Életmód

Turbózd fel az anyagcseréd! – Három tuti tipp

Szeretnéd gyorsabban leadni a téli kilókat? Pörgesd fel az anyagcserédet, és máris menni fog minden, mint a karikacsapás!

Az anyagcsere sebessége részben a nemünkön és a génjeinken múlik, de az életmódunktól is sok függ: megfelelő táplálkozással és edzésprogrammal akár napi 5-600 plusz kalóriát is elégethetünk!

Reggel: igyál egy pohár hideg vizet!

Kezdd a napot egy pohár jéghideg vízzel: a szervezeted azzal is eléget néhány kalóriát, amíg testhőmérsékletűre melegíti a pohár italt. Ráadásul több kutatás is kimutatta, hogy azoknak, akik napközben legalább 8 pohár vizet megisznak, gyorsabb az anyagcseréjük, mint azoknak, akik csak négyet.

Délben: ebédelj egy kis fehérjét!

Ha minden étkezésed tartalmaz egy kevés fehérjét, könnyen fenntarthatod, sőt, megfelelő edzésprogrammal növelheted is az izomtömegedet. Az izom pedig nyugalmi állapotban is több kalóriát éget, mint a zsír. A javasolt adag:  étkezésenként 30 gramm fehérje, ami körülbelül egy csészényi zsírszegény túróval, vagy 10 dkg csont és bőr nélküli csirkemellel egyenlő.

Este: feküdj le korán!

Ha kevesebbet alszol a kelleténél, a szervezetedben felborul az étvágy és az energiafelhasználás szabályozásáért is felelős leptin és grelin hormonok egyensúlya. Egy vizsgálat szerint azoknak, akik napi 7 és fél óránál kevesebbet töltöttek ágyban, növekedett a testtömegindexe – az alváshiány tehát egyenes út az elhízás felé. Igyekezz naponta legalább 8 órát aludni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top