Életmód

3 téli hiedelem – te is elhiszed őket?

Az előző generáció feltétlenül hitt ezekben a mítoszokban - a kutatások azonban arra utalnak, hogy kevés bennük az igazság.

Hiedelem : Hordj sapkát, mert a fejeden keresztül veszíti a tested a legtöbb hőt.

Mi az igazság? Sapkát hordani tényleg hasznos dolog, bár nem a fejeden keresztül veszíted a legtöbb hőt (csak körülbelül 10 százalékot, a testfelülettel arányosan). Ám az érzés gyakran valóban olyan, mintha itt szökne ki a meleg a testünkből, mivel az arcunk ötször olyan érzékeny a hőmérsékletváltozásokra, mint a többi terület – így még akkor megkapjuk a figyelmeztetést, hogy vegyünk fel egy pulóvert, amikor a test egésze nem hűlt ki túlzottan.

Hiedelem : Ha kimész a hidegbe, megfázol.

Mi az igazság? A náthát és az influenzát vírusok okozzák, nem pedig a hideg. Egy kísérletben a kutatók vírusokat juttattak két csoportnyi ember orrába. Az egyik csoportot ezután kiküldték a hidegbe, de ebben a csoportban sem betegedtek meg többen, mint abban, amelyik a meleg szobában ült. A  hideg kitágítja az ereket, így lehet, hogy folyni fog az orrod, de ettől még nem leszel fogékonyabb a vírusokra.

Hiedelem : Náthásan egyél sokat, lázasan inkább diétázz.

Mi az igazság: Ez a mese csak félig mese: náthásan tényleg jót tesz az immunrendszerednek a tápláló étel. Ha viszont lázas vagy, az anyagcseréd felpörög, így több energiára van szüksége a szervezetednek, hogy megküzdjön a fertőzéssel. Vagyis akármilyen tünetektől szenvedsz, igyál sok folyadékot, és egyél tápláló ételeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top