Életmód

Egy arcáért tüntető nő kálváriája

Az orvos szerint a műtétsorozat eredményesen zárult, a beteg szeme rendbe jött, a páciens viszont úgy érzi, tönkretették az arcát, és vele az életét is. Vajon hol az igazság?
 A páciens

Vörös hajú, fiatalos hölgy lép be a kávézóba, kezében egy tábla, tele őt ábrázoló képekkel, szemén sötét napszemüveg: „Másfél éve szinte folyamatosan fáj a szemem – kezdi panaszát. – Ha szél fúj, vagy erős a napfény, mindig napszemüvegben járok, de a légkondit sem bírom, a strandolás után pedig állandóan feldagad a szemem környéke. Pedig imádom a vizet.” A szemüveg pár perc múlva lekerül, láthatóvá válnak a hegek és a kissé duzzadt, elvékonyodott bőr. „Ez itt a bőrbeültetés helye, itt húzták össze a bőrt” – magyarázza. Szinte minden négyzetcentinek komplett kórtörténete van – jelenti ki.

Ok az elégedetlenségre?
Ok az elégedetlenségre?

Erika huszonöt éve idegenvezetőként dolgozik. Szakmájában fontos a jó megjelenés, pláne annak, aki túl van már negyvenen. Ahogy meséli, bár lélekben még mindig húsznak érzi magát, másfél éve egy biciklisbalesetet követően úgy gondolta, hogy a megnyúlt felső szemhéját rendbe hozatja egy plasztikai sebésszel. Az egyszerű szemhéjkorrekcióból aztán komplex arcplasztika lett.

„Hiába, jól akartam kinézni, hát belementem, hogy legyen arcplasztika is.” A műtét után azonban komplikációk léptek fel, emiatt újabb műtétre lett szükség. Majd még egyre és még háromra. Erika összegzi: négy és fél hónap alatt hat beavatkozáson esett át. Azt mondja, bízott orvosában, aki azt ígérte, kis lépésekben, de haladnak a cél felé. A harmadik műtét után azonban már egyre inkább kétségbeesett, édesapja pedig folyton csak azt kérdezte tőle: hová lett az a szép örmény metszésű szeme, amelyet édesanyjától örökölt. Erikát lelkileg megviselték a beavatkozások, depresszióba esett, barátja pedig elhagyta.

 A sebész

Elegáns budai klinika. Dr. Sz. készséggel áll a sokadik újságíró rendelkezésére. Mögötte oklevelek és diplomák borítják a falat. Az orvos egész másképp látja Erika történetét. „Erika már úgy érkezett hozzánk, hogy kifejezetten endoszkópos arcplasztikát akart.” Orvos és páciens története  találkozásuk első pillanatától kezdve eltávolodik egymástól. Abban mindketten egyetértenek, hogy az első műtét után komplikációk léptek fel, de hogy miért, abban már nem egyeznek a vélemények. Dr. Sz. szerint páciense a műtét után alkoholt ivott, amelytől később hányni kezdett, és ez okozta a varratok kiszakadását, ami végül az egész műtétsorozatot szükségessé tette. Erika sem tagadja, ivott egy kortyot, mert nem tudott elaludni, de ez szerinte már az ominózus rosszullét után több órával volt, ami egyébként altatás után gyakran bekövetkezik.

Dr. Sz. azt mondja, az ezt követő korrekciós műtétek a helyreállítást, valamint Erika látásának megmentését szolgálták, esztétikai szempontokkal abban helyzetben már nem lehetett foglalkozni. Dr. Sz. határozottan tagadja a vádakat, mert szerinte páciense esetében nem orvosi hiba okozta a problémát, hanem műtét utáni komplikációk léptek fel. Ma sem csinálná másképp, mert ezekre a műtétekre szükség volt. Az esztétikai helyreállító beavatkozásoknak pedig akkor még nem volt itt az idejük. Most pedig, mikor már újra hozzá lehetne nyúlni az arcához, a végérvényesen megromlott viszony miatt ez csupán elméleti lehetőség marad. Annál is inkább, mert dr. Sz. szerint volt páciense mindent megtesz azért, hogy tönkretegye őt.

 Orvosok pró és kontra

Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye egy másik plasztikai sebésznek Erika arcát és a műtét után készült felvételeket látva. „A páciensnél már a műtét utáni közvetlen szakaszban látszott az alsó szemhéj kifordulása – mondja az orvos Erika fotóját nézve. – Ez endoszkópos műtéteknél 1-2 százalékban fordul elő műtéti szövődményként. Ennek kezelésére azonban természetesen vannak megoldások. A többszöri korrekciós műtétekkel a szövődményelhárítás volt a cél, de egy duzzanatban lévő szövetre többször ráoperálni nem szerencsés. Biológiai szövetekről van szó, és ezek bizony nem felejtenek.”
Mindezek mellett azonban a megkérdezett orvos szerint minden beavatkozásnak helye volt, ami Erika arcán történt, csak nem biztos, hogy ilyen sorrendben és ilyen sűrűn kellett volna ezeket elvégezni. Bár a bőrbeültetéssel kapcsolatban vannak fenntartásai, szerinte ez a beavatkozás nagyon ritkán indokolt, és az endoszkópos műtétekről is mást gondol, mint kollégája. Szerinte az endoszkópos plasztikák ma már visszaszorulóban vannak, mert nem oldották meg azt a rögzítési problémát, amellyel tartós eredményt lehetne elérni.

