Életmód

Folyékony kalóriabombák? Jobb, ha kerülöd őket!

Hitted volna, hogy átlagosan napi 400 kalóriát fogyasztunk el pohárból? Ráadásul ezek a kortyok nagyobb hatással lehetnek a vonalainkra, mint bármelyik szilárd étel.

A jó hír az, hogy ha kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz az italainkkal, máris rengeteget tettünk a fogyásért. De vajon hol érdemes elkezdeni?

Ezekből bátran ihatsz:

Tea: a világ legnépszerűbb itala a víz után. Nem is véletlenül: a zöld tea hatóanyagai például gyorsítják az anyagcserét, így a fogyásban is a segítségedre lehetnek. Akár a forró, akár a jeges változatra szavazol, a lényeg, hogy ne tegyél bele cukrot.

Kávé: a cukor nélküli kávéban alig van kalória, a cukros változattal azonban napi 200 kalóriát is lenyelhetsz. A legjobb, ha cukor nélkül, esetleg sovány tejjel fogyasztod, és napi 2-3 csészénél megállsz.

Ásványvíz: ebből viszont annyit ihatsz, amennyi csak jólesik. A palackon mindig ellenőrizd az ásványianyag-tartalmat, és válaszd a nátriumszegény fajtákat.

Ezekkel legyél mértékletes:

Tej: napi három pohár sovány tej a kutatások szerint segít a fogyásban: a kalcium és a leucin aminosav együtt ugyanis zsírégető hatású, és mindkettő ott van a tejespohárban. A szójatej ugyanilyen hatásos, de fontos, hogy akár tehéntejet, akár szójatejet iszol, a zsírszegény változatra szavazz, különben hamar felszökik a kalóriaszámláló.

Alkohol: számos más, ártalmas hatása mellett rengeteg kalóriát tartalmaz. Ha mindenképp innál egy pohárral, kérj egy pohárka száraz fehérbort, és fogyassz mellé bőven ásványvizet.

Gyümölcslevek: a dobozos gyümölcsitalokban gyakran sok a cukor, de még a 100 százalékos gyümölcslevek is meglehetősen kalóriadúsak. Tölts egy fél pohárral, és öntsd fel ugyanennyi vízzel.

Diétás kóla: a kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek nyakló nélküli fogyasztása serkenti a cukor utáni vágyat. Ha valami szénsavasat innál, önts fel egy kis gyümölcslevet szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top