Életmód

A bőrtisztítás és bőrápolás fejlődése

A szappant már az ősi kultúrákban is alkalmazták, ekkor még faggyúból és hamuzsírból készült. A faggyúból főzött szappanok azonban nem voltak jó illatúak, így különböző anyagokkal illatosították őket. A hagyományos szappan, amelynek fő hatóanyagát zsírok és olajok elszappanosításával nyerik, 1886-ban terjedt el. William Hesketh Lever angol iparos ugyanis ebben az évben alapította meg szappangyárát. A növényi olajokból készült szappan már sokkal kellemesebb illatú és jobban habzó volt elődeinél.

A bőrtisztítás és bőrápolás fejlődéseA 1950-es években a hagyományos szappanok után megkezdődött a pipereszappanok ipari gyártása is. A pipereszappanokról érdemes tudni, hogy pH-értékük általában 9-10 között van, ami átmenetileg árt a bőr savköpenyének, oldja annak zsírtartalmát. A pipereszappant régen akkora becsben tartották, hogy szívesen használták ruhák között illatosítóként is.

Később az 50-es években glicerint adtak a szappanhoz hidratáló anyagként. A glicerin segít bőrünk természetes nedvességének megőrzésében azáltal, hogy megköti és benntartja a bőr rétegeiben található vizet. A glicerines szappanok pH-értéke általában 8,5 körül van,.

1957-ben a Dove forradalmasította a szappangyártást. Az ¼ rész hidratálókrémnek és semleges pH-értékének köszönhetően a Dove nem szárítja a bőrt, mint a hagyományos szappan*. Alapanyagát még a második világháború idején fejlesztették ki, sebek és égési sérülések tisztítására használták.

Napjainkban a tusfürdők használata a leginkább elterjedt. A 90-es évek sikertörténete a tusfürdő, ami számos illatban, színben és funkcióban kapható a boltokban. Egyes tusfürdők összetevői között olyan olajok, hidratáló anyagok, vitaminok találhatók, amik bőrünket táplálják és kímélik a mindennapos tisztálkodás során. A legújabb forradalom a bőrápolás terén éppen most zajlik: a Dove új, bőrazonos lipideket és glicerint tartalmazó tusfürdőcsaládja már hét nap alatt puhábbá és simábbá varázsolja bőrünket**.

A bőrtisztítás és bőrápolás fejlődése


* Hagyományos szappan: fő hatóanyaga zsírok és olajok elszappanosításával készül.

** A fogyasztói tesztben részt vett 317 nő 68%-a szerint. 2008. november-december, Nagy-Britannia.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top