Életmód

Lehet, hogy az eper nem is gyümölcs?

Se nem gyümölcs, se nem zöldség - a kertészeti szakértők maguk sem tudják, hová sorolják az epret. De ez a finomság nem csak ezért kuriózum...

A hivatalos besorolás szerint gyümölcsnek a növények lédús, húsos magházát nevezik, minden más zöldség – éppen ezért vannak olyan országok, ahol a földiepret zöldségnövényként tartják számon.

De akárhová is soroljuk ezt a zamatos finomságot, mindenképp jót tesz a szervezetnek: több mint 300 bioaktív anyagot tartalmaz. Sok benne a C-vitamin, 15 dekával már fedezhetjük napi szükségletünket. Ez a vitamin a bőrnek is komoly szövetségese, mivel serkenti a kollagén termelését, és ezzel óvja a bőrünk feszességét. Az eperben szintén megtalálható E-vitaminnal együtt az infarktus megelőzésében segít, mivel csökkenti a koleszterinszintet. A cinkkel együtt pedig az immunrendszer működését támogatja.

Az eper ráadásul kiválóan tisztítja, méregteleníti a szervezetet, serkenti a máj és a vese működését. Polifenol-tartalma antioxidáns hatású.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top