Életmód

3 tuti tipp, hogy óvd a mosolyod!

A fogaid épsége nem csak hiúsági kérdés: az elhanyagolt fogproblémák súlyos károkat okozhatnak a szervezetednek. De talán nem is gondoltad, hogy így is megvédheted a mosolyodat...

1. Fogyassz elegendő C-vitamint! A C-vitamin nemcsak a bőrödnek fontos, hanem a fogínyednek is. Aki napi 60 mg-nál kevesebbet fogyaszt belőle, annak 25 százalékkal nagyobb az esélye a fogínybetegségekre, mint azoknak, akik napi 180 mg-ot is a szervezetükbe juttatnak. Ha figyelembe veszed, hogy egy pohár narancslé, vagy egy egész narancs több mint 80 mg C-vitamint tartalmaz, beláthatod, hogy nem is olyan nehéz kielégíteni a napi szükségletedet!

2. Néhány ital és a fogmosás nem fér össze! Miután üdítőitalt, vagy más savas italt fogyasztottál, ne mosd meg azonnal a fogadat. Az italodban levő savak és a fogmosás dörzsölő hatása tönkreteheti a fogzománcodat. Inkább igyál pár korty vizet, vagy rágcsálj egy kis ideig rágót, hogy aktiváld a savakat közömbösítő nyálat.

3. Moss fogat úszás után! Amikor úszni mész, ne felejtsd otthon a fogkefédet! Egyes kutatások szerint ugyanis a klóros víz árt a fogzománcnak: a klór ugyanis savas kémhatásúvá teszi a vizet. Egy óra úszás után a teendő ugyanaz, mint a savas italok esetében: igyál egy pohár vizet, vagy rágcsálj rágógumit, majd moss fogat és használj fluorid-tartalmú szájvizet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top