Életmód

3 rossz szokás, amit könnyedén elhagyhatsz

Nehéz lemondanod néhány egészségkárosító szokásról? Megmutatjuk, hogyan könnyítheted meg a leszokást!

Egy korty koffein:
Ha a kávéfüggő nem kapja meg az „adagját”, megfájdul a feje, és fáradtság lesz úrrá rajta. Az állandó kávészürcsölés viszont kikészíti az idegrendszert, ráadásul a cukorbetegség kockázatát is növeli.

Hogyan szokj le? Fokozatosan csökkentsd a koffeinadagodat: az erős kávét például keverd koffeinmentessel, és egyre növeld a koffeinmentes arányát. Hagyd el a kólát és az energiaitalokat, vagy állj át a zöld teára.

Egy alkalmi cigi:
Az alkalmi dohányosokban nem alakul ki nikotinfüggőség, őket inkább az alkalom és a társaság csábítja dohányzásra. Pedig akkor is mérgezed magad, ha havonta csak néhány szálat szívsz el. Már egyetlen cigaretta is árt az ereidnek.

Hogyan szokj le? Helyettesítsd valamivel a cigarettát, például mindig legyen a kezedben egy toll vagy egy koktélkeverő, ha társaságban vagy. A rágógumi pedig a szádat foglalja le.

Egy zacskó chips: Egyszer-egyszer belefér, hogy leülj a tévé elé egy zacskó rágcsálnivalóval, ha azonban minden este ez a program, akkor hamarosan súlyos kilókban mérheted az eredményt. Ne így vezesd le a napi stresszt: a kutatások szerint ugyanis a hosszas tévénézés az időskori Alzheimer-kór kockázatát is növeli.

Hogyan szokj le? Nézd meg a tévéműsort, és állítsd be a videót, hogy felvegye a kihagyhatatlan műsorokat. Ha áttekered a reklámokat, körülbelül a negyedével kevesebbet ülsz a tévé előtt. Hetente legalább háromszor szervezz házon kívüli programot: találkozz a barátaiddal vagy menj sportolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top