Életmód

Ne akarj tökéletes lenni!

Nőiségünk elfogadása, párkapcsolat, anyává válás... szép és áldásos útja ez a női lét kiteljesedésének, amit azonban sokszor félelmek, kételyek, problémák kísérnek. Ezek feltérképezésére és feloldására született a ProMami program.

Promami - Ne akarj tökéletes lenni!A nőiség beteljesülése az anyává válás, de odáig nagyon hosszú az út. Ezalatt sok mindenen keresztül kell mennie egy nőnek, és közben rengeteg a lelki buktató. Sérelmeket, félelmeket és fájdalmakat gyűjtögetünk, amelyek mélyen bennünk élnek, anélkül, hogy tudnánk róla. A felszínen legfeljebb annyit érzékelünk, hogy nem találjuk a helyünket a világban, nem szeretjük magunkat eléggé, nem fogadjuk el a külsőnket, nem harmonikus a párkapcsolatunk – ha egyáltalán van –, vagy éppen nem sikerül teherbe esnünk, bár annak semmi fizikai akadálya nincsen. A ProMami program pontosan az ilyen problémákkal küzdő nőkön segít.

Akik megálmodták

A női önmegismerést szolgáló program a pszichológiát, a mentálhigiénét, a jógát, a relaxációt és a légzőgyakorlatokat veszi alapul. A kurzusokat Zentai Flóra mentálhigiénés szakember és autogén tréner, valamint Sayti Andrea jógaoktató tartja 2006 óta. Flórát saját önismereti útja, azon belül is főleg az anyaságtól és a fájdalomtól való félelme, valamint édesanyjának elvesztése motiválta egy olyan fórum létrehozására, ahol a női szerepekről fesztelenül lehet beszélgetni, hogy ezáltal feloldódjanak a velük kapcsolatos szorongások. Andrea pedig olyan pároknak akart segíteni, akiknek valamilyen lelki ok miatt nem lehetett kisbabájuk. Relaxációs-mozgásos formában képzelte el a segítést, ez a módszer ugyanis nagy belső viharokat tud kavarni, és sokszor célravezetőbb, mint más módszerek. Kettejük álma ötvözve vált valóra, és egy négy és fél napos, hatfős csoportban történő foglalkozás lett belőle, amely nemcsak babára vágyó nőknek szól, mint ahogy egykor Andrea elképzelte, hanem minden más, nőiséggel kapcsolatos probléma esetén segít. A siker már az első kurzus után felülmúlta a várakozásokat: a részt vevő hat nőből négy babát szeretett volna, kettő pedig párkapcsolati problémákkal érkezett. Ők ketten azóta is harmonikus kapcsolatban élnek, a többi négy nő pedig boldog anyuka lett: három természetes úton esett teherbe, egy pedig lombikbébiprogrammal elsőre.

Ne tökéletes nő, ember akarj lenni!

„A nő attól nő, hogy érez.” Ez a mondat már az első nap elején elhangzik. Hiszen ez a lényeg: engedjük meg magunknak, hogy érezzünk, és merjünk olykor gyengék lenni. Óriási terhektől szabadulhatunk meg ugyanis, ha nem akarunk folyton erősek és tökéletesek lenni. Ez azonban nem könnyű manapság, amikor minden azt sugallja, hogy a nő férfiasan álljon helyt, és mindig legyen kifogástalan, mert különben nem elég jó. Az egykor alázatos, kiszolgáltatott nő mára öntudatos, erős, önálló „teremtővé” vált, ám sokszor mégsem boldog. De ha egyik szerep sem jó, akkor mi az arany középút? Hogyan találjuk meg ma méltó helyünket nőként a világban? A ProMami program az első olyan csoportos foglalkozás, ahol ezekről a kérdésekről is beszélhetünk. A kurzus végére kialakul a képességünk arra, hogy megfigyeljük az érzéseinket, és elfogadjuk, hogy senki sem tökéletes. Ha ez megtörténik, akkor megértjük, hogy nem szupernővé kell válnunk, mert olyan nincs. Elég „csak” embernek lennünk, és úgy szeretni magunkat, ahogy vagyunk – a hibáinkkal együtt.

