Életmód

Döbbenetes: csak minden tizedik fiatal eszik elég zöldséget és gyümölcsöt!

Az amerikai középiskolásoknak alig egytizede fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt - derült ki az Egyesült Államok Járványügyi és Betegség-megelőzési Központja (CDC) által végzett felmérésből.

A kutatás egy 2007-ben végzett kikérdezéses vizsgálaton alapult, amelynek során százezer tinédzsert faggattak ki arról, hogy naponta hányszor fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt – írja a Magyar Távirati Iroda. A kutatók a gyümölcslevet is beszámították, bár a gyümölcs fogyasztása ennél sokkal kedvezőbbnek számít, mivel hatékonyabban helyettesíti az egészségtelen nassolnivalókat. A CDC szerint első ízben nyertek ilyen részletes információt a serdülők zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásairól.
 Mint kiderült, az amerikai középiskolásoknak csupán 13 százaléka iktat naponta háromszor étrendjébe zöldséget, s mindössze 27 százalékuk két adag gyümölcsöt. A kamaszoknak alig egytizede fogyaszt mindkettőből eleget.

Egyes szövetségi államokban, így Arkansasban és Észak-Karolinában a mutatók még az össznemzeti átlagnál is rosszabbak voltak. Jobb mutatókkal dicsekedhet  ugyanakkor a hat New England-i állam némelyike, különösen Vermont.

Vermontban, valamint a többi magasabb zöldség- és gyümölcsfogyasztással büszkélkedő államban százezer lakosra az átlagosnál több kistermelői piac jut. Ráadásul ezen államok iskoláiban az automaták és az édességboltok inkább gyümölcsöt árusítanak, mintsem nyalánkságokat.
A CDC nyilvánosságra hozta a felnőttek zöldség- és gyümölcsfogyasztására vonatkozó adatokat is. Mint kiderült, a fogyasztási szokások nem változtak 2005 óta, amikor egy hasonló vizsgálatot végeztek: a megkérdezetteknek csupán 27 százaléka iktatott három adag zöldséget étrendjébe, s 33 százalékuk két porció gyümölcsöt.

Az amerikai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ elkeserítőnek nevezte az optimális fogyasztás és a valóságos táplálkozási szokások közötti különbséget, különösen ha figyelembe vesszük, hogy korunkban rohamosan terjed az elhízás. A beszámolóban azonban nem szerepel az összes szövetségi állam, közülük tizenkettőben a mintavétel nagysága nem volt elégséges ahhoz, hogy statisztikailag megbízható adatokat nyerjenek a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top