a csomót az emlőjében. A valóság azonban az, hogy a csomót azért akkor veszik észre, mert ekkor tapogatják meg a megfájdult emlőt. Nincs rá bizonyíték, hogy egy ütéstől valódi emlődaganat alakulhatna ki! Ez a tény pedig újra aláhúzza az önvizsgálat jelentőségét. 

Van, ami a korral jár

A témához tartozó emlőbetegségeket négy csoportba sorolhatjuk. Vannak élettani, a korral, hormonális állapottal összefüggő elváltozások. A második csoportot az emlő valódi, de jóindulatú daganatai képezik, a harmadik csoportba az emlő rosszindulatú daganatai tartoznak. Végül vannak gyulladásos, fertőzés miatt kialakult elváltozások.

 Fibrocisztás emlőbetegség, lipoma

 

A nők közel felében előforduló nem valódi daganat.

30-40 éves kor körül, amikor a mell állományában található tejmirigyek sorvadásnak indulnak és megnő a zsírszövet aránya, elváltozás jelentkezhet a mell felső részében és a mellbimbó körül. Kiterjedt csomókat tapinthatunk ki. Igen sokszor fájdalmasak ezek az elváltozások Feltétlenül nézessük meg nőgyógyásszal is a jelenséget, de ha valóban csak erről van szó, tudnunk kell, hogy a hormonális változások után megszűnik. Létezik olyan formája, amikor a cisztás elváltozások dominálnak. Ezek a folyadékkal telt tömlők a menstruáció alatt megnőnek, és esetleg érzékennyé is válhatnak, különösen, ha a méretük is akkora, hogy már kitapintható. (Létezik ugyanis ennél kisebb, nem is érezhető méretű ciszta is.) Amennyiben az orvosnak kétségei vannak a csomó veszélyességét illetően, először ultrahanggal megvizsgálja, de ha ez a módszer nem hoz kielégítő eredményt, akár mintát is vehet a folyadékból és szövettani vizsgálatra küldheti. Ha ez az eredmény sem megnyugtató, a cisztát műtéti úton el lehet távolítani. A lipoma, vagyis zsírcsomónak megkülönböztetése a cisztától és a más daganatoktól, kizárólag az orvos – nem is mindig könnyű – feladata lehet.

 Menstruáció alatti csomók

 

Eleve nem kell megijedni, ha a csomók csak a menstruáció alatt és esetleg kicsit előtte jelentkeznek, miközben maga a mell is megduzzad, érzékennyé, esetleg fájdalmassá válik. Ez a jelenség ugyanis a ciklust kísérő tünetek közé tartozhat. A csomók gyakran mindkét emlőben jelentkeznek, ám ha mégis csak az egyik oldalon tapasztaljuk, annak igen gyakori oka az, hogy a két mell a nők döntő többségében nem egyforma, nem egyenlő mennyiségben tartalmazza a tejmirigyeket.

 

 Rostos mirigydaganat

 

Főleg a fiatalabb lányok mellében gyakori a kerek, elmozdítható, rugalmas csomó, a fibroadenoma megjelenése, amely azonban terhesség és szoptatás alatt általában megnő. Jellemzően nem rákosodik el, de ha a mammográfia és a mintavétel során nem feltétlenül megnyugtató eredmények születnek, akár el is távolítható.

 

 Várandósság alatt

 

Megduzzadt tejmirigyek

A várandósság alatt tipikusan megnő és csomóssá válik a mell, a tejmirigyek megduzzadása miatt. Nem egy esetben ez előbb jelzi a terhességet, mint a menstruáció elmaradása. Ez ugyan természetes jelenség, ám a rendszeresen nőgyógyászati kontrollok során nem árt az orvossal is ellenőriztetni, hogy kizárható legyen a terhesség alatt igen ritkán jelentkező rosszindulatú elváltozás.

• Emlőgyulladás

 

Ha a szoptatás alatt elzáródik egy vagy több tejcsatorna, ez igen komoly fájdalommal, lázzal, gyulladással járhat. Ilyenkor még ki is vörösödhet, megkeményedhet a mell, amelynek még érintése is kellemetlen lehet. A megoldás azonban még ilyenkor is a hideg borogatás, a fejés (láz esetén a szoptatás kerülendő), később esetleg az orvos által felírt antibiotikum szedése, vagy súlyosabb esetben a műtéti feltárás.

 

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top