Életmód

A boldogság 4 jele

Az, hogy boldogan éled az életed, vagy savanyú arccal sétálsz át rajta, nemcsak a géneken és a neveltetéseden múlik, hanem az életmódodon is. Mutatunk négy olyan tényezőt, amely arra utal, hogy minden esélyed megvan a boldogságra.

Vidám diák voltál: egy új amerikai kutatás szerint azoknál a diákoknál, akik a legszélesebb mosollyal szerepeltek az iskolai évkönyvekben és a tablókon, évtizedekkel később ötször kisebb volt a válás esélye. A boldog emberek ugyanis valószínűleg később is kellemes társaságot jelentenek életük párjának.

Nem ragadsz a tévé elé: egy 34 év adatait összesítő, 45 000 ember részvételével készült amerikai felmérés szerint a boldog emberek átlagosan 30 százalékkal kevesebbet töltenek a televízió előtt, mint mások – ezt az időt inkább kapcsolatok építésére, olvasásra, vagy vallásuk gyakorlására fordítják, vagyis olyan tevékenységekre, amelyek az egészségüknek és a hangulatuknak is használnak.

Kiteszed a polcra az ajándékaidat: azok, akik a szép pillanatokról készült fotókat és az emléktárgyakat látható helyen tartják, jobban értékelik az életüket,  és általában is boldogabbak – mondja egy amerikai pszichológiaprofesszor, Sonja Lyubomirsky. Az ilyen apró emlékek ugyanis felidézik, hogy igenis képes vagy a boldogságra, és azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy hamarosan újra átélhetsz egy hasonlóan szép pillanatot.

Rendszeresen sportolsz: dán kutatók szerint azok, akik a rendszeres mozgást életük részévé teszik, kevésbé feszültek, és elégedettebbek az életükkel, mint a mozgásszegény életmódot folytatók – akár 70 százalék is lehet a különbség. Azok, akik mértékletes sportolásba kezdtek, szinte azonnal érezték az érzelmi állapotuk javulását  – a vizsgálatban már napi 17-34 perc mozgás is eredményes volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top