Ma Magyarországon hárman végeznek endoszkópos műtéteket. Egyikük dr. Balajthy Tibor, aki igazi előrelépésnek tartja az endoszkópos technikát az arcműtétek terén. Hogy miért végzik csak ilyen kevesen? „Mert a szükséges műszerpark, a berendezések drágák – mondja az orvos –, és ezt nem sokan vállalják be. A másik, ami visszatartja az orvosokat, a hosszú tanulási időszak, amely akár öt-hat év is lehet, illetve az, hogy ezeknél a műtéteknél nem egy ember, hanem egy csapat dolgozik együtt. Olyan asszisztencia kell az orvos mellé, akik értik ennek a műtétnek a technikai alapjait.
Hogy ennek ellenére miért csinálom? – teszi fel helyettem is a kérdést Balajthy doktor. – Mert meg vagyok győződve az előnyeiről. A páciensek azért jönnek, és kérik ezt, mert látják másokon, hogy ez tényleg jó. A mély rétegek megemelésével ugyanis tartós eredményt lehet elérni, és az endoszkópos technikának köszönhetően ehhez már nem kell nagy bemetszéseket végezni, elég csupán négy pici lyuk.”

Ezekre a műtétekre persze rá kell szánni az időt, mert az arc másfél-két hónapig még duzzadt marad az operáció után – árulja el Balajthy doktor –, és ezt nem viseli mindenki jól. Ezért is fontos, hogy a páciens ne csak fizikailag, de lelkileg is legyen a felkészülve a műtétre. „A plasztikai sebésznek egy kicsit pszichológusnak is kell lennie – teszi hozzá. – Akadnak olyanok, akikről előzetesen kiderül, hogy például olyan fokú testképzavaruk van, hogy pszichésen nem alkalmasak a műtétre. Persze ezt nem könnyű megállapítani, előfordul, hogy többhetes konzultációs időszak kell hozzá.”

 Happy end nincs

Erika napjai órára be vannak osztva, napközben külföldi csoportokat vezet Budapesten, hetente néhányszor személyi edző irányításával tartja karban a testét, esténként könyvet ír, de hétfő és szerda délután mindig ugyanaz a program. Táblájával dr. Sz. klinikája előtt tüntet. Azt mondja, nem akar mást elérni, csak azt, hogy az orvos segítsen neki rendbe hozatni az arcát. Dr. Sz. szerint viszont volt kliense le akarja járatni őt, és a botrányoktól sem riad vissza, hogy minél nagyobb figyelmet irányítson magára. Ennek ékes példája a legutóbbi eset is – mondja az orvos –, mikor volt páciense esernyővel esett neki munkatársuknak, majd a saját maga által összevágott, vérző kezével kente össze a klinika falát. A sebész szerint volt páciense beszámíthatatlan, és mihamarabb pszichiátriai kezelésre lenne szüksége. Az ügyben a klinika dolgozója megtette a feljelentést, ahogy Erika is, aki szerint viszont a férfi volt az, aki belekötött, és megsebesítette őt. A két fél hamarosan a bíróságon folytatja a vitát: az orvos a pácienst perelte be rágalmazásért, a páciens pedig kártérítési pert indított orvosa ellen.

Nehéz terep...
Nehéz terep…

Ma Magyarországon nincsenek túl sokan azok, akik plasztikai beavatkozások miatt indítanak kártérítési pert. Dr. Szűcs Péter ügyvéd szerint ez egyébként is meglehetősen nehéz terep. „Ha valaki egy plasztikai műtét eredményével elégedetlen, és pusztán esztétikai problémái vannak, nem sok esélye van egy kártérítési perben. Ha valaki nem azt látja viszont a tükörben, amit a műtét előtt az orvossal megbeszéltek, az szubjektív dolog. Neki nem tetszik, de lehet, hogy másnak igen. Az persze már más kérdés, ha valakinek nyilvánvaló anatómiai torzulása van, ami bizonyíthatóan hibás technikai eljárás következménye.

Az biztos – jelenti ki Szűcs Péter –, hogy aki ilyen perre vállalkozik, az jobb, ha hosszú távú kapcsolatra készül ügyvédjével, mert ezek a perek évekig is elhúzódhatnak.”

Erika a kálváriája óta egyedül van, azt mondja, nincs már önbizalma ahhoz, hogy férfiakkal ismerkedjen. Hiába voltak, akik érdeklődtek iránta, ő nem tud már úgy tekinteni magára, mint korábban. A plasztikai sebészet világában mára már otthonosan mozog, az elmúlt években alaposan kiművelte magát, de ha valaki tanácsot kér tőle, csak annyit mond, inkább fogadja el a kisebb hibákat, és próbáljon megbarátkozni önmagával

Erika a végsőkig elszánt. Hisz az igazában. Ahogy dr. Sz. is a sajátjában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top