Életmód

3 csendes energiarabló – lehet, hogy miattuk vagy fáradt?

Már a munkaidő elején ledőlnél az íróasztalodra? Amikor hazaérsz legszívesebben azonnal elaludnál? Lehet, hogy nem is a munkád a hibás. Nézz utána, nem rabolja-e valami az energiádat úgy, hogy szinte észre sem veszed!

1. Felületes légzés: ha pihegve lélegzel, egyszerűen nem jut a szervezetedbe elég oxigén. Ha pedig a véredben alacsony az oxigén koncentrációja, hamar elfáradsz, ráadásul a vérnyomásod és a pulzusod is megemelkedik.

Mi a megoldás? Legalább naponta néhányszor vegyél mély lélegzetet, egészen a rekeszizmodból. Mielőtt például bemennél egy unalmas értekezletre, tedd a kezed a köldököd fölé, és lélegezz néhányszor a hasadba.

2. Rossz tartás: a görnyedt tartástól nem csak fáradtnak létszol, az is leszel. Ha ugyanis rossz a testtartásod, az izmaidnak, ízületeidnek, és általában véve az egész testednek sokkal többet kell dolgoznia.

Mi a megoldás? Ellenőrizd a tartásod: akár mozogsz, akár ülsz, akár állsz, a fejednek egyenesen a tested fölött kell lennie, nem előrébb. A füled pontosan a vállad fölött helyezkedjen el.

3. Túl sok zaj: a zaj stresszforrás, amely megmérgezi az életünket. Megemelkedik tőle a pulzusszám, a vérnyomás, az adrenalinszint. Ez a folyamatos feszült állapot pedig nagyon fárasztó.

Mi a megoldás? Kérd meg a hangosan telefonáló kollégát, vagy a zenét bömböltető gyereket, hogy halkabban élje az életét. Ha az éjszakai pihenésben zavar a zaj, vegyél füldugót, és igyekezz minden zajforrást megszüntetni a hálószobában (ilyenkor még a ventilátor surrogása is zavaró lehet). Ellenőrizd az ablakok szigetelését, hogy kiszűrd az utcai zajt, és tegyél fel vastag sötétítőfüggönyöket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top