Életmód

5 ok, amiért jó kávézni

Bár a kávénak gyakran keltik rossz hírét, nem olyan ártalmas az egészségre, mint hittük. Mutatunk néhány okot arra, hogy nyugodtan elkortyold. A mértékletességről persze ne feledkezz el!

  • A Harvard egyetem kutatói több mint 193000 ember vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál jelentősen kisebb volt az időskori, kettes típusú cukorbetegség esélye, mint azoknál, akik soha nem fogyasztottak ilyen serkentőt.
  • A kávé kiváló antioxidáns-forrás, egy adagban több antioxidáns van, mint ugyanennyi áfonyában. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatása magyarázza azt is, miért jó hatású a kávé a szervezet gyulladásaival kapcsolatban álló betegségek esetén.
  • Egy másik amerikai kutatás szerint azoknál az egészséges 65 év fölöttieknél, akik napi négy csészénél több koffeintartalmú italt (elsősorban kávét) fogyasztottak, 53 százalékkal kisebb volt a szívbetegségek kockázata, mint a kávéivást mellőzőknél.
  • A kávé vízben oldódó rostot tartalmaz, amely képes csökkenteni a koleszterinszintet. Persze óriási hatást ne várjunk tőle, mivel a rosttartalma nagyon kicsi, csészénként mindössze 1 gramm.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top