Életmód

5 fűszer, hogy kigyógyulj a téli betegségekből!

Próbáld ki ezeket a fűszereket és gyógynövényeket, ha máris úgy érzed, elkapott valamilyen vírus. Néhány csipet fűszer, vagy egy csésze finom tea, és máris közelebb a gyógyulás!

1. Fokhagyma: a nátha és az influenza elleni védekezés csodafegyvere. Több kutatás is kimutatta, hogy vírus-, baktérium- és gombaölő hatással bír. Az egyetlen ellenjavallat: ha véralvadásgátló szert szedsz, vagy műtétre készülsz, beszéld meg az orvosoddal, mennyit fogyaszthatsz belőle.

2. Gyömbér: a világszerte kedvelt, pikáns ízű fűszernövény az émelygés legkiválóbb ellenszere. Segíti az emésztést, és szintén képes elpusztítani a kórokozókat. Fűszerezd vele az ételeidet, vagy rágcsáld cukrozott formában – de erről is beszélj az orvosoddal, ha véralvadásgátlót szedsz, vagy műtétre vársz.

3. Chilipaprika: a csípős chili könnyeztető, légúttisztító hatását bármikor kipróbálhatod, ha kapar a torkod. Az apró erőspaprika gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, így enyhíti a légúti gyulladások tüneteit.

4. Borsmenta: a mentatea természetes mentol-tartalmával szabadítja fel a bedugult orrot – ha napközben ezt iszogatod, kevesebb orrcseppre lesz szükséged. Ha lázas vagy, hűtő hatása segíthet, de a felkavarodott gyomrot is megnyugtatja. Ha nem szereted a mentateát, szórj néhány mentalevelet a gyümölcssalátádra.

5. Kamilla: a nátha megzavarja az álmodat, pedig ilyenkor igazán nagy szükséged lenne a pihenésre. A kamilla megnyugtatja a gyomrot, és ellazítja a testet és a lelket. Enyhe izomlazító hatásánál fogva a meghűléssel járó végtagfájdalmakat is csökkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top