Életmód

Elfeledett gabonaféle: Szépíti a bőrt és energiát ad

Az egyik legrégebben termesztett gabonafélénk mára szinte kiszorult az étrendünkből. Nagy kár, mert a köles telis-tele van értékes tápanyagokkal!

A táplálkozástudomány szakértői szerint a köles valóságos csodaszer, annyira  gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Héjában és a héj alatti területen rengeteg B-vitamin található, míg csírája E-vitaminban bővelkedik. Vas-, fluor- és kalcium-tartalmának köszönhetően szépségünk és egészségünk kiváló őre: erősebbé teszi a körmöt és a hajat, de az apróbb bőrhibákat is eltünteti, sőt a benne levő fluor a fogainkat is óvja a szuvasodástól. Kalcium-tartalma a csontok épségét védi. Rostjai eltelítenek, mérséklik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, és serkentik a bélműködést, ezzel együtt pedig a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Valóságos energiabomba, magnézium- és foszfortartalma miatt a krónikus fáradtság természetes gyógyítására is kiváló. Gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Fogyasztás előtt meg kell főzni, de édesen (pl. diófélékkel, kókuszreszelékkel) és sósan (zöldségekkel, húsfélék köreteként) is elkészíthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top