Életmód

Erősíti az immunrendszert, óvja a májat, és megelőzi a rákot – csodaszer a konyhádban

A paradicsomot elsősorban az íze miatt kedveljük, pedig gyógynövényként sem elhanyagolható: különösen a májra gyakorol jó hatást, de rákmegelőző hatását is egyre több kutatás igazolja.

Rengeteg benne a béta-karotin, azaz az A-vitamin elővitaminja, amely segít karban tartani az immunrendszert. Az A-vitamin a bőrnek is jót tesz, különösen a napsugarak okozta károsodások kivédésében hatékony. Káliumtartalmának köszönhetően tisztítja, méregteleníti a szervezetet, így tehermentesíti a májat. Tomanin nevű alkaloidját a gyógyszeripar gombás betegségek, gyulladások elleni kenőcsökben használja fel. A-, C- és E-vitamin tartalma a szabad gyökök romboló hatásától óvja a szervezetet, míg a likopin nevű antioxidáns kimondottan rákmegelőző hatású vegyület, amely ráadásul a bőr öregedése ellen is véd. Ebből az erőteljes antioxidánsból furcsa módon nem a nyers, hanem a főtt paradicsom tartalmazza a legtöbbet – ez jó hír az olaszos mártások kedvelőinek! Külsőleg is tisztítja a testet: a nehezen gyógyuló sebek egyik hatásos népi gyógymódja a paradicsom-pakolás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top