Életmód

Vége az édes életnek? – 6 dolog, amivel helyettesítheted a cukrot!

Felfalja a szervezet tápanyagait, le-föl ugráltatva a vércukorszintet, túlpörgős állapotot vagy ingerlékenységet előidézve. Kell ez neked? Persze hogy nem! Cseréld le a cukrot, eláruljuk, mire!

A cukor élettani szempontból nem tartozik a szükséges, létfontosságú táplálékaink közé, igazából nem más, mint szénhidrát. Ráadásul számos betegség forrása is lehet: elhízás, cukorbetegség, emésztőrendszeri megbetegedés, szívinfarktus stb. Ezek általában mind a magas vércukorszint következményei. A fehér cukor elhagyása jelentősen javítana az emésztési zavarokkal küzdők statisztikai arányán, ráadásul kevesebb károsodás érné a vékony- és vastagbelet, amelynek a problémája már népbetegségnek számít idehaza.

Vége az édes életnek? - 5 dolog, amivel helyettesítheted a cukrot!

Téves az az elképzelés, hogy ha száműzzük a cukrot az életünkből, akkor örökre búcsút kell mondanunk az édes ízek élvezetének. Bár nem könnyű megszabadulni tőle, ugyanis szinte drogként hat szervezetünkre. Sokféle természetes alapú édesítőanyag létezik, amellyel ízesítheted a kávét vagy a süteményeidet. Itt van a juharszirup, a malátaszirup, az agávé, a stevia vagy a méz. Ezek sokkal természetesebb hatásúak és édesebb ízűek, mint a mesterséges cukorpótlók, ráadásul tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek védik és erősítik szervezetünket.

Dietetikus szakértőnk, Oczella Márta véleménye:

„A fehér cukor lényegében luxuskalória, csak energiát adó étel. Ha elhagyjuk táplálkozásunkból, már ezzel az apró trükkel sokat tettünk a testsúlycsökkenésünk érdekében. Annál jobb egy édesítőszer, minél kevesebb átalakulási, feldolgozási folyamaton megy keresztül. A cikkben említett alternatív édesítők nagyon jó összetételűek, a cukorhoz képest magasabb a nyomelem- és ásványianyag-tartalmuk. Forró italokba azonban ne keverjük bele őket, mert veszíthetnek értékes anyagaikból. Új édesítő bevezetésekor érdemes a fokozatosság elvét betartani, már csak az esetleges allergiás tünetek kiszűrése miatt is. Ennek veszélye különösen a méznél állhat fenn!”

Ha bármilyen kérdésed van a táplálkozással vagy a fogyókúrával kapcsolatban, kérdezd szakértőnket! »

Mire cserélheted le?

1. Agávészirup: A mexikói agávénövény a tequila egyik alkotóeleme, ebből készítik a 100%-ban természetes alapú édesítésre használt szirupot. Glikémiásindex-értéke alacsony, ezért a legtöbb fogyókúrába is jól beilleszthető, sőt még diabetikus étrendbe is ajánlják. Gazdag vitaminokban (B, C, D, E), kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, szelénben, foszforban és krómban. Édességi ízfokozata nagyjából a mézével megegyező: egy kiskanál virágméz egy kiskanál agávésziruppal helyettesíthető.

2. A juharszirup: Nem terheli meg az emésztést annyira, mint a cukor, és számos fontos vitamint (B2-, B5-, B6-vitamin, folsav, biotin, A-vitamin), aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz. A koncentrátumot a juharfa nedvéből készítik. Minél sűrűbb, annál sötétebb a színe, fanyarabb az íze és magasabb az ásványianyag-tartalma. Fogyókúrázók viszont óvatosan adagolják, mert magas a glikémiásindex-értéke.

A juharszirup számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A juharszirup számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

3. Gabonaszirupok (rizsből, barna rizsből, árpából): Talán ezek a növényi eredetű szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. Lassan emésztődnek, és nem emelik meg olyan hirtelen a vércukorszintet, mint a fehér cukor. A barnarizs-szirup az egyik legegészségesebb természetes édesítőszer, nagy mennyiségben jelen van benne a B-vitamin-család, és bővelkedik más ásványi anyagokban is. Íze a karamelláéhoz hasonlít. Feleannyira édes, mint a cukor vagy a méz, ezért a megszokott ízfokozat elérésére kicsit többet kell belőle használni.

4. Méz: A jó  minőségű méz tartalmaz enzimeket, aminosavakat, és igen magas a vitamintartalma is (B1, B2, B6, C, E). Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, nyugtató és baktériumölő hatású, kitűnő energiaforrás. A legjobb minőségűnek azokat a mézeket tartják, amelyeket csak egyfajta virágról gyűjtöttek a méhek. Az akácméz talán a legédesebb, 42%-os a gyümölcscukor-tartalma. Magas cukortartalma miatt azonban fogyasztása fogyókúrás étrendben nem ajánlott.

Vége az édes életnek? - 5 dolog, amivel helyettesítheted a cukrot!5. Nádmelasz: A nádcukorgyártás termékeként keletkezik. Megmarad magas ásványianyag-tartalma (kálium, kalcium, magnézium, cink, réz, vas, foszfor, króm), és bővelkedik vitaminokban és esszenciális aminosavakban.

6. Stevia: A dél-amerikai indiánok növénye olyan természetes édesítőszer, amelynek a kivonata akár 300-szor is édesebb lehet a cukornál, édesítésre néhány csepp is elegendő belőle. Magas a C-, A-vitamin-, valamint cink-, vas- és magnéziumtartalma, de tartalmaz még P- és E-vitamint, béta-karotint is. Cukorbetegek is fogyaszthatják, gombaölő hatása miatt fogyasztható Candida-kúra alatt.

Hogyan válts?

Először hagyd el a cukros üdítőket, szörpöket. Jöhet helyette frissen facsart citromból vagy narancsból készült limonádé vagy más friss gyümölcslevek. Kávédat, teádat ízesítsd valamilyen természetes édesítőszerrel. Aztán, ha megszoktad, következhet az édességek reformálása. Készítsd cukor helyett mézzel, nádmelasszal, agávésziruppal a süteményeket. Hamarabb megszokod az ízét, mint gondolnád, ráadásul hosszú távon még néhány kiló is észrevétlenül leszalad rólad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top