Életmód

Sokat eszik, mégis vékony marad – mi lehet a baj?

Bár világszerte egyre többen szenvednek cukorbetegségben, még mindig elég sok a tévhit körülötte. Például kevesen tudják, hogy az úgynevezett fiatalkori cukorbeteg nem csak az ifjakat érintheti. Ezzel szemben az időskorinak is nevezett diabétesz könnyen megelőzhető lenne…

A cukorbetegség, cukorbaj (diabetes mellitus) olyan összetett anyagcsere-zavar, aminek hátterében az inzulint termelő hasnyálmirigy szigetsejtek működésének zavara vagy hiány áll, aminek következtében részleges vagy teljes inzulintermelés csökkenés vagy az inzulin hatásának hiánya észlelhető. Annak ellenére, hogy elsődlegesen a szénhidrát-anyagcserét érinti, a zsír- és fehérje-háztartás egyensúlyára is kihatással van.

Nem csak a fiatalokat érinti

A köznyelvben használt fiatalkori cukorbetegség esetében az 1-es típusú diabétesz mellitusról van szó, ami a leggyakrabban a hasnyálmirigy sejtek autoimmun eredetű pusztulásából kifolyólag csökkent inzulintermeléssel és már a diagnózis idején is kifejezetten magas vércukorértékekkel jár. Nevével ellentétben, nem csak fiatal korban fordulhat elő, annak ellenére, hogy leggyakoribb megjelenése valóban erre az időszakra tehető.

Elhízás és mozgásszegény életmód

Az inzulinpumpa

Ez egy apró, személyhívó-méretű készülék, amely a nap minden órájában inzulint szállít, épp úgy, mint az egészséges hasnyálmirigy. Jelenleg ez a legfejlettebb módszer a precíz és szabályozható inzulinadagolásra. A használók saját maguk programozhatják a pumpát, hogy változó arányban adagolja az inzulint, alkalmazkodva a mindenkori szükségletükhöz. Az inzulin adagolása néhány gomb megnyomásával végezhető. Ez egy külsőleg alkalmazott eszköz, nem ültethető be a szervezetbe. Tartalmaz egy tárolófecskendőt 2-3 napi inzulinnal feltöltve, amely egy úgy nevezett infúziós szereléken keresztül áramlik. A szerelék egy vékony, egyszer használatos csőből és egy finom kanülből áll, melyet a bőr alatti zsírszövetbe kell szúrni. Az infúziós szereléket a beteg két-háromnaponta cseréli ki.

másik, szintén közismert diabétesz forma az időskori. Ebben az esetben a hasnyálmirigy sejtek átmeneti túlműködése után kialakuló inzulintermelés-csökkenés észlelhető. Hasonlóan az előző formához, a közhiedelemmel ellentétben, nem csupán a nevében szereplő idősebb korban, hanem egyre inkább gyermekkorban is előfordul napjainkban. Kialakulásában szerepet játszik az elhízás, amiben a nem megfelelő táplálkozásnak és a mozgásszegény ételmódnak egyaránt szerepe van.

A három P-tünet

A gyermekkori 1-es típusú diabetes mellitus diagnózisa nem köthető sem túlsúlyhoz, sem terhességhez. Bár a vércukorértékek hasonlóan alakulnak az időskorihoz, ebben az esetben a diagnózis idején már jócskán emelkedett értékeket látunk. Épp ezért jó tudni, hogy a fiatalkori diabétesz jellegzetesen sovány testalkattal társul, az érintettek annak ellenére is fogynak, hogy étvágyuk jó. A megemelkedett vércukorszint miatt a vizelettel is ürítik a cukrot, és ezáltal a folyadékvesztésük is fokozódik, ami szomjúságot okoz, így kialakul az úgynevezett „három P” tünet együttes: a polifágia (sok evés), poliuria (fokozott vizeletürítés, gyakran este és éjszaka) és a polidipszia (sok ivás). Ezek a tünetek kelthetik fel a szülőkben a gyanút. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a hasnyálmirigy sejtek pusztulásáról van szó, a terápia ennek a funkciónak a pótlása, ami csak inzulin adásával lehetséges. Ennek bejuttatási módja napjainkban is a bőr alá fecskendezés.

Fontos az életmódváltás

Emellett az étrend átalakítása is segíti a vércukoregyensúly visszaállítását. Ehhez azonban nem a fogyókúrázni kell, hanem életmódváltás, az egészséges táplálkozás kialakítása a megfelelő út. A natív cukrok (szőlőcukor, nádcukor, répacukor) fogyasztása bizonyos esetekben megengedett, de a mindennapokban első lépésben kerülendő. A mozgás vércukorcsökkentő hatását a gyermekkorban is pozitívan tudjuk kihasználni, főleg, ha a kicsik fokozott mozgásigényét kiaknázzuk. A kezdeti időszak csökkenő inzulinigénye sok szülőben téves reményeket kelthet, hiszen a diabétesz első szakában minden esetben észlelhető egy hosszabb-rövidebb ideig tartó – szakszóval mézeshetek periódusának nevezett – időszak, ami a test saját inzulintermelésének átmeneti emelkedésével jellemezhető, ami a kívülről bejuttatott inzulin mennyiségének csökkentéséhez vezethet.

„A gyermekdiabetológiával foglalkozó szakemberek teljes meggyőződéssel vallják, hogy a diabétesz nem betegség, hanem állapot, ami kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal teljes életet biztosít minden érintett számára – jelentette ki dr. Felszeghy Enikő. – Nagyon fontos az odafigyelés és a családok pozitív hozzáállása sokban segíthet a mindennapok megkönnyítésében. Ha emellett a társadalom széles rétege is ismerné az egyre több gyermeket és így egyre több családot is érintő cukorbetegség jellegzetességeit, a gyermekek és családjaik élete is sokkal teljesebb lehetne.”

Néhány tipp, hogy megelőzzük a diabéteszt:

• A túlsúlyosak csökkentsék a bevitt zsír és kalória mennyiséget, ugyanakkor kerüljék a túl alacsony kalóriát engedélyező vagy a fehérjedús táplálkozásra épülő fogyókúrákat.
• Gondoskodjunk a rostokban gazdag táplálkozásról, válasszunk teljes kiőrlésű termékeket.
• Mozogjunk rendszeresen, legalább két és fél órát hetente.
• Fokozottan figyeljünk a következő jelekre: állandó szomjúság- és éhségérzet, fáradtság, fokozott vizeletürítés – különösen az éjszakai órákban -, nehezen gyógyuló sebek, súlyvesztés, homályos látás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top