Életmód

Serkenti az emésztést, védi a csontokat és a változó korban is segít – mi az?

Már az ókori Keleten is szerették: sok nép számára a békét és a szépséget jelképezte. Ma is érdemes édesség helyett inkább datolyát rágcsálni, mivel rostjaitól kalcium-tartalmáig számos hasznos tápanyaggal védi az egészséget.

A Közel-Kelet kedvenc gyümölcse már az egyiptomi sírok rajzain is szerepelt – itthon általában aszalt formában árusítják, ritkán lehet frissen kapni. Sokat tartalmaz a B-vitamincsalád tagjaiból, de kalcium, magnézium, foszfor és réz is van benne. Kálium- és ásványianyag-tartalma révén vértisztító hatású. Rostjai segítenek rendben tartani a gyomrot, serkentik az emésztést. A légzőszervek egészségét is óvja, kalciumtartalma pedig a csontok épségét őrzi.

A változó korba lépő hölgyeknek is kedvenc csemegéje lehet. Nagyon gazdag ugyanis a női nemi hormonokhoz hasonló növényi anyagokban, így kiegyensúlyozhatja az ebben az időszakban felborult hormonháztartást, sőt, ugyanezeknek az anyagoknak köszönhetően a mell- és a méhrák megelőzéséhez is hozzájárulhat. Cukortartalma azonban jelentős, így jó, ha a fogyókúrázók és a cukorbetegek inkább csak kis mennyiségben élvezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top