Életmód

5 trükk hússütéshez

Közismert tény, hogy az égett húsokban rákkeltő hatású vegyületek halmozódhatnak fel. Vigyázz, hogy a roston sütött húsfélék valóban az egészségedet szolgálják - védd ki ezt a kockázati tényezőt!

Egyes szakértők szerint az úgynevezett heterociklusos aminok, amelyek az égett húsfélék aminosavaiból alakulnak ki, tízszer erősebb rákkeltő hatással bírnak, mint a környezet egyéb rákkeltő, szennyező anyagai. Épp ezért érdemes vigyázni, nehogy az egészséges, zsírszegény, roston sütött ételekből egészségkárosító eledel váljon. Mutatunk néhány trükköt.

1. Sütés előtt pácolj: ha a csirkemellet almaecet, olívaolaj, citromlé és fűszerek keverékében érleled sütés előtt, akár teljesen is elejét veheted az egészségtelen vegyületek képződésének. A kísérletek szerint ugyanis a páclé elszigeteli a húst a forró grilltől, és önmagában is csökkenti annyira a hús felületén a sütési hőmérsékletet, hogy a heterociklusos aminok ne alakulhassanak ki.

2. Ne süss túl magas hőmérsékleten: inkább tartson egy picivel tovább, amíg átsül a hús.

3. Ha nyílt tűzön grillezel, tegyél a hús vagy hal alá alufóliát, hogy védd az ételt a lángoktól. Így ráadásul azt is megakadályozhatod, hogy a zsír a tűzbe csöppenjen: a rákkeltő vegyületek ilyenkor is kialakulnak, és a füsttel együtt felszállnak az ételre.

4. A hamburgerpogácsa grillezése előtt nyomkodd ki a nedvességet a pogácsából. A vizsgálatok szerint így kevesebb az esély az egészségtelen anyagok kialakulására.

5. A pogácsákat fordítsd meg legalább percenként egyszer. Így nem forrósodik fel annyira a hús, hogy beinduljon a heterociklusos aminok képződése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top