Ha fáj a múlt, a jelen sem jó…

…ha pedig nem jó a jelen, mitől lenne jó a jövő? A kurzuson a nőiség kérdései, a ránk váró női szerepek kerülnek terítékre. Ám nem elég csupán a jelenlegi problémákkal foglalkozni, azok legfeljebb kiindulópontként szolgálnak. A pszichológia alapelveinek értelmében egészen a születésünkig vissza kell menni, hiszen az egész életünket meghatározza: súlyosan befolyásolhat minket, ha például nem várt gyerekek voltunk, vagy ha más nemű babát akartak szüleink. A születésen túl a családi minták és a múltban gyökerező különböző félelmek is komolyan kihatnak nőiségünk fejlődésére, és ezzel beárnyékolhatják a jelenünket is. Ezért fontos életünk újraértelmezése a születéstől a jelenig, ennek során mindenki megtalálhatja azt az életszakaszt, ahol elakadt. El kell fogadni a múltat, és be kell gyógyítani a sebeket, mert amíg ez nem történik meg, nem tudunk továbblépni.

Promami - Ne akarj tökéletes lenni!

 

Merd felvállalni magad!

A legfontosabb, hogy merjünk szembenézni önmagunkkal, és felvállalni az érzéseinket, mert csak így tudjuk megtalálni belső válaszainkat. Ám ez nem könnyű – csoportos foglalkozás keretében mások előtt érzésekről nyíltan és fesztelenül beszélni sokaknak okoz gondot, különösen a kurzus elején. Később aztán megértjük, hogy különböző problémákkal érkeztünk ugyan, de valamiben egyenlők vagyunk: mindenkit kísért a múltja, mindenkinek vannak félelmei, nehézségei, mindenki keres valamit, és mindenki változtatni akar. Felismerjük, hogy nem vagyunk egyedül, és ez az érzés erőt ad a megnyíláshoz.

Mi vár rád az alapprogramon?

A program során különféle témákon keresztül történik önmagunk feltérképezése a születéstől a jelenig. Játékok, kérdések, feladatok, relaxációs és légzőgyakorlatok segítenek megtalálni azt a pontot, ahol nőiségünk fejlődésében elakadtunk. Ezek az elakadások látványosan mutatkoznak meg: amikor megérint egy kérdés, zaklatottá válunk, gyakran sírnunk kell. Ettől azonban nem kell megijedni: senki sincs veszélyben, mert a vezetők pontosan tudják, meddig mehetnek el. A feltörő rossz érzések pedig csak a javunkat szolgálják: esélyt adnak a sérelmek feloldására és a továbblépésre. A kurzus során a csoport tagjai közösen végzik a feladatokat, de közben mindenki saját magát vizsgálja, és annyit halad, amennyi energiát hajlandó önmagába fektetni. Közösek a megélések, a fájdalmak és az örömök is, a csoportélmény pedig segít mások elfogadásában, a tolerancia és az empátia fejlesztésében. Fontos tudni, hogy a problémákra a vezetők nem adnak konkrét megoldást, mert az egyénenként más, és mindenki maga kell hogy megtalálja.

 

 

Hogyan tovább?

Mentálhigiénés segítő beszélgetések – Az alapprogram elvégzése után lehetőségünk van arra, hogy segítő beszélgetések keretében egyénileg is folytassuk az önfeltáró munkát.

Segítő munka – A kurzus után bárki jelentkezhet segítőnek, ahol újra átélheti a négy és fél napot, de az új csoporttagok problémáin keresztül, egy más szemszögből nézhet rá ugyanazokra a kérdésekre. Ezáltal újabb tapasztalatokkal, felismerésekkel gazdagodhat.

Női állapotunk hogyléte – Ez az egynapos csoportos továbbképzés azért jött létre, hogy megálljunk, és megfigyeljük a bennünk zajló érzéseket, gondolatokat, továbbá szembesüljünk azzal, hogy itt és most hol tartunk, az alapprogram óta mennyit fejlődtünk, és milyen irányt vett az életünk. A kreativitás fejlesztésére és az érintés gyakorlására irányuló feladatok által pedig tovább finomodik női érzékenységünk, és új érzések, gondolatok, képességek jöhetnek elő bennünk, ami segít jövőképünk kialakításában is.

Út a várandóssághoz – Miután az alapprogramon tisztázódtak életünk megoldandó problémái annak érdekében, hogy testileg és lelkileg is nyitottak legyünk a gyermek befogadására, ezen a több hónapon keresztül tartó továbbképzésen kizárólag azok az akadályok kerülnek elő, amelyek leküzdése közvetlenül a teherbe eséshez, a baba kihordásához és megszüléséhez vezethet.

Bővebb információ: www.promami.hu


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top