Életmód

5 alapszabály az egészséges étkezéshez

Mielőtt belefognál a következő "gyorsdiétába", inkább gondolkozz el, nem volna-e elég, ha egy kicsit átalakítanád az étkezési szokásaidat. Ha ezt az öt alapszabályt betartod, nem kell éhezned, viszont hamarosan kilókban mérheted az eredményt.

1. Hajts az ízre! A fogyókúrás étel nem egyenlő az íztelennel: használd bőségesen a friss zöldfűszereket, az egzotikus ízesítőket, vagy a citrusokat – észre sem fogod venni, hogy fogyasztó ételt eszel.

2. Gondolkozz, és élvezd az ételt! Mielőtt levennél az áruház polcáról egy élelmiszert, vagy megrendelnél egy fogást az étteremben, gondolkodj: ne azt válaszd, amit a szokás diktál, hanem mérd fel, milyen tápanyagokat és hány kalóriát tartalmaz. Légy biztos benne, hogy amit választottál, finom – nyugodtan légy egy kicsit sznob!

3. Tartsd kordában az adagokat! A kalóriabevitel csökkentésének legegyszerűbb módja nem az, ha megtiltod magadnak bizonyos ételek fogyasztását, hanem az, ha mérsékeled az adagok méretét. És nem kell mindent megenni, ami a tányérodra került!

4. Használd a jó zsírokat! Nem minden zsiradék rossz: a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok például jót tesznek a szervezetednek, ha mértékletesen használod őket (a visszafogottságra a kalóriatartalmuk miatt van szükség). Az állati zsiradékokat viszont jobb, ha kerülöd.

5. Válaszd a finomítatlant! Különösen, ha gabonáról van szó: edd a barna rizst a fehér helyett, a teljes kiőrlésű tésztát a finomított lisztből készült helyett. Több benne a rost, a B-vitamin, a magnézium, a cink, és még számos tápanyag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top