Életmód

Így válassz napszemüveget!

A tűző nap nemcsak a bőrödet teheti tönkre, hanem a szemednek is árthat. Egyáltalán nem mindegy tehát, milyen napszemüveggel véded! Így válassz okosan:

Nézd meg jól a címkét: válassz olyan napszemüveget, amelyen „99% UV-védelem” vagy „100% UV-védelem” felirat van ahelyett, hogy csak egy „UV-védelem” feliratot nyomtattak volna a címkéjére.

Keresd a sötétet: ha a tükörben tökéletesen látod a szemed a napszemüvegen keresztül, akkor valószínűleg túl világos lencsét választottál, amely nem szűri meg eléggé a napfényt.

Próbáld fel: ha a keret túl laza, és lecsúszik az orrodra, a napfény felül és oldalt akadálytalanul jut majd a szemedhez.

Vásárolj profitól: igaz, ez a megoldás jóval drágább, de ha szaküzletben vásárolsz, és elkerülöd az utcai standokat, nagyjából biztos lehetsz a dolgodban. A szaküzletben a napszemüveg UV-szűrő képességét is be tudják mérni. Májusban, a Magyar Látszerész Szövetség rendezvénysorozatának keretében az ország 300 pontján lesz módod arra, hogy a meglevő napszemüveged UV-védelmét ingyenesen ellenőriztesd. A résztvevő üzletek listáját keresd a www.uvteszt.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top