Életmód

Zöld, szőrös és nagyon egészséges, mi az?

A kivi az egészség és a fiatalság egyik őre. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, de a bőr szépségét is óvja, rosttartalma pedig a fogyókúrázók barátja.

A kiviben több a C-vitamin, mint a narancsban: 10 dekában 85 mg C-vitamin rejtőzik, míg kedvenc narancsszínű vitaminbombánk csak 50 mg-ot tartalmaz belőle. Jó, ha tudod, hogy naponta 60 mg-ot kell ebből a vitaminból elfogyasztanod, ráadásul nem is tudja raktározni a szervezet: vagyis minden nap újból és újból magadhoz kell venned. Ha szoptatsz, vagy dohányzol, tovább nő a vitaminszükséglet, napi 80-90 mg-ra is felmehet. Egy kivivel azonban kielégítheted ezt a szükségletet.

És hogy mire jó a C-vitamin? Először is jó barátja az immunrendszernek, ami ebben az influenza-veszélyes időszakban nagyon hasznos lehet. A bőröd feszességét is óvja, mivel serkenti a kollagén termelődését. A sebek gyógyulását is segíti, valamint a vas felszívódását is támogatja. Ráadásul az idegrendszer működésében is szerepet játszik.

Mindez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy szeressük a kivit, ám a gyümölcsnek további jó hatásai is vannak: rosttartalma enyhíti a székrekedést és hozzásegít a kellemes teltségérzethez, pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaz – épp ezért a fogyókúrázók szövetségeseként is beválik. Rosttartalma a magas koleszterinszintet is képes csökkenteni, magnéziumtartalma a hangulatodat javítja, káliumtartalma pedig a szív egészségét védi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top