Életmód

Facebook kérdés: visszajelöljük a főnököt?

Megválogathatod, ki látja a tevékenységedet a Facebookon - megmutatjuk, hogyan! Így nem kell megsértened például a főnöködet azzal, hogy elutasítod a bejelölését, mégis titkos marad a bulifotód.
Nemrégiben lépte át a hazai Facebook felhasználók száma az egymilliót. Az utóbbi pár évben az “ős-fészbukkerek” úgy érezték, ide lehet menekülni az iWiW – és vele együtt a sarki fűszeres meg a szomszédasszony – elől. Mostanában viszont már a mondás járja: “a Facebook az új iWiW”.

Lassan már itt is mindenki fent van. Ennek megvannak a jó és a rossz oldalai is. Változó, hogy ki milyen ismeretséget érez kellemetlennek. Van, aki az általános iskolai osztálytársaival nem akarja megosztani a mostani életét. Van, aki attól tart, a főnök előtt lesz ciki a napi ötszöri aratás a Farmville-en. Van, aki a családot szereti elkülöníteni, Winkler Róbert például így fogalmazott Twitteren: “Azt hiszem, eldöntöttem: nem igazolom vissza anyámat a facebookon. Ennyi erővel átjárhatna hozzám takarítani is. Inkább átjárok én ebédelni.”

Ilyenkor viszont ott a kellemetlenség: most utasítsuk vissza? Vagy hagyjuk függőben? Arról végül is nem fog visszaigazolást kapni Janka néni, a hatod-nagynénéd, hogy nem fogadtad el az ismeretséget a közösségi oldalon. Épp ellenkezőleg: a Facebookon akkor kapunk levelet, amikor valaki elfogadja a felkérésünket. Nincs is olyan beállítási lehetőség, hogy arról is kapjunk értesítést, ha valaki az “elutasítás” gombra bök. Tehát ezzel közvetlenül nem kerülsz ciki helyzetbe, de Janka néninek azért előbb-utóbb fel fog tűnni, hogy a kedvenc hatod-unokahúga nincs az ismerősei között.

Ha tehát azt szeretnéd, hogy a kecske is jóllakjon (Janka néni ne sértődjön meg), és a káposzta is megmaradjon (ne lássa Janka néni, hogy mojito-t ittál a céges bulin), akkor állítsd be, ki mit láthat a profilodból! Viszonylag egyszerű megoldani, és csak egyszer kell hosszabb időt rászánni.

A Profilok/Adatvédelmi beállításokon belül, témakörökre lebontva találod a lehetőségeket, ahol kiválaszthatod, melyik adatodat, tevékenységedet ki láthatja. Rengeteg hasznos dolog van itt különválasztva, a legfontosabbak talán a fotók és a bejegyzések, ezeket az Adatlap információkon belül találod. (Farmville és egyéb játékok rajongóinak az “Alkalmazások és Weboldalak” részlegen belül, az “” menüpontot ajánljuk figyelmébe.)

 
Facebook tipp: rejtsd el a titkokat a főnök elől!
 
Itt a legördülő menüben alapból csak az ismerősök, ismerősök ismerősei és a “mindenki” lehetőség közül választhatsz.
 
Facebook tipp: rejtsd el a titkokat a főnök elől!
 
De a testreszabás opcióra kattintva már neveket is beírhatsz. Több nevet is kiválaszthatsz, a kijelölés itt már értelemszerűen megy.
 
Facebook tipp: rejtsd el a titkokat a főnök elől!

 

Hasznos lehet, ha tudod, hogy az egyes bejegyzéseidnél is beállíthatod, ki láthatja őket. Ehhez már nem kell mélyre ásnod a menüben. Amikor elkezded gépelni az üzenőfali bejegyzésedet a főoldalon található dobozban, a megosztás gomb melletti kis lakatra kattintva hasonló legördülő menüt hívhatsz elő. Fontos, hogy még bejegyzés elküldése előtt állítsd be, ki láthatja! Utólag nem változtathatsz rajta ugyanis.
 
Facebook tipp: rejtsd el a titkokat a főnök elől!

 

Ha sok embertől szeretnéd mindenféle tartalmadat megóvni, akkor létrehozhatsz listákat is, erre már egy másik menüponton belül van lehetőség, de erről később fogunk mesélni.

Természetesen az ilyen jellegű tippekkel senkit nem szeretnénk arra bátorítani, hogy ész nélkül nekiálljon letiltani a jankanéniket. Mi csak a lehetőséget mutattuk meg, mindenkinek saját döntése, mihez kezd vele. Tulajdonképpen a Winkler Róbert-féle hozzáállás a legtisztább, legőszintébb. De a tapintat sokszor a mindennapi életben is rávisz minket némi “ferdítésre”. Kivel nem fordult elő, hogy összefutott az utcán Janka nénivel, kedvesen mosolyogva végighallgatta a “emlékszem, mikor ekkora voltál, milyen szépen rajzoltad a fecskefarkat”-jellegű monológot; aztán két nap múlva egy kávé mellett elmesélte a lányoknak, hogy összefutott Janka nénivel, és jól lefárasztotta?

Arról tehát, hogy hogyan lehet listákat létrehozni, és milyen remek dolgokat lehet a listákkal művelni, egy következő cikkben írunk. Szintén ki fogunk majd térni olyan népszerű, Facebookkal kapcsolatos kérdésekre, mint például a “hogyan tudom véglegesen törölni a profilomat?” és a “láthatom azt valahol, ki nézte meg a profilomat?”. Ezek többször is felmerültek már a Nők Lapja Café fórumán. Ha egyéb, általános jellegű kérdésed lenne, írd meg nekünk egy hozzászólásban! Megnézzük, tudunk-e segíteni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top